Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (742)

plakát

Good Old Czechs (2022) 

Kdyby se mi chtělo něco vytknout, tak řeknu, že voiceoveru místy nebylo rozumět, ale nic se mi vytýkat nechce. Po letech film, na který jdu do kina víckrát.

plakát

Volkswagen, ten uličník (1973) 

Dokonalost. V rámci Rouchovy retrospektivy v Jihlavě bylo možné zakusit, jaké to je bez kongeniálního tlumočení DČ – samozřejmě o dost chudší, ale smích až k slzám přišel i tak.

plakát

Toni Erdmann (2016) 

Tento film mě přivedl do stavu, kdy jsem nevěděla, jestli brečím smíchy, nebo prostě brečím. Tomu říkám katarze.

plakát

Krásno (2014) 

Jasně, kdo chce vidět retardovanou, provinční slátaninu, tak ji v tom vidí, ale není to tentokrát nutné. Smála jsem se hodně. Dialogům, gagům, situacím "ze života" a vlastně všemu.

plakát

Dom Hemingway (2013) 

Dom je pábitel! A já jsem moc hystericky nadšená na to, abych napsala něco prospěšného.

plakát

Král Šumavy (1959) 

Čím víckrát jsem to viděla, tím víc to zbožňuju. Úplně nejlepší ze všeho je Valův výraz, když si k němu Švorcová přisedne na motorku.

plakát

Drátovat, flikovat (1980) 

J. Š. Kubín je podle mě nejlepší vypravěč v dějinách české literatury. A je skvělé, že zrovna Zdeněk Smetana a František Filipovský to zřejmě viděli podobně.

plakát

Ošklivá slečna (1959) 

Uf. Právě jsem viděla sebe za 10 let (původně jsem chtěla napsat za 30, ale pak jsem si to spočítala, a ups). Jinak je to takové pěkně noirové a vůbec skvělé.

plakát

Trhák (1980) 

Čím je pro Formanovy a Papouškovy filmy ze 60. let obyčejný český člověk, tím je pro Trhák obyčejná česká popstar. Čím je v komediích nové vlny Josef Šebánek, tím je v Trháku Hanička Zagorová. Vydržet u filmu přes trapné scény všednodennosti je ovšem evidentně snazší než překousnout trapnost normalizačních estrád. Docela to chápu, vzpomínám si na svoje rozpaky z Krejčíkova Prodavače humoru, který stále čeká na mé docenění. V případě Trháku však problém nemám. Směju se takřka nepřetržitě a například zaražený pilot před hájovnou patří k těm scénám, kvůli kterým se občas probudím smíchy, když si na ně vzpomenu ve snu. Neuvěřitelně plný film.

plakát

Nikdo se nebude smát (1965) 

Podle mě zdaleka nejlepší kunderovská adaptace. I její předloha je mou oblíbenou směšnou láskou, ovšem film z ní nejen čerpá, ale i hodně přidává. Přidává vtipnou kameru, vtipnou hudbu a scenáristické srandičky, díky kterým se z dusného, až nepříjemně napínavého textu stává hravá komedie (ale ne že by u ní úsměv sem tam nezamrzal). To mě napoprvé velmi překvapilo, ale nevadí mi to. Ohromně se mi líbí, jak precizně je zrežírovaný pohyb postav v prostoru. To pronásledování, šmírování, přepadávání, schovávání se, kličkování,... To je prostě Ono.