Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (324)

plakát

Oheň (1991) 

Nemám nijak extra velký důvod psát k tomuhle klasickému hollywoodskému "full of clichés" bijáku obsáhlý komentář, ale chtěl bych se tvůrců zeptat, jestli by náhodou neměl hasičský sbor vědět, že v případě ohně se výtah nepoužívá? (Jako evakuační výtah to moc nevypadalo, ale ok...) Některé až filosofické proslovy o ohni byly také přinejmenším úsměvné. Každopádně ale Donald Sutherland TOP!

plakát

Zabiják Joe (2011) 

Než přišlo na řadu KFC, přišel mi film vlastně dost fajn. Od téhle asi největší bizárnosti už to ale šlo dost z kopce, scénárista to na můj vkus nezvládl ukočírovat, včetně samotného konce. I tak ale film jednoznačně stojí za zhlédnutí. Už jen kvůli těm hereckým výkonům!

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

A tohle se teda hardcorovým fanouškům SW líbilo, panuje nějaký konsensus? Pohřbení slavné značky a povedeného 8. dílu. Síla pro mě po této epizodě představuje něco, co scénárista použije, když si neví rady kudy kam, respektive si nechce příliš lámat hlavu s nějakým smysluplným posunutím děje. Přes dvě hodiny otravných soubojů mezi Kylem a Rey, které nakone vyústí v... Hanba ti, Disney.

plakát

Grinch (2000) 

Objektivně - ne až tak hrozný film. Subjektivně - pokud mě někdy budete chtít mučit, pusťte mi ho dvakrát, třikrát za sebou a povím vám i to, co nevím.

plakát

Kikudžiro (1999) 

Takeši Kitano v roli (ne)napravitelného Kikudžira dvě hodiny nadává, uráží, komanduje a křičí... Po Hana-bi další lehké zklamání, asi holt Kitano nebude můj šálek čaje... Ani pěkná hudba, kamera a pár povedených dramedických momentů to nevytáhne alespoň na 4 hvězdičky.

plakát

Dáma ze Šanghaje (1947) 

Hloupoučký hlavní hrdina (a ostatní neživotné postavy), směšný Wellesovo (pokus o) irský akcent, naprostá fraška u soudu, blonďatá Rita... Svět se v prdel obrací; nu holt i mistr tesař se někdy utne... Že je film sešitý horkou jehlou je konec konců asi to nejvýstižnější tvrzení. Překvapivě jen za 2*.

plakát

Občanský průkaz (2010) 

Chválím snahu tvůrců ukázat normalizaci bez nostalgie (alespoň na mě to tak působilo), ale zároveň mi přišla trochu moc na sílu jejich snaha naroubovat do filmu co nejvíce situací, o kterých si člověk řekne "Fujtajbl, to byla ale hnusná doba." Ta kadence byla chvílemi až zběsilá. Na což nepochybně doplatily samotné postavy, bohužel podpořené ze všech stran nijakými hereckými výkony. V rámci novodobé české tvorby asi nadprůměr, pro mě však jen solidní průměr.

plakát

Modrá laguna (1980) 

Naivní, kýčovitá pohádka s topornými (byť krásnými) herci - souhlasím ve všech bodech, ale stejně musím dát čtyři hvězdičky. Proč? Protože prostředí, dospívání, nostalgie... No prostě guilty pleasure :-)

plakát

Ladíme! (2012) 

Kdyby měl tenhle film v sobě alespoň kousíček ze Snídaňového klubu, na který se snaží neustále odkazovat, byl by o trilion procent snesitelnější. Takhle můžu jen konstatovat, že pokud mě někdo někdy bude chtít mučit, může mi ještě jednou pustit tenhle skvost, protože v náručí tohohle filmu by mne čekala pomalá a ukrutně bolestivá smrt. Myslím, že se bez zhlédnutí druhého dílu a dalších potenciálních pokračování obejdu...

plakát

Radúz a Mahulena (1970) 

Nuda, nuda, nuda. Ale to byl snad ten nejmenší problém z problémů, které jsem s tímhle filmem měl. Možná jsem ovlivněn tím, že jsem tuhle úžasnou Zeyerovu hru hrál na divadle, nevím. Vizuální podoba filmu, kterou tu k mému údivu docela dost lidí vychvaluje, pro mne byla tím vůbec největším zklamáním. Rutinérská práce režiséra Weigla, který jinak točil takřka výhradně jen pro televizi, mne doslova ubíjela. Možná jsem zmlsaný, jelikož jsem před dvěma dny zhlédl Herzogova Nosferatu, shodou okolností částečně také natočeného v okolí slovenského Spišského hradu, ale mne výprava této verze Radúze a Mahuleny přišla neuvěřitelně ošuntělá. Oproti pečlivě vybraným exteriérům např. právě v Herzogově filmu, tady mi chvílema přišlo, jakoby filmaři náhodně našli nějakou louku a řekli si "Jo tady tu scénu natočíme, hlavně ať to už máme rychle za sebou." Kostýmy - WTF? (sofistikovaněji to vyjádřit neumím.) Opravte mne někdo, nejsem historik, ale opravdu ve středověku chodili mmj. za sychravého počasí muži takřka nazí? Chápu, že se jednalo o jakousi stylizaci, navození třeba jakéhosi erotického dusna, které lze najít i v předloze, ale na mne to tady tedy vůbec nezafungovalo. Ale asi holt platí - tisíc lidí, tisíc chutí. Hudební stránka filmu - méně vhodněji použitou hudbu (ve většině scén) jsem tedy dlouho neviděl (neslyšel). Vůbec nejhorší pro mne byla cca první půlhodina filmu. Ta mne tak neskutečně otrávila, že pro mne bylo velmi obtížné se do filmu vůbec dostat. Kdyby mne neovládla tak neskonalá touha férově tady ten snímek ohodnotit, tak bych to ihned vypnul. Ale pokračoval jsem a s utrpením film dokoukal. Dlouhé záběry - nemám problém je snášet, ale to ten film musí mít nějakou atmosféru. Tady se k mému překvapení s částí uživatelů zase rozcházím - právě absence atmosféry pro mne byla nekonečně ubíjející, a já se jen ptal - jaké by to asi bylo, kdyby tenhle film točil např. takový Vláčil. Ale abych jen nehanil - Tříska, Medřická, Vašáryová skvělí, Magda samozřejmě ještě k tomu nádherná. Jen Jaroslava Adamová jakožto Runa - naprosto klíčový element celého příběhu, pro mne byla částečně zklamáním.