Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (71)

plakát

Solo: Star Wars Story (2018) 

Solo se celkem povedl, nikdo mu ale bohužel neodpáře nálepku jednoho z nejzbytečnějších filmů posledních pár let. Film si během více jak dvou hodin nedokázal vybudovat vlastní tvář, což je něco, v čemž obstál i takový Rogue One. Pár dní po projekci zůstal v hlavě jen skvělý Kessel Run, to je ale na film spojený s milovanou a kultovní sérií žalostně málo.

plakát

Transformers: Poslední rytíř (2017) 

Popravdě vcelku milé překvapení, které strká do kapsy předchozí dvě hrůzy. Téměř odpadní první hodina je vystřídána jakoby úplně jiným filmem (zdravím skupinu čtyř scénáristů), který sice i nadále zůstává tím nejbéčkovějším béčkem, ale stává se alespoň béčkem koukatelným a v rámci možností i zábavným. Film o mimozemských robotech za to ironicky vděčí (s výjimkou skvělého robotického sluhy) právě lidskému faktoru, konkrétně sympatické Haddock, odminula mnohem lepšímu Wahlbergovi a hlavně Hopkinsovi, kterého tahle šílenost očividně dost bavila. Až jednou Bay tuhle upadající sérii přenechá někomu talentovanějšímu, možná konečně svitne naděje na lepší zítřky.

plakát

Logan: Wolverine (2017) 

Pokud bych hodnotil jen první dvě třetiny filmu, s největší pravděpodobností bych Logana považoval (v rámci žánru) za kultovní klasiku, která překvapila snad na všech frontách svou syrovou atmosférou a všudypřítomnou melancholičností. Dokonalý dojem mi bohužel pokazil třetí akt, který samozřejmě není nijak špatný, ba naopak - jeho jedinou vadou je, že je "jen" skvělý. Dostat finále, které by se atmosférou neodchýlilo od prvních sta minut, ani na vteřinu bych neváhal s absolutním hodnocením. To však nic nemění na tom, že Logan je bezpochyby výjimečným komiksovým filmem, který krásně zakončil pouť jedné z nejikoničtějších postav současnosti.

plakát

Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 

Warnerům se sázka na jistotu jednoduše nevyplatila. David Yates se sice uvedl vynikajícím Fénixovým řádem, zároveň však nedokázal ukočírovat nejdůležitější část příběhu, tedy samotné finále potterovské série, což bolí do teď. Je proto ohromná škoda, že se tvůrci báli zariskovat a nedopřáli nám jiný pohled na kouzelnický svět, který by zajistil nový a neotřelý režisér. Místo toho dostáváme další nevýrazný film v řadě, který pod Yatesovým vedením působí poněkud plytce a prázdně, nemluvě o jeho posedlosti tmavým vizuálem, která už začíná být neúnosná. O to víc zamrzí, že se film nemůže opřít ani o silný a bohatý příběh, i když se o scénář postarala samotná J. K. Rowlingová. Film jakoby nevěděl, koho chce oslovit více - jestli děti přes humorné chytání kouzelných tvorů, nebo dospělé přes politickou stranu příběhu, kombinace obojího však úplně nefunguje. Ve výsledku tak potěší alespoň obávané cameo jistého amerického herce, který do dvouhodinové šedi vnese jakousi jiskru drzosti. Škoda, že se tvůrci báli vystoupit ze své komfortní zóny a nebyli drzejší ve více směrech.

plakát

Terminator Genisys (2015) 

I když mi původní trilogie k srdci nikdy nepřirostla, její místo ve světě filmu bylo bezpochyby zasloužené a neotřesitelné, což jsem byl schopen i přes vlastní nedocenění jejích kvalit vždy respektovat. Je o to smutnější, že se stejnou dávkou úcty ke značce nepřistoupil i nový tvůrčí tým, protože Genisys budí dojem, jako kdyby nad produkcí filmu nedohlíželo jedno z předních filmových studií současnosti, nýbrž hudební stanice MTV. Je pro mě zcela nepochopitelné, že někdo v sobě dokázal najít tolik kuráže, aby tohle s naprosto vážnou tváří postavil vedle kultovních prvních dvou filmů od Jamese Camerona. Čert vem žalostný scénář, předpotopní trikovou stránku nebo Arnolda, který už prostě nemá roli co nabídnout, ale když z toho celého šíleně tragického castingu působí nejlépe Jai Courtney, něco je asi (hodně moc) špatně. Alan Taylor oficiálně potvrzuje svou pozici největšího patlala v současném Hollywoodu a já doufám, že už ho nikdo další ničit (v tomto případě rovnou pohřbít) jinou známou značku nenechá.

plakát

Ant-Man (2015) 

Ant-Man se povedl, jen nedokázal ničím oslnit ani překvapit, což je jediná vada, která jej mírně táhne dolů. Snímek tak postrádá jakousi osobitost nebo nápaditější uchopení, o které si nevšední komiksový hrdina přímo říkal, ale po přeplácaných Avengers je to vlastně spíše k dobru. Paul Rudd se uvedl jako obrovský sympaťák, ale je to právě Michael Peña a jeho komický timing (Titanic!), koho si bezpodmínečně zamilujete. Marvel se tak předvedl zase z trochu jiného úhlu a opět úspěšně: pohodová komiksovka totiž strká do kapsy první dva Iron Many, druhého Thora i poslední týmovku. Už aby tu byla třetí fáze!

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Joss Whedon měl před sebou nesmírně obtížný úkol, kterému nešlo dostát už jen z principu, protože si před lety dokázal nastavit laťku až nebývale vysoko. Ostatně to je možná důvod, proč mi pokračování Avengers úplně nesedlo, zvlášť když vezmu v potaz abnormálně vysoká (a pravděpodobně nesplnitelná) očekávání z mé vlastní strany. Je to v podstatě jeden velký digifest plný dialogů, které celkem obstojně tahají za uši, ale na tři hvězdy to přece jen stačí, zvlášť v rámci žánru. Milerád uvidím Whedona u nějaké budoucí sólovky, ale v tuto chvíli neskrývám radost nad tím, že do příštích dílů vnesou nový vítr bratři Russoové. Nezbývá než doufat, že se Jamesi Gunnovi s druhými Strážci zadaří podstatně líp.

plakát

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) 

Po velkém přešlapu s druhým Thorem si Marvel bravurně napravuje reputaci s jednou z nejlepších postav, které má k dispozici. Že Kapitánovi přesun ze 40. let minulého století do současné moderní doby sluší, ukázali už Avengers, ale teprve bratři Russoové staví nedůvěřivého supervojáka ze staré školy do světa plného informačních technologií, kde se důvěřovat příliš nevyplácí. Marvel tak na své poměry rozjel bezvadný špionážní thriller napěchovaný mimořádně dobře natočenou akcí (první automobilová honička!) s neméně skvělými charaktery (Widow! Falcon! Fury! Pierce!). Kvality filmu navíc podtrhuje trochu překvapivé, ale zato výborné spárování Kapitána s Black Widow, které se podařilo udržet na přátelské bázi. Palec nahoru!

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Majstrštyk! Přetavit neznámý riskantní projekt o pěti podivínech v čele s užvaněným mývalem nebo chodícím stromem zachraňující galaxii v jeden z kriticky nejlepších a finančně nejúspěšnějších filmů roku, to je prostě totální nářez. Strážci Galaxie jsou naprosto strhující komiksovou jízdou, která kombinuje prvky ze Star Wars a Star Treku doplněné o perfektní humor, třeskutou akci a bezchybný casting. Ač má Chris Pratt (oprávněně!) tendenci krást si celý film pro sebe, James Gunn dokázal snímek ukočírovat natolik znamenitě, že si je hlavní pětice rovnocenná a nikdo tak není odstrčen, ba naopak - překvapivě dost prostoru získávají i skvělé vedlejší postavy. Dokonalý zážitek umocňuje bezchybný oldies soundtrack i obě potitulkové scény. Marvel si proto připisuje další ohromný úspěch a bezpochyby svůj dosud nejlepší film!

plakát

Iron Man 3 (2013) 

Přiznám se, že Iron Man to u mě nikdy neměl díky svým prvním dvěma filmům úplně lehké. Je proto úlevou, že se studio po fenomenálních Avengers (kteří mimochodem postavu Tonyho Starka vystihli ze všech filmů rozhodně nejlépe) rozhodlo jít ve stopách týmovky a doručilo nám tak jednoznačně nejlepší díl z dosavadní trilogie a zároveň perfektní start druhé fáze marveláckého univerza. Shane Black připravil akční a mimořádně zábavnou podívanou, navíc s jedním z nejlepších filmových zvratů všech dob.