Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (154)

plakát

Val (2021) 

Tento dokument, pojatý z velké části jako autobiografie, nám nabízí intimní pohled do života jednoho nadaného herce s citlivou duší umělce. Mimo rodinný život a osobní tragédie, které se nevyhýbají nikomu z nás, poukazuje i na stinné stránky zábavního průmyslu a nutí k zamyšlení, co je vlastně v životě opravdu důležité? A Val už to má, jak se zdá, v hlavě přebráno. Po shlédnutí této biografie, jedné další z roku 2004 a nejrůznějších interview na YouTube úpřímně nechápu, odkud se bere všechna ta nenávist vůči jeho osobě. Val na mě působí jako excentrický, ale přitom velmi zdvořilý, inteligentní, milující, kreativní člověk se smyslem pro humor a nohama na zemi. Řekla bych, že Vala spíš lidi moc nechápou a vysvětlují si jeho přímost jako aroganci. Proto se ani nedivím, že ho někteří označovali za potížistu. Bez ohledu na to, co o něm média do dnešního dne šíří, si zaslouží respekt a obdiv. V tomto dokumentu toho totiž nebylo zmíněno hodně: od charity, přes ochranu africké přírody a mnohé další věci, které Val dělá anonymně a nezištně. A já mu za to tleskám a doufám, že mu bude líp.

plakát

Sousedská hlídka (2012) 

Nebýt přehršele genitálního humoru a typicky amerického komediálního přehrávání (dři to na kost tak dlouho, až to není ani trochu vtipné, ale jen blbé), jednalo by se o relativně neškodnou komedii s ucházejícími efekty a asi nejroztomilejším emzákem všech dob. Nejvíce mě zaujala dvojka Stiller s Ayoadem. Řekla bych, že je mezi nimi pěkný kontrast a vážně mě dokázali pobavit. Vince Vaughn se ještě dal občas zkousnout, ale co ten Jonah Hill? Nicméně závěrečná půlhodinka mě dost chytla, takže nakonec přece jen ty 3 hvězdy dám...okay, tak solidní dvě. Ale pořád platí: Na to, jaký kolem toho byl humbuk, jakoby šlo o nejpříšernější podívanou tisíciletí, to zas až tak špatné nebylo. Viděla jsem mnohem horší opusy.

plakát

Mycophyta (2021) 

Jen se smějte, ale ono to vlastně není tak úplně blbé, jak se tu některým chytrolínům může na první pohled zdát. Pokud nerozumíte, co tím mám na mysli, doporučuji například knihu Propletený život Od Merlina Sheldraka. Naše znalosti o houbách a jejich symbióze s ostatními živými organizmy ze základní školy jsou již dávno přežité.

plakát

Červený Bedrník - Červený bedrník (1999) (epizoda) 

Když dáte dohromady chytrý scénář, nádherné evropské historické destinace (převážně v ČR), dodáte vhodně napsané charaktery, okázalý neotřelý humor a okořeníte to dostatečně velkou špetkou romantiky, vznikne z toho Velká francouzská revoluce po britsku s notnou dávkou nadsázky a dobrodružství. Obsazení všech hlavních i vedlejších postav byla rozhodně trefou do černého: Grantův sir Percy je lstivý lišák s nadhledem a šarmem, do Šavlouna rýpe až s neuvěřitelnou nonšalancí a ještě sype z rukávu jednu hlášku za druhou - ale vždy na úrovni, samo sebou. Zdatně mu sekunduje Elizabeth McGovern jako jeho žena, Martin Shaw coby Chauvelin a samozřejmě Ronan Vibert, který je z mého pohledu dokonalým ztělesněním občana Robspierra. Druhá série už je sice o poznání slabší, ale i tak se jedná o velice sympatickou televizní zábavu. Britové a BBC zkrátka umí :) P.S. A vyjímečně musím vychválit český dabing v čele s Borisem Rösnerem, který je svou kvalitou na úrovni originálu.

plakát

Earth Star Voyager (1988) (seriál) 

Na to, že jde o film pro děti z Disneyho víkendové antologie, se jedná o velice ucházející a zábavný snímek i pro dospělé. Má to nápad, relativně hlavu i patu, sympatické postavy, a žádné mezigalaktické hybrídky se superschopnostmi. U závěrečných titulků jsem se až nestačila divit, že jsem u toho strávila celé tři hodiny a non-stop. Chválím. Přinejmenším některé postavy (kapitán Jake), ne-li všechny, by si zasloužily vlastní seriál. Viděno v originálním znění.

plakát

Wizards and Warriors (1983) (seriál) 

Těžce old-school fantasy s výpravnými kostýmy a na tehdejší dobu dost obstojnými triky. Celkově seriál připomíná typickou nostalgii osmdesátkové filmové a televizní tvorby, jakou byly třeba komedie Mela Brookse nebo dobrodružné snímky Willow, Labyrint a Nekonečný příběh. Takže pokud máte, stejně jako já, rádi styl ranných fantasy a nevadí vám přistoupit na pravidla hry i bez moderního vymazleného CGI, pak pro vás může být tato osmidílná série trefou do černého. A to doslova. Nic tomu nechybí: frenemies vztahy, klaďasův neohrožený sidekick, black and white wizards, natvrdlí příbuzní, sarkasmus, skvělé hlášky, kterým naprosto dominuje princezna Ariel, nebo dokonalý (nejen) vizuální kontrast mezi dobrem a zlem, ztvárněný jako nekonečný souboj mezi blonďatým krasoněm klaďasem Erikem a tmavovlasým charismatickým záporákem Dirkem. Škoda, že nenatočili víc dílů. Poslední epizoda chytře otevřela dveře pro další možný rozvoj příběhu některých postav a doslova mě namlsala. Ale co nadělám. Každopádně Blackpool forever! Zcela zásadně ovšem doporučuji nehledat ubohé VHS ripy na internetu, ale objednat si originální DVD přímo od WB. Jedině tak je to opravdu koukatelné.

plakát

Zorro (1990) (seriál) 

Po dvaceti letech se mi kluk se Zetkem ve jménu znovu dostal pod ruce, ale tentokrát v ENG originále. A je to vážně skvost. Seriál si na nic nehraje a často se nebere vůbec vážně. Docela často je vidět, že to herce vysloveně baví. A ty hlášky seržanta Mendozy jsou vážně k nezaplacení: "What counts is not how a woman looks, but how a woman cooks" nebo "You've had a vasp on your arm, alcalde." XD Hlavní hrdina největší sympaťák, zápletky krásně střelený, takový místy skoro až bajkový styl. Někdy si seriál dělá legraci sám ze sebe. Fakt jsem se bavila a bavím do teď. Je to paráda. Říkejte si, co chcete. Pleasure a ani trochu guilty. :D Dabing nebrat!!!

plakát

Pýcha a předsudek (2005) 

Já vám nějak nevím. Pýše a předsudku ani po dvou projekcích pořád nemůžu přijít na chuť. Mladší děvčata a matka z klanu Bennetových mi neuvěřitelně lezla na nervy a celý příběh, postavený na nehynoucí lásce, je na můj vkus v totmo případě až moc přitažený za vlasy. Láska zobrazená ve filmu je velice povrchní a nedospělá, založená čistě na hormonech a prvním okouzlení, které dříve nebo později vyprchá a je tedy otázkou, co zbyde potom. Na "žili spolu takto navěky věků šťastně až do smrti" prostě nevěřím. A obzvlášť tady. Na rozdíl třeba od takové Emmy, která je vtipná a více uvěřitelná v tom smyslu, že vztahy jsou tam budované po celé měsíce a roky, jsem zde pocit uspokojení nepocítila ani jednou. A to si myslím, že jsem v skrytu duše romantik a vizuál filmu, stejně jako herecké obsazení, vyznívá více než dobře. Ne, v tomto se s většinou neshodnu. Je to slabý film, slabý scénář. Příjemnější mi přišla starší verze s Colinem Firthem. Slabší tři za dialogy a vizuál. Více ne. Je to prostě až moc červený... :)

plakát

Miniaturista (2017) (seriál) 

Vizuálně a herecky je to zpracované skvěle, příběhově je to ovšem tak nějak vlastně kolem dokola úplně o ničem. S hororem to nemá nic společného.

plakát

Love Is Thicker Than Water (2016) 

Nečekaně zábavná a originální alegorie lásky ve všech jejích podobách. Doporučuji.