Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (383)

plakát

Dívka ve vlaku (2016) 

Dívka ve vlaku nestojí na nijak zvlášť neotřelé předloze, ale spíš na skvělém a citlivě vybraném hereckém obsazení. Filmu také pomáhá značné zesvižnění příběhu, který byl v knize místy už trochu otravný, stejně jako postavy a jejich místy nelogické chování. Jistými nelogičnostmi disponuje sice i film, ale za to ho jen těžko lze vinit, když vychází z předem nalinkovaného příběhu. Emily Blunt odehrála jednu ze svých nejlepších rolí a ostatní jí zdárně sekundovaly. Film měl také oproti knize mnohem více hmatatelný psychologický podklad, nebo to přinejmenším jen lépe vyznělo.

plakát

Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 

Fantastická zvířata v podstatě nemají jeden konzistentní děj a snaha o provázanost s Harry Potterem působí trochu šroubovaně. Když se od těchto aspektů však odkloníme, jedná se o povedený a hravý fantasy film se sympatickými postavami. Je ale jasné, že se touhle nevinnou zábavou s humornými prvky pouze připravila živná půda pro další čtyři pokračování, která se pravděpodobně budou už mnohem více soustředit na samotné dobře známé postavy a boj dobra se zlem. Jsem si tedy jist, že ta ojedinělá potterovská atmosféra, kterou mně osobně trochu narušovaly kulisy New Yorku, ještě dorazí v plné parádě.

plakát

Grimsby (2016) odpad!

Nejsnesitelnější z Cohenových filmů, stále však těžká trapárna, jejíž humor se zákládá doslova a do písmene na sr*čkách. Tomuhle by se masy řechtaly nejspíš v hlubokém středověku, v 21. století mi to přijde těžce mimo a nechápu, že se do podobných věcí investují peníze. Nevadí mi poklesklý a fekální humor, ale nic se nemá přehánět a Cohen v mých očích i nadále drží prvenství v nejotřesnějším filmovém aktérovi všech dob.

plakát

Hledání (2016) (TV film) 

Tak, jak mě seriál nadchnul, tak mě závěrečný film zklamal. Ukončení dějových linek bylo hrozně zkratkovité, tak nějak bez emocí a oproti tomu, na co jsme byli zvyklí, málo uvěřitelné. Na jednu stranu to tvůrcům nejde zas tak moc vyčítat. To, že byl seriál nucen skončit, mu velmi uškodilo a natočit plnohodnotný závěr nebyl nijak lehký úkol. I tak bylo očividné, že se Looking snaží o definitivní tečku a jakýsi pomyslný happyend, což je to poslední, co bych očekával. Ano, stále tu jsou hodnotné a pravdivé myšlenky, scénář se stále přimyká k autenticitě životních situací a na obsazení se stále sympaticky kouká. Problém spíš vidím v tom, že dějově nedošlo ve filmu - a v návaznosti na seriál - k žádnému posunu, což je škoda. Hledání to nevyšlo nyní, tak snad to jinému žánrově podobnému titulu vyjde příště.

plakát

Jason Bourne (2016) 

Stejně jako předchozí Bourneův odkaz má i Jason Bourne s původní trilogií velmi málo společného. Zápletka je už moc překombinovaná a prakticky i zbytečná. Akce je bezkrevná a příliš negraduje, což je u akčního filmu poněkud tristní. Ani z Damonova Bourna už necrčí takové charisma jako kdysi a není hrdinou, kterému divák nutně drží palce. Herecké obsazení příjemně oživuje Alicia Vikander, ale jinak je to suma sumár hodně průměrný film.

plakát

Král Kobra (2016) 

Z traileru i všemožných článků se zdálo, že King Cobra bude kontroverzní a šokující film. Ale není ani jedním, marketing to jednou zas solidně přehnal. Milostné scény (pokud se to tak dá u filmu z porno prostředí nazvat) se drží poměrně okoukaného a ničím nepřekvapivého či pobuřujícího standardu, samotná zápletka je sice poutavá, ale film jí podává až moc zkratkovitě. Občas je tedy těžší vysledovat motivaci pro chování postav. Zachraňuje to sympatická stopáž, během níž se nemá divák možnost nudit, a také dobře vybrané obsazení.

plakát

Ant-Man (2015) 

Vcelku průměrná Marvelovka, kterou z rutiny vytrhává především nadhled a humorná nadsázka - i když Strážci galaxie měli těch povedených zářezů mnohem víc. Film se mnohem víc soustředí spíš na osobní motivace postav a na celou vatu okolo Ant-manana než na akci, a tak nemá tak zdařilou gradaci, ale všechno zachraňuje finální bitva na dětském vláčku, která je rozhodně důvodem, proč se na film podívat. Byla totiž geniální.

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Oproti prvním Avengers hodně slabý odvar. Scénář je patetický, nefunkční a odlehčení v podobě drobných vtipů tentokrát absolutně nefunguje. Akční scény v první půlce jsou prázdné a nudné. Na druhou stranu natočit kvalitní a poutavou akci je podle mě už dnes dost těžké, protože zavděčit se divákům, kteří podobných scén už viděli kvanta, to opravdu není lehký úkol. Ale zrovna od takového formátu jako je Marvelovka bych to nečekal. Problém druhých Avengers tkví také v tom, že hlavní postavy, včetně záporáka, vůbec nefungují. Každá si kope na svém písečku, ale společná dynamika jim zcela chybí. Za mě jsou to hodně slabé tři hvězdičky.

plakát

Bojovník (2015) 

Gyllenhaal v luxusní formě, samozřejmě nejen fyzické, ale především herecké. Film jako takový je bez debat jedno velké klišé, sledujeme hrdinův propad na absolutní dno, ze kterého se jako fénix z popela znovu zrodí a klestí si cestu zpátky na vrchol. A vlastně mi ta předvídatelnost byla úplně ukradená, Southpaw je skvěle natočený, a na to, že box bytostně nesnáším, mě záběry z ringu zcela pohltily.

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (2015) 

Poslední díl Hunger Games se konečně dokázal přiblížit pocitům, které jsem měl z jedničky. A ačkoliv ta v mých očích zůstává stále tím nejlepším ze série, finální část byla vskutku důstojným zakončením - tak akorát akce, dramatu i patosu. Technicky vlastně skvěle zvládnuto, ale nemění to nic na tom, že kdyby se Síla vzdoru nerozdělila, zážitek mohl být ještě lepší a silnější. Jakkoliv kriticky budeme na Hunger Games nahlížet, nemůžeme popřít, že celá série má ambici přesáhnout hranici žánru skrze svou základní myšlenku. Existují určitě i důmyslnější dystopie, které mohou sloužit jako lepší a sugestivnější varování před totalitní budoucností, ale v rámci young adult nabízí Hunger Games dobrou alternativu. Víc vlastně netřeba.