Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (141)

plakát

The Last of Us - Season 1 (2023) (série) 

Prvních 5 dílů velmi dobrých, parádní design jak monster tak prostředí. Škoda, že poslední 4 díly přejdou do nudného, nenápaditého stereotypu. I tak ale celkově série vypráví silný příběh, podpořený kvalitními výkony všech zúčastněných.

plakát

Encanto (2021) 

Hezké poselství filmu, které je ale podáno strašně těžkopádně v příběhu, který není moc nápaditý.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Věděl jsem do čeho jdu, takže nebudu v hodnocení ubírat. Technická stránka filmu je skvělá. Toť k pozitivům. Jinak to ale není dobré. Přemrštěná stopáž, nemá to spád, nezajímavé postavy, scénář se ani nesnaží vyprávět inteligentní příběh, kde by rozhodnutí postav nebo události sloužili něčemu jinému než zámince přesunout se k další úchvatné scéně.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

No nejlépe to film popisuje sám hned na začátku. Warner Bros chtěli vyždímat ze známé značky nějaké ty chechtáky a tak donutili některé z původních tvůrců natočit pokračování Matrixu. Jestli je zakomponování tohohle komentáře do filmu geniální sebeuvědomění nebo laciná výmluva tvůrců, co nevěděli jak dál, posuďte sami. Nicméně se tahle myšlenka táhne první půl hodinu, takže po chvíli už jen mlátí prázdnou slámu, a hlavně tak film vypadá i na konci. Slátanina bez zřetelného příběhu. Herci buď neuměli nebo nebyl čas natrénovat kloudnou choreografii, takže akce stojí za hovno. Snaží se to neúspěšně zakrýt příšerným střihem. Kladně rozhodně hodnotím děj v reálném světě, kde měly tvůrci velmi dobré nápady a někde tam je schovaný zajímavý film. Zbytek je ale splácaná změť barev bez hlavy a paty.

plakát

Eternals (2021) 

Začátek mě teda moc nebavil. Neustálé hrdinské pózy a lineupy, proslovy... Příběh se vyvíjel dost předvídatelně. Po skončení filmu mi to smrdí nějakou metaforou, ale nějak mi to ten začátek nevylepsuje. Od půlky mě to už ale chytlo. Nějaký podobný zvrat jsem čekal, ale aspoň to bylo zajímavější. Bohužel ze všech postav působí možná tak Angelina a Dong-seok Ma, že už něco zažili, ale zbytku to jejich stáří nějak nežeru. Kumail aspoň královsky baví. Škoda taky nevyužití ve finále hlavního devianta. Aspoň že design celestiala se poved. No druhá půle to dost zachraňuje, ale ten začátek fakt nudí. Žádné terno, koukat se na to určitě dá.

plakát

Hellboy: Královna krve (2019) 

Co musím filmu nechat, tak to je nápaditost monster. Zvlášť na konci se opravdu předvedli a nezbývalo než tleskat. S brutalitou hodně tlačí na pilu, ale hodí se to sem. Párkrát se mi až udělalo šoufl jak propracované to měli. Nicméně příběh je děsná slátanina. Nebo za to možná mohlo to, že se nelogicky skáče z jedné scény do druhé a já se místy ztrácel. Polovina dialogů je expozice. Hlášky padají úplně mimo mísu a vtipy maximálně otáčí oči v sloup. Obsazení fajn, ale většina postav svoje repliky přednáší jak na divadle. Volba hudby pro některé scény naprosto příšerná.

plakát

22. míle (2018) 

Pokus o drsný akční film. Problém je, že z té akce není skoro nic vidět. Horší než kamera je v tomhle filmu už jen střih.

plakát

Duna (2021) 

Mnohonásobně lepší než předloha. Vizuálně úchvatné a velkolepé sci-fi, které stojí za návštěvu kina. Design strojů, prostředí, kostýmů i zvuku srší originalitou a Hanz Zimmer to jako obvykle perfektně doplňuje svou hudbou. Hvězdné obsazení je bezchybné. Herci dokáží i tím malém času, který je jim většinou vyčleněn, zaujmout. Nicméně postavy toho prostoru mají opravdu málo a v bezcitném světě Duny je jejich emoční dopad minimální. Z pohledu příběhu je film závislý na pokračování. Tvůrci se drželi předlohy dost striktně, což je z pohledu fanoušků chválihodné, ale tenhle film rozhodně nemůže stát sám o sobě. Na konci tedy nechává pachuť nedokončeného díla a divák si musí počkat na další díl "seriálu".

plakát

Falcon a Winter Soldier (2021) (seriál) 

O téhle minisérii je těžké něco psát, abych nic neprozradil. Nicméně se Falcon celkem povedl. Když dostal Sam na konci Endgame kapitánův štít, řekl jsem si, že je hovadina, aby byl nový Captain America. Očividně jsem si to neřekl sám a scénáristé k téhle problematice přistoupili velmi dobře. Navíc se příběh zaměřuje na témata, která jsem nečekal, ale mile překvapila. Díky řešení traumat nebo postavení černochů v americké společnosti je seriál na Marvel poměrně vážný. Tady ale narážíme na první problém. Tón je velmi seriózní, ale tvůrci se snaží zároveň o klasickou komedii, kde se spolu musí naučit pracovat 2 parťáci, co se vzájemně nesnáší. Unikla mi nějak motivace postav pro tuhle rivalitu a veškeré vtipy s tím spojené dopadají naprosto mimo. Obsahově je to místy trochu přeplácané a některé vedlejší zápletky jsou nucená vata. Naštěstí má seriál jen 6 dílů, ale i tak by se dalo zkrátit na 5. Záporáci jsou vesměs velmi podprůměrní. Série se ale opírá o už vybudovaný svět MCU, což chtě nechtě velmi pomáhá koukatelnosti. Zásluhou sympatických hlavních postav a jejich silným osobním dějovým linkám se nakonec přikláním k velmi slabým 4*.

plakát

Městečko Schitt's Creek (2015) (seriál) 

První série byla příjemná a zaujala mě natolik, abych si pustil i druhou, nicméně mi nepřišlo, že by se jednalo o něco extra výjimečného. Hlavním důvodem pro sledování byla postava Davida, kterou jsem si zamiloval hned a bavil mě víc a víc napříč sériemi. Od druhé série se s vývojem postav pomalu začne vytvářet kouzlo tohoto seriálu. Tvůrci totiž sází hlavně na postavy místo na vtipné scény. Celé obsazení má výbornou chemii, scénář je chytře napsaný a díky tomu seriál pro mě vystupuje nad ostatní sitcomy z poslední doby. Vtipy jsou mnohem decentnější a promyšlenější než u jiných sitcomů, kde obvykle sází jen na sarkastické poznámky, což se často zvrhne v pouhé urážení postav (např. Big Bang nebo Kominsky Method). Sexualita některých postav se řeší tak nenuceně, že mi ani na sekundu nepřišlo divné, že několik sérii sleduji jak se vyvíjí vztah 2 gayů. V tomhle směru se show nesnaží nijak moralizovat nebo na to vůbec nějak poukazovat. Tvůrcům se podařilo postupem času vytvořit něco velmi speciálního, přičemž to celé působí tak nenuceně, že jsem si to uvědomil až po skončení posledního dílu, kdy jsem zamáčkl slzu. Za mě jeden z nejlepších sitcomů, co jsem kdy viděl.