Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (838)

plakát

Umění jíst a milovat (2023) 

Velmi příjemná a požitkářská záležitost z Francie, která nerozdráždí jenom chuťové pohárky, ale i celou paletu pozitivních emocí. Dvě hodiny utekly jak pára nad hrncem a já dozajista ochutnám i další pochutiny z režisérova menu. Doufám, že degustace bude stejně chutná, jako tato dobrůtka.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Druhý díl je podívaná s menším počtem audiovizuálních atrakcí, než má první díl, ale je o fous lepší, protože se tu už alespoň něco málo děje. Ale to co se děje nemá žádnou invenci či přidanou hodnotu. Přehršel postav obsazených veleznámými a dobrými herci po villeneovsku opět nevyždímá ani tu sebemenší emoci či zájem a tempo vyprávění (kde se zakončení obou filmů smrskne do patnáctiminutovky v jedné místnosti se všemi postavami) je také tristní. Za mě tedy zcela průměrná sci-fi záležitost. Sice s pěknými audiovizuálními cingrlátky, ale o to prázdnějšími postavami a totálně přestřelenými ódami na nějaký kinematografický milník.

plakát

Deux hommes dans Manhattan (1959) 

Přesně pro takové noiry mám slabost - když hlavní (nebo velmi důležitou) roli hrají města. Lépe řečeno městské lokace či jiná zajímavá místa, kde byl na filmový pás v určitou dobu zachycen neopakovatelný genius loci. Tuto "časovou kapsli" si pak divák může vychutnat o desítky let později od jejího vytvoření. A to je přesně můj případ. V podstatě celý film sledujeme dvojici novináře a fotografa během pátrací odysey po zmizelém muži. Žádné vraždy, zrádná či zákeřná femme fatale, šermování s revolvery či snad brutální mordy. Ne - prostě jen dva týpci se zajímavými charaktery prolézají různá zákoutí nočního Manhattanu. Někomu to přijde málo, já jsem si nad uhrančivostí tohoto Melvillova kousku pomlaskával. 4,5*.

plakát

L'Albatros (1971) 

Začátek navnadil - dramatický útěk s policií v patách, infiltrace večírku... Bohužel od nasednutí do auta se rozjela zvláštní road movie  s ústřední dvojicí J.-P. Mocky / M. Game, která mi ale vůbec nepadla do noty. Jejich chemii jsem ani za mák nevěřil a jejich počínání byla jedna bizarnost trumfující druhou. Kromě začátku to nechtěně působilo jako absurdní komedie, než nervy drásající krimi thriller. Slabší 2*.

plakát

Kumokiri Nizaemon (1978) 

V určitých momentech vizuálně uhrančivé, ale jinak se jedná o zbytečně překombinovanou, dlouhou a nezáživnou samurajádu. Zapomenutelný průměr.

plakát

It All Came True (1940) 

Nenáročná a lehce úsměvná komedie s mojí oblíbenou dvojicí H. Bogart / A. Sheridan. Avšak díky pár hluchým místům a celkově až přespřílišné naivnosti se jedná sice o pohodový, ale zapomenutelný průměr.

plakát

3-iron (2004) 

Tato romance má jistě své kouzlo meditativního, až snového rázu a moc hezky se na ní kouká. Bohužel stejně jako u nedávno shlédnutého Be with You mě i 3-iron emočně obloukem minul. Ale k Ki-duk Kimově tvorbě se rozhodně ještě vrátím.

plakát

Profesionál (1981) 

Zvíře a Profesionál - podle mě nejlepší Belmondovy filmy. Tečka!

plakát

Ima, ai ni jukimasu (2004) 

Hezký, milý a dojemný film, u kterého formálně nemám co vytknout, ale jednoduše mě emočně nechal úplně chladným. Možná v jiném duševním rozpoložení bych hodnotil výše, ale takhle to nechám na 3*. A nemyslím si, že se ještě někdy dokopu k repríze.

plakát

Godzilla (1954) 

Film z roku 1954, kde týpek v ještěřím hábitu hamtá v miniaturách tokijských ulic a i tak vytře zrak všem novodobým Godzillám či jiným monster filmům. I když triky působí zastarale, tak se na ně dívá daleko lépe, než na digitální blivajzy posledních let. Poctivá klasika, která má určitě co říci i po 70 letech.