Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor

Recenze (316)

plakát

REC (2007) 

Wow. Už se mi toho při sledování filmů stalo hodně, ale aby se mi ze samotného strachu začal obracet žaludek a dokonce jsem ho intenzivně pociťoval na vlastním svalstvu? Hm, to asi ještě nikdy. Nejpromyšlenější a co je důležité - NEJDĚSIVĚJŠÍ horor, co jsem kdy viděl, jehož hlavní zbraní není nápad, herci, ani scénář, ale věrohodnost výsledného efektu zapříčiněná pomalým, až nevýrazným rozjezdem, chytrou ruční kamerou a tím, že i přes všechny ty litry krve, haldy nakaženého lidského masa a dlouhá napínavá místa ticha zakončená bafáky, při kterých jsem měl v životě snad vůbec nejblíže k srdeční zástavě, na konci, ten film nepůsobil ani trošku přeplácaně a zejména v úplně posledních chvilkách dal divákovi ten nepříjemný pocit toho, že kdyby už se to jednou mělo stát, dopadlo by to asi nějak takhle. Intenzivní, megaděsivý filmový zážitek na dlouhou dobu, po kterém už, přísahám, nikdy neřeknu, že celosvětová tvorba hororů stojí za sračku. Španělé GO!

plakát

Avatar (2009) 

Hrozně moc jsem se těšil. O to větším rozčarováním pro mě byla první půlhodinka, ve které se kromě seznámení s 3D efekty, nudných, oposlouchaných keců a ještě k tomu s přiblblých dabingem (viděl jsem nadabovanou 3D verzi) neděje vlastně vůbec nic. To natažení na 160 minut bylo zkrátka úplná zbytečnost a zároveň asi jediná vada na celém filmu, protože v celém zbytku je Cameronova úchylná touha po absolutní dokonalosti dotažena až... k absolutní dokonalosti. Nechci se tu nijak dlouze rozepisovat o technické stránce filmu, protože ať si říká kdo chce co chce, tohle zkrátka JE úplně nový level filmové tvorby a tou nejúžasnější pastvou pro oči. Musím jít ještě jednou s tím, že už vím co jak bude, abych se mohl daleko koncentrovaněji soustředit na to precizní vizuální zpracování, na ty stovky a stovky dosud neviděných vymožeností a hračiček a ještě o něco více si to užil. Nevím, jak se tohle takřka už úplně počítačové zpracování projeví v budoucnu a vlastně ani nemám důvod si to domýšlet, protože jsem si to prostě vychutnal. S těmi předvídatelnostmi a s těmi jistým způsobem okoukanými dějovými prvky i převraty se prostě počítat musí, jelikož je to zároveň nezbytná součást výpravy. Fantastické finále si navíc s nimi se všemi jen zkušeně pohrává a dokonale jimi dotvořuje originální svět Avataru. Jsem rád, že James natáčení tohohle klenotu tak natahoval, oddaloval, dal si záležet na každičkém nejmenším detailu a připravil tuto, konečnou verzi. Shrnutím - už dlouho tu nebyl snímek, který by se tak nádherným a veskrze zcela nevtíravým způsobem dokázal zavděčit profesionálním filmovým divákům a kritikům, laikům, dětem toužící po oslnivém světě fantazie, fanatickým počítačovým hráčům a třeba i zarputilým filmovým odpůrcům. Film roku - a nejen toho letošního.

plakát

Pařba ve Vegas (2009) 

Best of Hollywood... and movie production. Hangover rulez!

plakát

Kill Bill 2 (2004) 

Naprostá bomba. Vol. 2 je úplně jiný, než první, díkybohu v tom dobrém slova smyslu. O mnoho chytřejší děj, o mnoho stručnější, za to promyšlenější kostra jednotlivých pomst. Jak v jedničce držela většinu pasáží nad vodou téměř jenom hudba, tady je celý film přehlídkou toho nejunikátnějšího, co jen může být - těch úžasných dialogů, spousty hlášek, prostě dokonalé podívané, při níž se vcítíte do role Umy a budete chtít ještě víc. Zkrátka a jednoduše to, na co se v jedničce hezky koukalo, se tady hezky prožívá. A když jsem takřka brečel u závěrečného "shrnutí" všech postav dvoudílného opusu, hrozně mě zpětně mrzelo, že jsem z jedničky neměl stejné pocity a že jí nemohu dát taky 5*, i když mě to tak lákalo. Dokonale ztělesněný sen každého filmového režiséra i diváka. Film roku.

plakát

E.T. - Mimozemšťan (1982) 

To, o čem se v Blízkých setkáních celý film mluvilo, má divák v E.T. celý film na očích. Je neuvěřitelné, že s dvěma úplně rozdílnými úlohami si Steven Spielberg dokáže poradit se stejným nadhledem i výsledným efektem. Rozhodně nezapomenutelný film, který dokáže rozesmát i rozbrečet snad každého.

plakát

Blízká setkání třetího druhu (1977) 

A pak že mimozemšťani neexistujou :-) Naprosto parádní film, který se díky Spielbergově kumštu stal nezapomenutelný asi pro miliony lidí. Mimochodem, zajímalo by mě, jestli by dneska nějaký režisér zvládl vykouzlit takové triky za směšných 20 melounů.

plakát

Zamilovaný Shakespeare (1998) 

Paráda. Přesně takhle si představuju Amadea v romanticky odlehčeném pojetí. Umělecké, vtipné, optimisticky naladěné. Pro Maddena mluví i fakt, že mě celou dobu bavil a na konci dojal i přesto, že se mu zrovna dvakrát nepovedl casting (Gwyneth Paltrow je mi odjakživa krajně nesympatická).

plakát

Lovec jelenů (1978) 

Geniální. Jiné slovo se snad ani nedá použít. Lovec jelenů vás nedorazí tak tísnivým válečným dopadem, jako coppolova Apokalypsa, nebo německá Ponorka. Má totiž daleko blíže k civilnímu dramatu, které má s válkou společné jen to, že právě ona vykreslila charaktery hrdinů tak, jak vykreslila a díky tomu jsme mohli celou dobu sledovat to, co jsme sledovali. Všemu navíc dopomáhá skutečnost, jak moc nevídaně šťastnou ruku měl Michael Cimino při výběru herců.

plakát

Muž na Měsíci (1999) 

Naprosto úchvatné! Miloš Forman měl celý život točit jen biografické snímky a Jim Carrey už by měl brát jen vážné role. Neskutečně jsem se nasmál a přesto se mi Muž na měsíci zažral hodně hluboko do srdce (zdaleka nejen díky poslední čtvrthodince).

plakát

Téměř dokonalý zločin (2000) 

Takhle neuvěřitelně jsem se hodně dlouho nebál a přiznám se, že doufám, že ani dlouho bát nebudu. I když mi už zhruba od poloviny filmu bylo jasné, kdo je vrah, žral jsem každý další záběr jakožto důkaz Raimiho geniality a nechal se dále překvapovat. Téměř dokonalý počin.