Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Tarantino na to jde se stylem, co naplat, je to machr. Už úvodní titulky slibují pořádnou jízdu a ta nás skutečně nemine. Děj baví diváka s mnohem větším důrazem, než jsem čekal. --- Jinak, od té doby, co jsem Pulp Fiction viděl, si hodně všímám Willise a Travolty. Thurman byla miláček už předtím.

Cesta

Cesta (2009)

V každé vizi apokalypsy jsem doposud člověka spatřoval jako neporazitelného tvora, někoho, koho nelze nikdy úplně udolat a zničit - jeho boj možná mohl být hodně těžký a ztráty na životech mohly být ohromné, ale jakákoli hrozba ho prostě nikdy nebude s to vyřadit úplně - ze střípků přeživší civilizace se vždycky začne skládat nová společnost, třebaže brutální a zesláblá. Cesta ale - i kniha, film snad ještě věrněji - líčí postapokalyptický svět v natolik zbídačeném a bezútěšném kabátě, že naději představuje už jen ta nekonečná pouť vypálenou krajinou, a i v cíli je všem přeživším jasné, že lidstvo jako takové už prostě dodýchává a že člověka už nemůže nakopnout nic. Tento příběh má něco, co podobné filmy ne, jak to jen popsat, když slova v Cestě znamenají jen málo. Velmi působivý a strhující zážitek. Doporučuji.

Záhada Blair Witch

Záhada Blair Witch (1999)

Záhada Blair Witch je mezníkem v mých filmových dějinách. Ležel jsem na gauči nemocný a DVD s příběhem o čarodějnici jsem do přehrávače strčil spíš náhodou. A tak začala televize vyprávět příběh, o kterém se mi zdává v noci dodnes. Tři studenti se zamotají při natáčení dokumentu v lese a neví, kudy kam. Nebylo by třeba tolik vyšilovat, kdyby pár okolností nenaznačovalo, že v lese číhá ještě někdo čtvrtý. Začíná to hromádkami kamínků kolem tábořiště a vrcholí hrůznými nájezdy na stan naší trojice. Kamarád se ztratí, zbylí přátelé se motají v kruhu a jen těžko se jim lze divit, že panikaří. Neznám jinou hororovou příšeru, která by své oběti vraždila natolik nekompromisně. V jakémkoli jiném filmu měl netvor slabinu. Ať už oheň nebo třeba několik vystřílených zásobníků. Ne tak tady. Zlo číhá mimo objektiv kamery, mimo dosah baterek. Nedává žádnou možnost k úniku. Nelze se zachránit. "Jdu si pro vás," říká. "A nic s tím nenaděláte." Žádná podobná hrůza už nikdy natočit nepůjde.

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Panečku, takováhle sranda je víc než jen sranda. Něco takového jen tak rozdýchat nejde. --- Jen abych takhle jednou v Los Angeles nedopadl i já. Genetickej základ mě k tomu totiž bohužel uzpůsobuje.