Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (838)

plakát

Loan Shark (1952) 

Průměrný noirek, kde mi G. Raft ale vůbec neštimoval do hlavní role. Jako lamač čelistí v pohodě, ale jako lamač ženských srdcí - vůči jeho očividnému stáří už to trochu skřípalo. Jako celek však nenáročná, spotřební noirovka, která neurazí.

plakát

Sladký život (1960) 

Těžko hledat slova, když už snad vše bylo napsáno. Moje první zkušenost s Fellinim a jeho nejslavnější film mě naprosto uhranul. Závěrečné setkání hlavního "hrdiny" a mladé dívky na pláži řadím k nejkrásnějším a zároveň k nejpohnutějším filmovým pasážím. La Dolce Vita je čiré filmové opojení!

plakát

Zabijácká elita (1975) 

Peckinpah, Caan, Duvall... Ze začátku to vypadalo na zajímavý špiónský thriller, který však s přibývajícími minutami dostával čím dál tím větší punc průměrnosti a později i otravnosti. Finále už vyloženě připomínalo mix těch nejdementnějších céčkových "van damovek" s opičkováním J. Chana. I s tak nabušenou sestavou se určitě jedná o jeden z nejhorších Peckinpahovských filmových zářezů. Slabší 2*.

plakát

Zabiják (2023) 

Brečet nad tím, že to není další Sedm či (díkybohu) Zodiac je nesmysl. Já si další Fincherovu "netflixovku" užil. Trošku mě děsilo prvních dvacet minut, kdy Fassbender kušní a mudruje, naštěstí už pak váží slova, takže si člověk může začít vychutnávat jeho charismaťáctví a hezky budovanou, emočně velmi chladnou atmosféru s příměsí černého humoru. I když se jistě najdou lepší kousky o nájemných zabijácích (Samuraj, Američan či Ghost Dog), i tak dávám Fincherovu Zabijákovi palec nahoru.

plakát

Saw X (2023) 

Byl jsem zvědavý, jestli už notně vyšeptalá série nabídne něco inovativního, když ohlasy byly vesměs pozitivní. A nenabídla. Ale není to zase vyložená demence, jako předešlé díly. Jedná se o nenáročný, průměrný výplach s neslanými, nemastnými pastičkami. Další díly už určitě vynechám. Slabší 3*.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Životopis o otci atomové bomby je natočen s klasickou chirurgickou, Nolanovskou precizností; herecky brilantní od A-Z, kamera van Hoytema vizuálně čaruje a Göransson zase pořádně duní. Takže logicky se jedná o strhující životopisný biják a nejlepší film roku 2023? Boužel ne! Film působí po celou dobu tří hodin velmi dynamicky, ani na chvíli jsem se nenudil, ale přesto jsem nezaznamenal nějaký wow efekt či pocit, že sleduji něco výjimečného. Stejný pocit jsem měl u Scorseseho novinky Zabijáci rozkvetlého měsíce - formálně po všech filmových stránkách nenapadnutelné, ale pod kůži se mi oba filmy nedostaly.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

"Pětka" M:I stále nepřekonána. Optikou novodobých akčních hrůzinců působí nový zářez ve špionské franšíze sice robustně, hutně, akčně na nejvyšší úrovni... ale někdy méně znamená více. Samotnou úsměvnou zápletku a lapsy postav kolem ní vem čert, ale délka už je fakt přebobtnalá a i když se pořád něco děje,  paradoxně už přespříliš dlouhé akční sekvence začnou po chvíli celkem nudit. Poslední vlaková svou délkou vyloženě otravovat. Řemeslně určitě nadstandardní řemeslo, ale radši než neustálé Cruisovy dlouhé akční skopičiny bych uvítal větší péči o scénář i jednotlivé postavy. Snad se toho dočkám v pokračování. 3*- ani lepší, ani horší.

plakát

Svět na drátě (1973) (TV film) 

Shlédnuto na jeden zátah. Ne, že bych se vyloženě nudil, ale přeci jen druhá polovina druhé části byla už docela úmorná a i když působila akčněji, mnohem více jsem si užil "kecací" první část. Velmi osvěžujícím prvkem během vskutku gigantické stopáže byly hravé kamerové finesy, různé neotřelé úhly či odrazy v zrcadlech a také zajímavý futuristicky až chladně odtažitý vizuál. Celkově jsem z tohoto sci-fi nadšený vyloženě nebyl, ale zajímavost se mu rozhodně nedá upřít.

plakát

Kiba okaminosuke (1966) 

Z prvních dvou Gošových easternů jsem byl nadšen, zde už tomu tak není. A to se týká i pokračování. Motivy chování hlavního hrdiny i dalších postav jsou značně zmatečné a na japonské poměry je i míra teatrálnosti už značně přes čáru (u ženských postav byl tento element už opravdu k nesnesení). Plusem je opravdu kratičká stopáž, tudíž se pořád něco děje a opravdu podstatným plusem je hutný westernový soundtrack japonského střihu, který dokáže navodit pěkně napínavou atmosféru. Sečteno, podtrženo: lepší průměr.

plakát

Alt på et bræt (1977) 

Pohodová komedie. Spíše úsměvná, nežli třesknutě vtipná. Za mě však o fous lepší než francouzský originál, kde podobnost v ději i fórech je skoro 1:1, ale dánské trio mělo vtipnější ksichty. Slabší 4* pro Dány a 3* pro Francouze.