Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (383)

plakát

Zkrocená hora (2005) 

Napoprvé mě to naprosto minulo, po několika roční pauze mě to naopak velmi zasáhlo - podobně jako třeba Malý princ, kterého taky vnímám při každém čtení malinko jinak. Na Brokeback Mountain je skvělá dramatická komorní atmosféra (na kterou začínám být už lehce úchyl) a drobná symbolika nebo spíš celkově takový nenásilný minimalismus. Nesnaží se to hrát bůhví jak na city a donutit vás k tomu, abyste ještě celý týden na film mysleli. Celý příběh a skvělé herecké výkony podtrhuje melancholická country hudba a také neméně podmanivé prostředí Wyomingu. Pro Jakea mám navíc slabost už hodně dlouho dobu, přinejmenším od Donnieho. A Heatha je fakt nesmírná škoda... Nicméně myslím, že mám o dalším filmu ve svém Top žebříčku jasno!

plakát

Lana Del Rey - Tropico (2013) (hudební videoklip) 

Lanu Del Rey mám fakt rád, resp. její hudbu. Jenže Tropico, pokud o něm budu uvažovat jako o filmu, je jen artová splácanina obrazů, které jsou na sebe napojené rychlými střihy. Vizuálně fantastické, ale žádný příběh tu nenacházím. Lana se pokusila vytvořit něco výjimečného, co jí ještě víc odliší od mainstreamové tvorby a to se jí bezesporu povedlo. Všelijací artoví milovníci a geekové určitě Tropico ihned povýší na kultovní dílo. Ale jak říkám, jako krátkometrážák to nefunguje, jako dlouhý hudební videoklip je to super. Ale na druhou stranu má Lana i lepší klipy a mě se daleko víc líbí v roli "dámy" jako v Young and Beautiful, než v roli přehnané a laciné gangsterky či štětky.

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) 

Přímočařejší a v daleko větší míře vulgárnější a perverznější, než U Konce světa. Ačkoliv mám britskej humor radši než americkej, tak v tomhle případě mi z letošní dvojice apokalyptických bijáků, sedl víc tenhle. Asi by to nebylo tak ukrutně vtipný, kdyby herci nehráli sami sebe. Podobně jako sprostej a oplzlej Princ a pruďas, i tohle je taková guilty pleasure, kdy musíte nechat slušnost čekat za dveřma a zkrátka se bavit. A já se fakt skvěle bavil!

plakát

Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 

Toto je mé hodnocení číslo 1000! Pečlivě jsem si vypočítal, aby to padlo právě na Hunger games. Nicméně, jedničce HG jsem napálil plný počet a byl to impuls k tomu, abych si přečetl knížky. A právě druhá se mi líbila z těch tří nejvíc. To byl asi hlavní důvod, proč jsem se na Vražednou pomstu těšil zhruba rok, tedy od té doby, co jsem přečetl knížku. Ale jak v knížce, tak ve filmu je paradoxně daleko zajímavější celá část před arénou, kde mám pár svých momentů, které jsem zkrátka neskutečně toužil vidět na plátně. A taky se u těhle momentů dostavily i "pětihvězdičkové" pocity, kdy jsem se chvěl úplně stejně, jako když jsem je četl v knížce. Byla to například Katnissina proměna v reprodrozda. Nicméně film jako celek bohužel na pět hvězd neni. Očekávání sice splnil, ale nepředčil. Díky svému epičtějšímu námětu a neskutečnému vzrůstu popularity od posledního dílu, se dvojka stala asi až příliš holywoodskou. Na jedničce byla krásná právě ta ponurá, komorní atmosféra, díky které mi celý film bušilo srdce. Dvojka si takových okamžiků přichystá také pár, ale většinu znáte z traileru, takže nic extra překvapivého. Ale pokud se tvůrci dalšího filmu, Síly vzdoru, budou i nadále držet předlohy, očekávám, že trojka bude skvělou kombinací Arény smrti a Vražedné pomsty. Jistý předpoklad k návratu ke komorní a skličující atmosféře tu tedy je.

plakát

Tísňová linka (2013) 

Skvělý, strhující, napínavý! Perfektně se to rozjíždí, perfektně to graduje až to gradovat přestane v cca posledních patnácti minutách, kdy finále bohužel trochu zabijí předešlé napětí a autentičnost. Pak už to je jen klišé jako v každém druhém americkém filmu. A úplná finální tečka už zas lehce připomíná SAW :D Škoda, kdyby se to ve finále odvíjelo trochu jinak, nějakým méně neoriginálním směrem, byla by to fakt pecka!

plakát

R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (2013) odpad!

Větší pí*ovinu jsem už hodně dlouho neviděl. Nezáživné, nevtipné, laciné... Zkrátka nejsem cílová skupina tohoto filmu. Pokud vůbec nějakou cílovku tenhle film má...

plakát

Mortal Instruments: Město z kostí (2013) 

Trochu Underworld v teen pojetí, nasáklý pořádnou dávkou romantiky ze Stmívání. Naštěstí tady ale upíří na slunci nezáří a vlkodlaci nechodí svlečený do půli těla! :D Těch zvratů bylo na jeden díl až moc, ke konci to trochu připomínalo jižanskou telenovelu - "Jsem tvůj otec, José. Stejně jako tvůj Anno Mario. Oba jste moje děti, tak zapomeňme na to, že jste skoro měli sex. Bez toho by to přece nebyla pořádná Hra o trůny, když už v obsazení máme i Cersei!" :D

plakát

Carrie (2013) 

Neznám ani originál, ani předlohu. I když Carrie ničím zvláštním nepřekvapí a nejzajímavější scény jsou de facto už v traileru, i tak mě to bavilo. V kině je ten výsledný dojem vždycky trochu jiný a tvoří ho spousta aspektů. Celá ta atmosféra působí úplně jinak a dunivé basy, rozléhající se sálem tomu ještě přidávají. Finální krvavá jatka měla fakt koule. Nevím proč, ale vždycky když jsem v kině a je na plátně nějaká zajímavá "akční" scéna, tak se mi naprosto zblázní srdce a začne se dobejvat ven z hrudníku! A Julianne Moore je skvělá herečka a na role ujetých podivínek se hodí opravdu perfektně.

plakát

Osamělý jezdec (2013) 

Já nechápu, co kritikům na tomhle filmu tak moc vadilo. Po Rangovi se Verbinsky vrátil na Divoký západ a myslím, že v docela solidním snímku. Podobnost s Pirátama jsem já osobně neviděl, postava Tonta rozhodně nebyla postavená na Deppových grimasách a hláškách tak moc, jako právě v Pirátech. Ani hudba nebyla jako v Pirátech, hudba je prostě Zimmerovská, už lehce ztrácí na invenčnosti a opakuje motivy. Ale po tolika soundtracích to Zimmerovi snad ani nelze vyčítat. Sečteno, podtrženo, Lone Ranger je solidní blockbuster a blockbustery, ty jsou tu především k určitému audiovizuálnímu uspokojení a relaxaci. Takže ať si kritici klidně políbí své zadnice!