Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (3 530)

plakát

Milosrdné lži (2010) 

Kdo chce, tak si v té olbřímí stopáži najde pětihvězdičkovou záležitost. Jen se musí obrnit trpělivostí a přežít Canetovu úchylku na nadužívání songů (v jeho mysli pravděpodobně náladotvorných), které do toho cpe co deset minut a zásadně je nechá zahrát celé. A přitom nic nikam neposouvají. Ano jsou zbytečné a ano zabírají (ne)pěkných pár desítek minut; a ne ani navzdory otravnosti celkový dojem zkazit nedokáží.

plakát

Kytlice, Zimmer Frei (2012) (studentský film) 

Pro skupinu lidí, kteří mají ke Kytlicím chorobně obsesivní vztah nutící je vystřihovat a do památníčků si vlepovat články, kde je o Kytlicích jakákoli zmínka… Tak pro tyto hypotetické dotyčné a ještě možná tak autorčino nejbližším příbuzenstvo to nějakou hodnotu (těžko ovšem kvalitu či smysl) čistě „pro zajímavost“ mít snad i může. Pro kohokoli jiného ovšem jen těžko.

plakát

Největší přání (2012) 

Špátová se talentem sice nepotatila, ale to neznamená, že by byla neschopná dokumentaristka. Co lze vytknout, je místy prvoplánové hraní na city a politické odbočky. Ty jsou povrchní, nic neřeší a nic nového nepřinášejí. A do očí to bije o to více, že „proti nim“ autorka nasazuje otcův materiál z původních dvou dílů, který je v tomto ohledu ve všech ohledech působivější. V jejím podání je to prázdné tlachání (a ne není to v tom, že bychom žili v prázdné době), které zkoušce času jen těžko odolá; a tak zatímco zde použitý otcův materiál (ten je tu možná až nadužíván a stává se tak spíše obezličkou) je o náladě mladých i atmosféře doby stále vypovídající a působivý, tak z tohoto potomek Špátové za pár desítek let v případném čtvrtém dílu jen těžko něco použije. Nemá to co říci dnes a natož pak v budoucnu. Co naopak dcerce jde kromobyčejně k duhu jsou pasáže, kdy se nesnaží jít po „velkých otázkách“, ale nechá prostor osobním přáním a příběhům. V tom je silná a na to se měla soustředit především.

plakát

Riddick (2013) 

Nejde o regulérní třetí díl, ale o remake jedničky jedna ku jedné v jiném prostředí. Já jen abychom měli jasno. Co z toho plyne? Jednak určitá zbytečnost a pak to, že jak se vám (ne)líbila jednička, tak se vám (ne)bude líbit i "trojka".

plakát

Elysium (2013) 

Rozklepaná (a jak!) kamera a zběsilý (a jak!) střih ruku v ruce spolehlivě zabíjejí akci; stupidně a prvoplánovitě tlačené socialistické cítění by zase zabilo děj... Kdyby nějaký byl. Prostě děs běs. A aby to nebylo málo, tak to působí, že chybí polovina stopáže. A zrovna jako naschvál ta, ve které se Neill "točím filmy jako když Pejsek s Kočičkou dělají dort" Blomkamp věnuje příběhu, postavám, elementární vnitřní logice či propojení na sebe (ne)navazujících scén.

plakát

Kick-Ass 2 (2013) 

Není to zbytečné pokračování a vlastně to není ani nepovedené pokračování; jen jde o smutnou ukázku, jak by vypadala jednička, kdyby jí točil rutinér bez stylu, který by hlavní přednosti látky viděl primárně (a vlastně jedině) ve všech těch úchylnostech, kontroverzi, sprostých slovech a násilí pro násilí. Tam kde jednička byla o děckách, ale nebyla pro děcka, tak tam je dvojka o teenagerech a je pouze pro ně.

plakát

Pot a krev (2013) 

Vyjměte z druhých Mizerů hodinu zběsilé akce a nahraďte ji ještě větší porcí pro Baye tak typické infantilní zábavy utočící na první signální; tentokrát v provedení "yntelygenti sršící vychytralými plány". A sice bych raději viděl tento námět v rukách bratří Coenů, ale nedá se popřít, že svým guilty pleasure způsobem umí být i Bay, když ne přímo vtipný, tak minimálně zábavný. A to i navzdory délce a Marky Markyho návratu do trenýrek Calvin Klein.

plakát

V zajetí démonů (2013) 

K-klepal j-jsem s-se s-str-strachy; to bohužel nemohu říci. Napětí beze strachu s nefunkčními lekačkami. Což by nebylo na škodu, kdyby to právě na vyvolání strachu a lekačkách tolik nestálo. Wan sice v první polovině skvostně a ukázkově buduje i šponuje napětí (ostatně vychází ze žánrových klasik), ale naprosto nic z toho. I když něco přeci jen... Přeplácané finále, které honí tolik zajíců, že mu všichni do jednoho utečou. PS: Vřeštící Valena k nezaplacení!