Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Pohádka
  • Akční
  • Drama

Recenze (234)

plakát

Jak vycvičit draky: Dar Nočního běsa (2011) 

Krásné a roztomilé. Ti draci jsou pořád úžasní, zápletka a příběh byl navíc tak krátký (a zdařilý!), že tam nikdo nestihl udělat žádnou chybu. Pěkný bonusový vánoční příběh, dokonce hodnotím výš, něž původní film. Taková malá dračí štěňátka jsou určitě nejlepší dárek ke Snoggletogu :)

plakát

Jak vycvičit draka (2010) 

Jů draci. A oni jsou dokonce pěkní :) Ne, opravdu mi není pět (už dlouho), ale stejně mám ráda animáky. Ostatně, jinak bych ani na profilu tohohle filmu nebyla. Jak vycvičit draka bych asi celkovým dojmem porovnala s Rebelkou (Brave), ponevadž animace pěkná, postavy ucházející, jeden (nebo v tomto případě více) moment(ů) co chytí za srdce a dohromady je to krásná pohádka s happyendem, ale taky samá akce, morální rozhodnutí a obrovské přátelství. Plus za to, že na konci ze Škyťáka přece jenom ten Óbrdrak kousek ukousnul a mínus za nějaký ten nepochopitelný zvrat - výsledek se tak nějak vyrovnal na čtyřech hvězdičkách.

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Vězeň z Azkabanu... Pro mě tenhle díl znamená změnu. Co se Tajemná komnata snažila naznačit, je tady už patrné - tento díl přináší předzvěst, že dobré časy končí. Pro tvůrce muselo být poněkud složité, aby kvůli hercům, kteří už trošku přerostli, nevznikl ze třetího Pottera dojem teen drama. Mně k tomuto dojmu přispěl fakt, že se hlavní trio čím dál míň objevuje ve školních hábitech - což chápu, poněvadž většinu filmu běhají po lese nebo aspoň po školních pozemcích. Na druhou stranu je to pro mě taková symbolika Bradavic, kouzelnického světa... Podstatná změna se týká asi celého zpracovaní, je takové poetické (záběry na krajinu a scenérie jsou úžasné - obzvlášť se mi líbí záběr na Hedviku, která prolétne z podzimního Bradavického okolí přímo k zasněženému hradu) ale i temnější. Myslím si, že tady se naskytlo docela dost příležitostí k rozvíření fantazie - mozkomoři, hipogryf, Patroni, vlkodlak, přeměna Pettigrewa, Siriusův hafan... a všechno z toho vyšlo dost dobře. Snad kromě vlkodlaka... Ale přes moje výtky k odchylkám od knihy převážilo zpracování. Několik scén je tam úžasných - třeba ty, kde se vyvolávají Patroni, ty jsou nádherný. Nebo ta kde Harry letí s Klofanem přes jezero (ačkoli v knize je řečeno, že na hipogryfovi se Harrymu letělo celkem dost nepohodlně a byl rád, když to měl za sebou...). A upřímně se mi líbila scéna, kdy dává Harry pod neviditelným pláštěm na frak Malfoyovi před Chroptící Chýší :) I když bych možná dala Vězni z Azkabanu spíš čtyři než pět hvězd, kvůli celkovému dojmu to asi nemůžu udělat. Takové čtyři a půl by to spravily. Závěrem pak chci jen říct, že nikdy Rowlingové neodpusím to, co provedla Siriusovi. Je to hnusný a smutný, a nejen vůči Siriusovi, ale i Harrymu... Toť vše.

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Harry se vrací a opět (nečekaně) to nebude mít jednoduché! Obdivuji, jak se podařilo vystihnout proměnu z ještě absolutně dětského Kamene Mudrců do už trochu víc dobrodružné Tajemné Komnaty. Protože ta změna tam je a provází všech 7 Harryho let, knihu od knihy se atmosféra přiostřuje. Dobby byl zlatej, doteď považuju za jeden z jeho nejkrásnějších záběrů ten, jak si smrká do toho svýho hadru, co nosí. Druhý díl už dává trochu tušit, že Voldemort se jen tak nevzdá a pravděpodobně skrývá v rukávu ještě nejeden trumf. Kdyby tedy nějaký rukáv měl, tak daleko se mu ještě dojít nepodařilo. Znovu si neodpusím srovnání s knihou (kdo ji nečetl tak mazejte, o hodně přicházíte!), protože s filmem v tomto případě přichází několik situací, které při bližším zkoumání nedávají smysl. Například moment, kdy v hodině přeměňování profesorka McGonagallová zadá Ronovi proměnit jeho krysu v pohár... no, není náhodou Prašivka ve skutečnosti Pettigrew? No, jestli kouzlo funguje i na lidi nevím (hlavně by asi tak obtížné kouzlo nezvládl zrovna Ron se zlomenou hůlkou...). Ale co už je sporné je, že po přeměně Harryho a Rona pomocí mnoholičného lektvaru - jim zůstaly vlastní hlasy? Ale vždyť celý čtvrtý rok v Bradavicích se díky stejnému lektvaru Barty Skrk junior vydával za Pošuka Moodyho - a neříkejte mi, že by Brumbál, jeho přítel, nepoznal že má jiný hlas? A za třetí, a to už nikdo neokecá - v závěru filmu se Malfoy pokusí zaútočit na Harryho se slovy "Avada..." - přece mi nechcete říct, že by se Lucius pokusil zabít Harryho Avadou, a ještě ke všemu před Brumbálovou pracovnou. Chmm... Oproti těmto úžasným tvůrčím detailům (...) musím říct, že se mi hrozně líbil způsob, jakým je zpracován hadí jazyk. To ssss a chhhhh je úžasný :) Další věc, která mě teď napadá. Když se Harry a Ron promění v Crabbeho a Goyla, ti dva herci (jejichž jména opravdu nevím, pardon) předvedli dost dobrý výkon. Takže ve výsledku to sice vypadá, že si jenom stěžuju, ale já mám ten film ráda. Ale vlastně jo, ještě jsem si chtěla postěžovat na něco - nakopněte za mě Bonnie Wright, protože její Ginny je PŘÍŠERNÁ!

plakát

Maska (1994) 

Sama se až divím, že moje hodnocení míří tak vysoko. Ale svoje posudky řídím podle vlastního uvážení a ne podle ostatních - a já se tady výborně bavila. Dost možná je to jedna z mých nejoblíbenějších komedií vůbec. Mimika a komika Jima Carreyho se mi líbí a zatím znám jen jediného herce, který se v komediálních rolích prezentuje podobně (podobně dobře) - takže nemůžu říct, že by byl otřepaný. Popravdě si ani nějak nedovedu představit, že by Masku hrál někdo jiný... vlastně jo, ještě ten pes byl dobrej :) Celý je to vlastně postavený na jakoby cartoons image a myslím si, že Carrey to vystihl výborně. A pokud si to uvědomíte a díváte se na to jako na animák od WB, je to úžasný. I celá ta počítačová grafika tomu odpovídá - a ta je mimochodem pěkná. Během filmu jsem měla pár krásných záchvatů smíchu, to je dobrý na moje břišní svaly ;) Prostě shrnuto: nikdy mi neodpustí, že tomu dávám pět hvězdiček, ale mě se to fakt líbilo!

plakát

Mechanický pomeranč (1971) 

Jeden z mých top ten filmů, nehledě na to, kolik jich ještě v životě uvidím. Nedokážu si už Mechanický pomeranč představit jinak, než takto. Kniha má obrovské kouzlo a podnět k zamyšlení, ale - chvalte tuto svatou hodinu - nemohu si na filmové zpracování vs. kniha moc stěžovat. Spíš vůbec. Drobné detaily jsou už vlastně kult - no jen si vezměte třeba ty falešné řasy nebo bílé kombinézy s buřinkou... Už při první scéně vám musí dojít, s jakým epickým filmem máte tu čest - záběr na Alexe a jeho drugy v mléčném baru je jeden z mých nejoblíbenějších. Je ohromně zajímavé, jak se ve mně celý film melou a střídají pocity mentálního i fyzického odporu, ohromení, uchvácení nad skvělým zpracováním, soucitu i pocitu zadostiučinění. Výborné (i když dnes už asi ne tak unikátní) je na tom to, že hlavní hrdina je takový šmejd, hnusák a násilník, že jsem těžko hledala nějaké ztotožnění. Oproti tomu jsem ale časem získala jakýsi pocit lítosti a soucitu k jemu samotnému, a naprosto jsem na chvíli zapomněla, kým doopravdy je nebo byl... a začnu ho mít trochu víc ráda. Pak ale nastane třeba ta chvíle, kdy Alex sedí ve vězeňské knihovně a chudák kněz si myslí, že ho osvítilo boží písmo... a on si zatím představuje, jak bičuje Krista, řeže se hlava nehlava a peleší se... doufám že nejsem zvrácená, když mi to přišlo vtipný ;) Scénky s léčebnou metodou mi přišly nadmíru nechutné a realistické (což je ve filmové řeči hodně dobře) a dělalo se mi z nich špatně - je to jeden z nejsilnějších momentů. Vůbec se McDowellovi nedivím, že pak měl hrůzu z očních kapek nebo z čeho všeho, brrr! Zkrátka, tenhle film na mě hodně zapůsobil. Dal mi hodně na přemýšlení a taky pohled na věc z úplně jiných očí. I když to ve své podstatě Kubrick udělal nechutné a násilné, stejně (nebo možná právě pro to podání) to miluju.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Rowlingové se tedy podařila úžasná věc! Celý svět Harryho Pottera je tak neuvěřitelně vymakaný, že je zatěžko uvěřit, že si ho vymyslela ;) Přenesením tohohle fantastického příběhu na filmové plátno se podařilo přilákat i tu část obecenstva, co nerada čte. I když z pochopitelných důvodů (aspoň pro mě) nejspíš vždycky upřednostním knihy před filmy, samostatně stojící film je pro mě i tak velký a pěkný zážitek. První Harryho rok ve světě kouzel je ještě krásná, fantaskní pohádka, kde vyvolený porazí zloducha a všechno je zase krásné, jednorožci tančí na duhách a tak vůbec... což jak my samozřejmě víme, nepotrvá navěky. Kdysi jsme s dalšími knihomoly vedli diskuzi, proč je vlastně Harry tak úspěšný. Nehledě na propracovanost světa i příběhu, můj názor je, že díky sedmi rokům v Bradavicích (= 7 knih) dala Rowlingová děckám šanci růst společně s Harrym. Díky tomu, že až do svých 11 let neměl o světě kouzel ani páru, mají zase všichni možnost objevovat ho zároveň s ním. Je celkem jednoduché se s tím vším sžít... Co se týče filmu. Nikdy nepochopím, jak může někomu stačit jen film, a nikdy nepřečetl knihu - přichází o mnoho věcí, které se holt do filmu nenapěchují, i kdyby byl dvojdílný (ano, narážím na Relikvie). Ale to důležité tam samozřejmě je, obohacené o některé fakt krásné zosobnění postav (Robbie Coltrane - Hagrid - jakoby přímo z knihy vylezl !). Myslím, že si tvůrci dali záležet. Atmosféra Bradavic je úžasná, od Williamse se asi jiný než parádní soudtrack ani nečekal... Krásný to je. Viděla jsem obojí, originál i dabing. Jsem zastánce originálu, ale musím přiznat, že dabing se celkem dost povedl, takže jím nic moc nezkazíte. Možná i naopak, protože mi neskutečně dlouho trvalo, než jsem si zvykla na ten britský akcent - ani ve chvíli, kdy by to bylo vhodné, prostě nejsou s to zakřičet nebo zahulákat :D Nu nic... Jsem zvědavá, jestli někoho za pár (možná desítek) let napadne udělat remake, jestli z toho vytřískají víc... Protože nevím, jestli to jde :)

plakát

Ať žijí duchové! (1977) 

Dodneška si vzpomínám na tu bouli na hlavě, co se mi udělala po mém pokusu o "Ať projdu zdí jako duch!" Taky jsem si pak říkala že radši projdu dveřma... Mezi dětskými filmy jednoznačně favorit. Časem, jak člověk povyrostl, tak chápe víc a dneska už si dokážu uvědomit různé narážky a hlášky. Nehledě na to, že jsem se tenkrát taky tak trochu zamilovala do jednoho z těch kluků tam :) No nic, nostalgie jako býk... Vždyť jenom ty písničky se chytly tak moc, že je zná snad každý, a kdo ne, ten by se měl stydět. Obsazení se moc povedlo, od pana rytíře z Brtníku až po toho prcka, co jeho strejda dělá melouny. A přiznejte si to, ti trpaslíci dostali i vás!

plakát

Kouzelná chůva Nanny McPhee (2005) 

No páni :) Krásná rodinná pohádka s trochou romance. Překvapilo mě moc pěkné zpracování, velmi vyrovnaný děj (tempo se drží, nenarazila jsem na slabou chvilku ani na příliš rychlý spád) a ve filmu figurují sympatičtí herci, i postavy - chůva McPhee byla 'kouzelná', líbil se mi tancující a laškovně mrkající osel i děsná paní Quickleyová. Takovou chůvu by potřebovalo na tucty dětí... P.S.: Taky chci svatební šaty ze sněhu!

plakát

Perníkový táta (2008) (seriál) 

Je mi líto, že je konec. Jsem šťastná, že ho mám za sebou. Chci víc, ale nechci už žádné pokračování... - nerozumíte? Po shlédnutí budete. Prvně chci říct, že jsem na začátku absolutně netušila co se chystám zhlédnout. Rozhodně jsem nečekala něco TAK dobrého. Je až neuvěřitelný, kam tenhle seriál vyzdvihnul laťku, která je teď položená všemu dalšímu co se v nejbližší době chystá objevit. Podotýkám, že mi seriál zavřel hubu, ale hned po několika málo epizodách se mi otevřela dokořán - a tak to zůstalo až do poslední chvíle. Dostalo mě, jak se všechno soustředí tak nějak kolem dění a důsledků, místo aby se hrálo jen na city nebo pouhá snaha o levnou drsnou akci. I když, pokud akce, tak tady tedy pořádná! A ten kdo si potrpí na dobré herecké výkony, se myslím, taky dobře nakrmí. Co se týče Walta, můj vztah k němu prošel během všech sérií obrovským vývojem. V poslední sérii jsem dokonce v jedné chvíli, během jednoho dílu, několikrát přeskakovala od soucitu až k dojmu, že je hnusná příšera. A stejně tak Jessie, Skyler, Hank a možná i další. Nějak jsem nikdy netušila, jestli mám sympatizovat, nebo soudit, pohrdat, doufat? Ačkoliv mi žádná z postav nepřirostla k srdci, stejně jsem se zajímala, jak to s tím či oním skončí, dál a dál mě hnal chtíč vědět pokračování příběhu a jak to bude... Neuvěřitelný. Breaking Bad není kriminálka, není to film o drogovém impériu. Není to komedie ani psychologická studie člověka. Je to všechno. Je to bomba. Tik tak, tik tak... kdy se odpálí i ve vás?