Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 346)

plakát

Ocelová pěst (2011) 

Real steel na mě působí mnohem emočněji než třeba všemi opěvovaný warrior. I když je ocelové pěst lehčí variací natransformers, slabší povahy by klidně i mohla rozbrečet. I ten scénář je konečně únosný a plané řeči tu mají svůj skrytý význam a postavy naštěstí jednají více podle srdce než podle režisérova ukazovátka. Zkrátka se jim dá uvěřit. Nemám co vyčíst, jen těch robotický kopů a ramplujícího železa mám trochu dost. 85%

plakát

Drive (2011) 

Svěží vánek v žánru akčního filmu, který by mohl zvednout vlnu inteligentních následovníků jako je tento. Jasně vymezené mantinely - thriller s typickými prototypy postav, žádná psychologie, jednoduchý příběh. Tím podstatným je Tempo. Hodně pomalé tempo, které podtrhuje bezchybná režie. Jistěže také Ryan Gosling, který svého mlčenlivého řidiče hraje s osobitým kouzlem.

plakát

Habermannův mlýn (2010) 

Po filmařské stránce se nedá téměř nic vytknout. Jenom rozehrání některých dějových zvratů a objasnit motivace vedlejších postav by neškodilo. Výkony německých herců a Rodena jsou velmi profesionální. Oproti tomu český kompars podává výkon, jako v prvním ročníku dramatické výchovy na Zuš. Juraj Herz mi po delším tápání opět připomněl, proč si ho vážím. Dokázal, že oproti některým svým vrstevníkům rozhodně ještě nepatří do šrotu. Profesionální řemeslo.

plakát

Mlčení jehňátek (1991) 

V dnešních dobách normální obvyklá detektivka, která přinesla světlo k doméně známého zabijáka zavřeného za x dveřmi. Psycho thriller. Spousta krve a policajt v mrtvole v roli anděla. Popisy psychických nemocí, které způsobují to největší zlo světa. Ano, film má grády a je na místě, kde má být. Ale já nemohu tak srovnávat, ještě jsem totiž neviděl Zrození Hannibala Lectera...dávám 4 hvězdy. Film již dnes nemá originalitu a zpracování se mi zdálo vizuálně ošidné a nedoladěné. Měli bychom ho posunout níž. Reálnou pozici vidím kolem 80 místa

plakát

Territoires (2010) 

Exploitační emoční hororová dávka. Taková, která se tak často nevidí a pokud někdy světlo světa spatří, stojí za to. Territories je sice tuctová citová hra, ale její pozadí je neuvěřitelně impozantní až domestikující, které utváří v člověku obraz k zamyšlení. Nic neříkající dialogy se však časem promění v noční můru. Herecké výkony jsou k uvěření a za těch pár dolarů film má určitě co nabídnout, ikdyž všechno násilí a nadávky jsme jíž někde viděli.

plakát

Zrození Planety opic (2011) 

Naše ego dostává opět pořádně na frak. Poměrně přímočarý děj asi netřeba prozrazovat, na co je ale třeba upozornit je fakt, že tvůrci na to šli trochu jinak. Nenechají do sebe bušit lidskou a opičí armádu (i když na akci samozřejmě dojde), ale předvedou něco, na co nejsme u letního blockbusteru zvyklí. Předloží totiž psychologické drama, které absentuje na otravné srdceryvné projevy a akci na efekt, a sází na herce. James Franco, Brian Cox, John Lithgow nebo Freida Pinto odvedli své, poctivé, nadprůměrné, ale obrovskou pochvalu zaslouží hlavně očima hrající Andy Serkins. Díky němu je hlavní hvězdou téhle seriózní letní zábavy šimpanz Ceasar. I díky jeho „přerodu“ film výborně graduje od rodinného poplácávání po ramenou, přes depresivní drama až po popcornovou řežbu (i když stále reálnou a přehlednou), nabízející několik interpretací na současnou podobu sebedestruktivního světa. Hnidopichové samozřejmě upozorní na několik logických lapsů, výsledek je ale velmi stylový a příznivce žánru po srsti hladící.

plakát

Cesta (2009) 

Pěkná depka. Nezatížen knihou, kterou ale mám po filmu určitě v hledáčku, příjemně překvapen. Prostředí mrtvé planety je ztvárněno špinavě, že i podobná The Book Of Eli vypadá vedle toho jako vzor čistoty. Viggo podává opět skvělý výkon a hudba Nicka Cavea příjemně film podbarvuje, ale výrazně na samotný poslech až tak není. Jediné co lze vytknout je malá dějovost a velká epizodičnost jednotlivých scén. Typický neduh literární adaptace. Kde kniha tohle dokáže skrýt, ve filmu vyniká. Není zde přítomen žádný dějový oblouk a na závěr deus ex machina je v mírném kontrastu s dosavadním dějem. Hillcoat je talent.

plakát

Valkýra (2008) 

Bryan Singer je jedním z režisérů, kteří dokážou vykřesat podmanivou a nezapomenutelnou atmosféru snad i ze šutru. Herci jsou vynikající, i když Cruise je trochu moc americký. Možná mohli věnovat víc prostoru psychologii postav, kterou trochu zkrouhli na úkor děje a napětí. Mimořádně se Johnu Ottmanovi povedl soundtrack (obzvlášť They´ll Remember You, z toho úplně mrazí). Celkově to ale funguje bezvadně, ikdyž o něco horší, než Pád třetí říše. Ten měl alespoň zachován originální jazyk.

plakát

Templář (2011) 

Vynikající historický akční film, zasazený do dob vrcholného středověku, se špetkou historického propojení, ale především výborných syrových a adekvátně brutálních scén. Pár chlapů bránících hrad ještě není nic extra, když se k tomu však přidá pár chlapů bránících hrad, co navíc umí máchat mečem a Kate Mara, má volba je poměrně jasná. Žádné zbytečné okecávačky a srdceryvné dialogy, 2 hodiny solidní akce, bláta a usekanách končetin .... správně zamíchaných a nakořeněných .... jsem spokojen.

plakát

Olověná vesta (1987) 

Začátek brilantní, bohužel tvoří jakýsi uzavřený celek, na nějž pak navazuje sled epizod z války, které nepůsobí příliš kompaktně a s dějem z kasárny netvoří uspokojivý celek, takže film vypadá trochu rozpadle. I tak ale v druhé části Kubrick nevynechá satirické prvky, střídající se s mrazivými scénami a v nejlepších případech se doplňují. Scéna s odstřelovačkou je pak dostatečným emocionálním vrcholem.