Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (584)

plakát

Elvis (2022) 

Filmy Luhrmanna nemám rád, neplatí na mě. Jeho pompézní a přebarevné pojetí všeho mě vždy míjelo. Takže jsem pochyboval. Ovšem, tohle je Elvis a Elvis byl vždy pompézní a barevný. Film mě nadchnul. Dokonce i soundtrack, který je namixovaný v moderním hávu a někomu to prostě nemusí sedět, je skvělý. Emoce to ze mě poctivě dostalo. Butler je skvělý. Jediný, kdo mě nepřesvědčil byl Hanks. Což bych nečekal. Viděl jsem celou dobu Hankse a ne "plukovníka". Velký film. Jestli by měl nějak film o Elvisovi vypadat, tak asi takhle. Dojemná pocta. Jediný problém jsem měl prvních 10- 20min, kde střihy byly tak rychlé, až hektické, že mě to iritovalo a říkal jsem si "sakra proč?".

plakát

Deep Water (2022) 

Nemůžu říct, že bych byl zklamaný. Nemůžu říct, že bych byl nadšený. Ovšem můžu říct, že jsem se bavil. Skvěle natočené, Lynne po 20ti letech pauzy stále umí poutavý vizuál. Affleck dobrej, tyhle upjatý role jsou prostě jeho. De Armas je sice krásná, ale.. absolutně se mi sem nehodila. Nevnímám jí jako kvalitní herečku (zaujala mě pouze v Blade Runner) . Její vzhled je její největší doména, bohužel. Ta holka nemá přesah. Erotických thrillerů je jak šafránu, o to spíš těch dobrých. A tohle dobré je. Dobrý průměr. Jsem rád, že to vzniklo. Lynnova předposlední 'Nevěrná' byla o třídu dvě lepší. Byla totiž odvážnější ve všech směrech. Tohle je zřejmě nejcudnější kousek z jeho filmografie. Nejméně propracovaná psychologie postav. Všechno to tak klouže po povrchu, jako by se nikomu do toho nechtělo naplno.

plakát

Tokyo Vice (2022) (seriál) 

Mňam kurva!

plakát

Bod varu (2021) 

Jako člověk, co v gastru tančí už 22 let o tom něco vím a jo- je to přesný. Přesný. Zrovna dnes jsem řešil stejný "problém" s masem, co u stolu 13. V 21.století mě to nepřestane udivovat. Jsem vděčný, že vzniklo něco, co tohle téma zpracovává syrově.. ale.. něco mi tam chybí. A závěr mi nesedl, až moc vyhnaný. Bůh ví, že infarkt se o mě pokoušel/pokouší několikrát a opakovaně. Bůh ví, že někteří lidé/hosté jsou neuvěřitelní kokoti, co by zasloužili kopanec do držky, ale nemůžu to vyhnat nahoru jen proto, že tu skvěle vystihli atmo a dali to na jeden záběr. Jedna večerní epizodka mi prostě ke štěstí nestačí. Takový 'Burnt' sice není indie, ale je mnohem komplexnější a o to kráčí. Kamenem úrazu je, že si v 'Bodu Varu' nevytvoříte k postavám žádný vztah, jsou vám u prdele. Pokud si užíváte být pouhý pozorovatel v dálce, nemá to chybu. Pro někoho, kdo chce close-up relationship, to je vlastně bezcenná exkurze mezi dříče.

plakát

Vem si mě (2022) 

Feel-good romantika. Já se bavil. Vkusné, ani na moment trapné, taková malá milá pohádka, kde všechno klape tak jak má. Nic víc trailer nesliboval, naopak překvapilo, jak dobře to celé funguje. Kdo má potřebu tuhle nenáročnou podívanou shazovat je prostě pozér.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Zase taková mrda, jak by se mohlo zdát, to není. Cruise vykrádá sám sebe, ale dělá to v rozumné míře- i když by se dalo ubrat. Pro diváka, co nezná první film, to může být dokonce zábavnější. Mně osobně to přišlo už trochu moc, ale ne natolik, aby mě to vyloženě iritovalo. Míru nostalgie ustál. Zbytek bez výhrad. Jasně, opět je tam spousta kýče, ale.. herci jedou, Cruise má stále funkční šibalský výraz a nepůsobí nepatřičně. Dramatická linka mu jde (a šla vždycky). Connely dokazuje, že i žena po 50 může být nevídaná topovka. Mladej "Goose" typově perfekně. A letecké záběry? Z posledniho dog-fightu mi spadla brada. Cruisovi táhne na 60 a stále točí naprostý špičky akčního žánru. Za mě si zaslouží status legendy a obrovský obdiv. Hvězdu přidávám, jelikož Cruize posunul hranice jako filmař. Nezapomínejme také, že letadla pilotoval sám.

plakát

Film roku (2021) 

Když je film o umění sám uměním. Neskutečně jsem se bavil a nejvetší zásluhu na tom má Antonio, který válí na 150% a číší z něho to, jak si to užívá. Vše je perfektní. Vyvážené. Trefné. Nic podobného jsem ještě neviděl a člověk tu jedinečnost docení až při zpětném pohledu, když se film rozleží. Zajdu ještě jednou a to opravdu nedělám často. Typicky španělská krása.

plakát

Pohotovost (1994) (seriál) 

Za mě nejlepší seriál, spolu s nemocnicí Chicago Hope, z nemocničního prostředí. Nebál bych se mu přidělit kultovní status. Do 9.série topovka, pak už to jaksi není ono. Přičítám to měnící se době.

plakát

Král Richard: Zrození šampiónek (2021) 

Dokonale unylé. Tenhle typ filmařiny nemám rád. Je tak odpudivě vlezlý, nezáživný, podbízivý, bezpečný, šablonovitý.

plakát

Quo vadis, Aida? (2020) 

Kus výborný filmařiny. Mohli bychom tu vést dlouhé debaty o tom, kdo byl v právu, kdo s čím začal a kdo co provedl. Co a kdo stvořil 'řezníka z Bosny' a co všechno tomu předcházelo. Nikdy se už nedopátráme uspokojivého výsledku pro jednu či druhou stranu. Bolavé téma a bolavá historie. Nechtěl bych si tuhle historii nést v sobě a předávat jí další generaci. Jsou věci, které se nezapomínají. A neodpouští. To vše pod bedlivým dohledem FOR. Říkal jsem si, zda konec završí psaný text, a doufal jsem, že ne. On ho totiž vůbec nepotřeboval. Bez něj by toto zobrazení událostí totiž mohlo být poplatné oběma stranám. Konečné věnování tuhle výpověď poněkud degradovalo a obralo diváka o jakousi komplexní katarzi, která by misky vah nechala vyvážené.