Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (523)

plakát

Smrt čeká všude (2008) 

Tak konečně i já mohu hodnotit tento milovaný i zatracovaný oskarový snímek. A mě si získal. I s minimem slov, příběhu, či okolních civilních dialogů, jsou jasné různé motivace vojáků, proč jít dobrovolně do války. To je asi možná to nejdůležitější, o co tu jde, přiblížit celou tu současnou válku a motivace zúčastněných. Atmosféra je vybudovaná grandiózně a v tom klidu, který na vás zdánlivě z plátna dýchá, v tom se skrývá něco děsivého, sevření nepolevuje a je až zvláštní, jak dokážete být v napětí i u blbnutí kolegů u piva. Po první shlédnutí (a určitě ne posledním) mi v hlavě rezonuje nejen scéna z obchoďáku, ale kupodivu vedlejší postava válečného psychologa, symbolizuje pro mě nás, neznalé téhle svinské války. Naše kultura i výchova nás učí být dobrými, vážit si lidského života. Hledáme v lidech to nejlepší a jsme tak důvěřiví. Nemůžeme pochopit, že nějaká kultura může být jiná. Ten kontrast je tak silný. I my tu máme kruté, vypočítavé hajzlíky, ale ještě nás nedokázali připravit na to, jaké to může být jinde, kde lidský život nic neznamená.

plakát

Drákula: Neznámá legenda (2014) 

Díky krátké stopáži je to skvělá jednohubka na sobotní večer. Charismatický hlavní hrdina je skvělým tahounem celého filmu, nechybí ani napětí a místy zajímavý příběh. A když budete mít štěstí, nebudete ani moc zklamaní, to jen já si neustále říkala, to je blbost, nemohou schody sejít rychleji než někdo spadne ze střechy, proč jich je tak málo, proč tohle, proč tamto. Ale díky těm několika fajn scénám, kdy má Drákula schopnost přemoci armádu, díky nim je to dobré vidět.

plakát

Falešní poldové (2014) 

Ústřední dvojku mám ráda i bez "nové holky" Jess. Skvěle jim to spolu šlape, nápad filmu je supr a má potenciál rozptýllit vás během osamoceného pátečního večera. Škoda jen, že fórky asi nepřežijí druhé sledování filmu. Tohle asi spíš bude kategorie, jednou a dost. Ale bylo to zábavné. Většinou. :)

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Stále nejsem fanda, ale prostě musím smeknout klobouk. Filmy byly hloupě rozdělené a pro nás nečtenáře předlohy je zde často nechápání a unikají nám fajn radůstky, které si pro Tolkienovy čtenáře připravil dětinský a hravý Peter Jackson. A je tu pár hluchých míst a v bitvě až moc efektů. Ale bitvy z očí do očí jsou úchvatné a každá postava si urve dostatečný prostor. A už to není tak veselé a dětinské. Jde vážně o životy a musím uznat, že jsem si napodruhé na filmu našla i oblíbené pasáže a najednou mám chuť vidět znovu všechny filmy z tohoto zajímavého světa. Jen bych teď potřebovala verzi, kde je ze 3 dílů Hobita nanejvýše 2 dílný film. To je největší slabina. Na své hrdiny prostě po roce trochu zapomenete a začít uprostřed bitvy není dobré.

plakát

Millerovi (2013) (seriál) 

Jako v každém seriálu je pár výborných dílů a pár (víc) těch slabších. Není to seriál, co by šel sledovat v kuse, ale jako krátké obědové rozptýlení je to skvělé. Tuhle rodinku jsem si prostě oblíbila. Nějak mě fascinují tihle synové tolik závislí na svých matkách (a obráceně). :)

plakát

Hasta la vista! (2011) 

Střídání emocí, hodně humoru a trochu toho vážného. Vše v citlivě zábavném mixu si nijak nedělá legraci z postižených, jen ukazuje, že mohou prožívat úplně normální pubertu. Parádní road movie, která podle mě měla skončit trochu jinak, jinde. Ale chci to vidět znovu, chci si zopakovat své oblíbené scény. Z obrazů, které mám stále před očima, je na prvním místě chycení otce za ruku. Taková banalita a přitom taková síla.

plakát

Iron Sky (2012) 

Nápad, satira, sarkasmus, vtip a vizuál velkých amerických bijáků. Jsem až překvapena, jak moc jsem se pobavila. Asi mám ráda, když si někdo dělá legraci z nacistů a z politiků, kteří mají pokroucený pohled na svět, touží jen po moci a udělají pro to všechno. A přiznání, kdo všechno má ve vesmíru vyzbrojené satelity? The best. Ono všechny scény z mezinárodního krizového centra byly vtipné, Co slovo, to perla.

plakát

Hořící keř (2013) (TV film) 

Vyznění příběhu bylo přesně tak tísnivé a plné bezmoci, jak tvůrci nejspíš zamýšleli. Snímek má nedozírnou vypovídající hodnotu pro nás, kdo to jsme to nezažili, a nyní do toho všeho můžeme nahlédnout. Je pak trochu jedno, jak moc je vše umělecky přibarvené, či je kladen přílišný důraz na hudební podklad. Herecké obsazení bylo vybráno citlivě, ale nejvíc mě zaujalo, jak kvalitně byly do seriálu zakomponovány historické záznamy. Ani nechci hledat chyby na díle, které má pro mne smysl. Které mě vyburcuje znovu hledat souvislosti a nevěřit jen zobrazeným skutečnostem.

plakát

Já, Frankenstein (2014) 

Začátek vypadal velmi slibně, ale pak se začaly efekty a rvačky dost opakovat a vše bylo až moc jednoduché a přímočaré. Nudný průměr žánru. Ani nevím, co šlo udělat lépe. Vždyť efekty i postavy byly fajn. O co že tam šlo? Bylo to fantasy a byli tam démoni a ochránci chrliči..... hm. Jednorázová zábava bez nadšení.

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Po předpremiéře jsem hned nechtěla psát dojmy, jelikož jsem doufala, že se vše ještě usadí. To, že rozdělení závěrečných dílů na 2 části většinou nefunguje, to asi nemá cenu opakovat, i když tady se to ukazuje ještě nějak víc. Po akčních a nabitých prvních dvou dílech přichází budování atmosfréry, odboje a jde o válku proklam a sloganů. Přesedlat najednou na pomalejší a rozvláčnější tempo je malinko obtížnější i pro čtenáře předlohy. Naštěstí je tu ale Jennifer Lawrence a Josh Hutcherson. Oni dva drží celý film, ždímají emoce a je až neskutečné, jak všestranná Jenn dokáže být. Ostatní je jen příprava na další díl, seznamování s postavami a se vzrůstajícím odbojem. Nejde říci, že to není dobrý film, nebo že je špatně natočený, není to ale uzemňující. Budete hltat každé slovo, sem tam vás nějaká scéna zasáhne, ale prostě cítíte, že to lepší teprve přijde. Proč jít do kina? Pro skvělou atmosféru, pro ty obavy o všechny vítěze minulých her, o Katniss Everdeen, kvůli její proměně v symbol revoluce, kvůli neskutečně dojemnému zpěvu Jennifer Lawrence, pro celé zpracování režie, kamery i vizuálu a pro výtečné herecké obsazení, pro poslední rozloučení s panem hercem, Philipem Seymour Hoffmanem. A i když se říká, že se ve filmu nic nestane, nudit se nebudete, vše utíká rychle a rozhodně to není úplně zbytečný díl.