Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi

Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi (1990)

Stoppard zabodoval. Milovníkům příběhu o dánském princi, který se už dočkal mnoha a mnoha adaptací a prodělal v nich nejrůznější obměny, nabídl neobvykle důvtipným způsobem pohled z trochu jiné perspektivy. Rosencrantz a Guildenstern na mě při četbě dramatu vždycky dělali dojem dvou kýmkoliv a kdykoliv nahraditelných podržtašků. Kdo ví, co si o nich vlastně myslel Shakespeare, který jim vdechl život. Čekali dlouho, než se dostali ke slovu. Ale když se konečně dočkali a dostali možnost rozehrát svůj dialog, výsledek stojí za to.

Stalker

Stalker (1979)

Dáma: "Řekl jste ale, že Zóna je produktem nadřazené civilizace..." Spisovatel: "Také musí být nudná, všechny ty zákony, trojúhelníky, žádní duchové, a samozřejmě žádný Bůh. Protože jestli je Bůh také trojúhelníkem, potom už nevím, co si mám myslet."

Melancholie

Melancholie (2011)

Úvodní scény, kde spolu kontrastuje statika a dynamika a hraje k tomu Wagner. A pak ty závěrečné, po kterých zničehonic začnou titulky a v celém kině je ticho a nikdo neodchází (marně vzpomínám, kdy jsem tohle zažila naposled). A pak je tam toho spousta mezi tím. Svět viděný očima člověka s duševní chorobou. Život jako zázrak i nicotné hemžení. Vědomí, že nejsme nesmrtelní. Panika kontra odevzdanost. Některé momenty humorné způsobem, jaký bych u Triera nehledala. Rozhodně ten pán udělal velkolepý večírek své sestře Melancholii.

Trans-Europ-Express

Trans-Europ-Express (1967)

To je naprostá, naprostá... takové slovo ještě nevymysleli. Takže naprostá, naprostá, tři tečky. Fantazie? Bravura? Všechno slabá slova. Trintignant prostě uměl hrát fešácké prevíty a Robbe-Grillet měl perfektní smysl pro absurdní dialogy (-"Opakujte, kde." -"Kde." -"Dobře.").

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Pokaždé, když se na The Wall dívám, mám úplně nové asociace a nacházím nové paralely.

Večer tříkrálový

Večer tříkrálový (1996)

Zpracování hodné Shakespeara. A především Ben Kingsley vyjadřuje svým výkonem tolik lidskosti...