Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 365)

plakát

Krotitelé duchů: Odkaz (2021) 

Velká spokojenost. Nejsem žádný velký fanda původních filmů, ženská verze lehce bolela, nicméně už si z ní skoro nic nepamatuji, takže relativně v poho. Na Odkaz jsem se dost těšil už od ukázek a jsem opravdu rád, že jsem si film dost užil. Hodně mi to sedlo. Jak atmosférou, pojetím, nostalgickým pomrkáváním, tak i po herecké stránce. Režisér Jason Reitman odvedl parádní práci, která mě bavila od začátku až do konce. Reitman vše vypraví s lehkostí, s nadhledem a krásně to připomene dětské dobrodružné filmy. Velkou pochvalu si Reitman zaslouží za to, že zbytečně netlačí na pilu a soustředí se na nový příběh a nové postavy. Navíc má ve filmu dost šikovné herce, kteří to odehrají s přehledem. McKenna Grace předvádí moc pěkný výkon a krásně svou roli uchopila a prodala. Finn Wolfhard hraje dobře a trochu mě mrzelo, že nemá více prostoru. Logan Kim mě velmi mile překvapil, jelikož je to sympaťák a jeho sidekick není ani trochu otravný. Carrie Coon a Paul Rudd si své role užívají a jsou v těchto polohách dost dobří. Film má super atmosféru a bavilo mě jak je to celé vystavěné. Scénář si chytře hraje s některými věcmi a občas si něco málo ulehčuje nebo si to ohýbá ve svůj prospěch, ale to jsou fakt drobné výtky. A vůbec mi nevadilo těch pár nelogických věcí, co ve filmu jsou. Užil jsem si fanservis a dojemné finále. Krotitelé duchů: Odkaz je povedené pokračování, které původním filmům nedělá žádnou ostudu.

plakát

Krotitelé duchů II (1989) 

O hodně slabší, než jednička. Opět jsem si pouštěl film po x letech a popravdě jsem si z něh nic nepamatoval. O to více jsem k němu mohl přistupovat jako k nepopsanému listu. Stále přemýšlím, kde se stala chyba, jelikož film postrádá lehkost a kouzlo jedničky. Můžou za to herci a jejich ega, změna tónu filmu, nebo špatný scénář. Případně něco jiného. Tak jako tak, kdyby tam nebyly dobré triky a finále se sochou, tak by to byla velká nuda.

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

Mírné zklamání. Na film jsem se hodně těšil, užíval si každý trailer a rmoutilo mě pokaždé, když se odložila premiéra. Pevně jsem věřil, že mi Matthew Vaughn naservíruje velkou a zábavnou pecku. Bohužel to se povedlo, tak napůl. Po řemeslné stránce Vaughn odvádí výbornou práci. Výprava, kostýmy, akce a další věci jsou super. Nicméně jedna věc super není, a to scénář. Scénář se nepovedl a podraží filmu nohy. Problém není v zápletce, ale ve vykreslení charakterů. V předchozích dílech byly postavy skvěle napsané a byla radost je sledovat. Zde to funguje, tak napůl a je to ohromná škoda už kvůli časovému zasazení a kvalitním hercům, kteří své role hrají. Ralph Fiennes je zde velmi dobrý a táhne celý film. Harris Dickinson má velmi dobrou příběhovou linku, kterou lze moc dobře pochopit. Na Gemmu Arterton se moc hezky kouká a má dobré scény, ale bohužel se o ní nic moc nedozvíme. Totéž platí i pro přesně obsazeného Djimona Hounsoua. Jak už je u této série zvykem, tak jsou záporáci přepálení a zde to platí dvojnásob a takový Rhys Ifans si svou roli užívá. První půlka je trochu nudnější a nic moc se v ní nestane. Oproti tomu druhá půlka šlape o dost lépe a přinese pořádnou akční podívanou, jenž místy připomene předchozí díly. Kingsman: První mise mě lehce zklamal, ale pořád jde o dobrý film.

plakát

Krotitelé duchů (1984) 

Jako dítě jsem viděl Krotitelé duchů několikrát. Teď jsem se rozhodl si je pustit znovu a připomenout si je. A je to pořád hodně zábavná komedie, která skoro nezestárla. Režisér Ivan Reitman velmi dobře ukočíroval tuhle podívanou a díky jeho svižné režii funguje snímek i v dnešní době. Film má výborné herce, kteří si sedli a hrají velmi dobře. Po trikové stránce film vypadá parádně a některé triky a praktické efekty jsou velmi působivé. Bavilo mě tempo filmu a jistá uvolněnost všech herců, kteří se při natáčení dobře bavili. Krotitelé duchů je zábavný a povedený film.

plakát

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (2022) (TV film) 

Krásné nostalgické vzpomínání. Osobně bych ocenil, kdyby se to týkalo jen prvního dílu, ale to by pak nemohli přijít herci a tvůrci z dalších dílů. Přál jsem si, aby to bylo delší a šlo se více do hloubky. Některé rozhovory mi přišly hodně strojené. Jenže pak se začne vzpomínat na herce, kteří už nejsou mezi námi, hlavní trojice je spolu a vypraví o konci natáčení a já jsem regulérně na měkko. Funguje to na mě perfektně a krásně mě to dojalo. Takže ano, tento speciál splnil svůj účel a já se těším, až si ságu o mladém kouzelníkovi pustím znovu.

plakát

Belfast (2021) 

Přál jsem si, aby se mi to líbilo mnohem víc. Tím samozřejmě neříkám, že je film špatný, protože špatný není. Film sám o sobě je velmi kvalitní. Jen jsem od něho čekal mnohem více, a to jsem bohužel nedostal. Režisér Kenneth Branagh odvádí dobrou práci a jeho film má krásnou vizuální stránku, pečlivě budovanou atmosféru a krásně zobrazené prostředí dělnické ulice. Je vidět, že pro Branagha jde o osobní projekt a snaží se, aby byl co nejlepší. Můj největší problém je ten, že jsem si nenašel cestu k samotným postavám. Branagh mi jejich osud moc hezky ukazuje, ale mě osobně to nezasáhlo. Zamrzí to o to více, jelikož zde herci předvádí kvalitní výkony. Jamie Dornan je šikovný herec a zde to znovu ukazuje. Caitriona Balfe nehraje špatně, přesto jsem od ní čekal malinko více, zvláště po jejím skvělém výkonu v Le Mans '66 . Judi Dench a Ciarán Hinds si kradou každou scénu pro sebe a jejich postavy mi nejvíce sedly a taky jsem si užil jejich výkon. Hodně příjemně mě potěšil Jude Hill, jelikož hraje velmi přirozeně a je dost talentovaný. Bohužel po dějové stránce je to trochu nuda, jelikož Branagh se rozhodl nic nevysvětlovat. Díky tomu nechápeme některé konflikty a ani proč se postavy chovají, tak jak se chovají. Zamrzí to, protože vím, že by to šlo vyřešit krátkým dialogem nebo nějakou scénáristickou vložkou, jenž by tomu dala tvar. Belfast je moc hezky natočený film, který je točený od srdce, ale mě osobně nesedl, tak jak jsem si přál.

plakát

Návrat (2003) 

Krásně natočený film. O filmu jsem si nic moc nezjišťoval a o to více jsem byl překvapený, jak moc dobrý je. Film se hodně moc povedl a hezky ukazuje, že v jednoduchosti je síla. Obyčejný příběh, jenž je vyprávěn s takovou lehkostí, citem a uvěřitelností, že jsem jen koukal a spokojeně kýval hlavou. Příval emocí a myšlenkových pochodu, které jsou uvěřitelné a navíc výborně zahrané. Ústřední herecké trio odvádí fantastickou práci a dobře se kouká na jejich bolestivé sbližování. Režisér Andrej Zvjagincev drží film pevně v rukou a servíruje nám emocionálně silnou podívanou. Celý film funguje, má dobré tempo a neokoukané prostředí, které velmi krásně prodává klidná kamera. Návrat je povedený film a moc mě těší, že jsem ho viděl. Velké poděkování patří uživatelce leila22, za tuto filmovou výzvu.

plakát

Annette (2021) 

Leos Carax natočil zajímavý a podnětný film, o tom žádná. Bohužel ten film není, tak úplně pro mě. Přistupoval jsem k filmu velmi otevřeně a první půlka filmu mi přijde skvělá. Carax má nápadů na rozdávání, herci hrají skvěle a kamera předvádí úchvatné záběry. Samozřejmě nesmím zapomenout na parádní hudbu a některé konkrétní písně. Nicméně v půlce filmu přijde jistý zvrat a od té doby to u mě klesalo. Neříkám, že to bylo špatné, jelikož to pořád mělo několik fakt dobrých scén, ale už mě to tolik nebavilo a bylo to místy dlouhé a táhlo se to. Driver, Cottilard a Simon"Howard Wolowitz" Helberg podávají skvělé výkony a je radost koukat jak zpívají a hrají. Annette je netradiční muzikál, který nesedne všem, ale to nic nemění na tom, že je velmi kvalitně natočený.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Nečekal jsem, že budu z kina odcházet spokojený. Po ohlasech, recenzích a dojmech jsem snížil své očekávání. Přistupoval jsem k tomu, že se ve filmu může stát všechno, a že to ve výsledku nejspíše bude velká sračka. A sám jsem byl překvapený jak moc mi to sedlo. Rozhodně je to film, který bude rozdělovat diváky a nesedne každému. Už samotné pojetí je velkou zkouškou divácké přístupnosti. Nehodlám tvrdit, že všechno, co se ve filmu stalo se mi líbilo, nebo že to dávalo smysl. Ono, jakmile bych začal hlouběji rozebírat děj, zvraty, logiku a myšlenky, tak bych mohl dost nepříjemně narazit a celé by se mi to rozpadlo jako domeček z karet. V tuto chvíli jsem spokojený a mohu říci, že mi The Matrix Resurrections sedl. Svým způsobem obdivuji, co Lana Wachowski předvedla se světem Matrixu a celou mytologii. Tohle byl velmi odvážný krok, který většinu fanoušku hodně naštve. Wachowski k tomu měla své vlastní důvody a z její strany jde o velmi osobitý snímek plný přesahu. Osobně nechápu jak tohle mohlo u Warner Bros. projít, ale Warneři jsou v poslední letech velký střelci, kteří rozhazují miliony na všechny strany a věří režisérům. Důvod, proč mi film sedl je taky ten, že na scénáři dělal David Mitchell (autor Atlasu mraků). Co se týče herecké stránky, tak tady jsem vesměs spokojený. Jediný, kdo mi nesedl byl Yahya Abdul-Mateen II, jelikož má debilně napsanou postavu. Série Matrix se vždy mohla pochlubit perfektní akci a krásnou choreografií soubojů. Zde tomu bohužel tak není. Nicméně je potřeba si uvědomit, že akce je zde druhořadá a to nejdůležitější a hlavní se odehraje jinak. Kupodivu mi nevadilo, jakým způsobem funguje příběh a jeho rozdílné půlky. Přesto, jak už jsem psal, každý kdo mi řekne, že u toho trpěl, bude mít mé pochopení, jelikož ten film je jiný a hodně osobitý a svůj. Já osobně měl kliku, že mi to sedlo a bavilo mě to.

plakát

Král Richard: Zrození šampiónek (2021) 

Moc hezky natočené sportovní životopisné drama. Režisér Reinaldo Marcus Green odvedl dost dobrou práci a jeho film má všechno, co mají sportovní dramata mít. Green a kameraman Robert Elswit parádně prodávají tenisové zápasy a dodávají tu správnou atmosféru a napětí. Sedl mi styl jakým je film vystavěn a ocenil jsem, že film místy netlačí na pilu, i přestože by mohl. Green má velkou oporu v hercích, kteří hrají parádně. Will Smith předvádí perfektní výkon a nebudu se divit, kdyby byl nominovaný na Oscara. Hodně mě potěšil Jon Bernthal, který jde z role do role a každou samozřejmě zvládá s přehledem. Saniyya Sidney a Demi Singleton jsou velmi dobré a já jsem jim to věřil od začátku až do konce. Osobně bych ocenil, kdyby film šel více do hloubky a nebál se ukazovat "temnější povahu" Richarda. Král Richard: Zrození šampionek je hodně povedený film, u kterého dost zamrzí, že si k němu diváci nenašli cestu, protože nejde o špatný film.