Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 346)

plakát

Narcos (2015) (seriál) 

Je to trochu hype, zas tak výborný to není. Je to prostě nadmíru dobrá filmová rekonstrukce neskutečně fascinující a strašidelný éry a člověka, který v ní hrál primární úlohu. Když se to ale porovná s vrcholy televizní tvorby jako je Breaking Bad anebo True Detective, tak je vidět, že ve vykreslení postav to trochu pokulhává, chvílemi má člověk skoro tendenci fandit Escobarovi (vynikající Moura), protože jeho oponent je takovej tuctovej blonďatej Američan s knírem. Navíc s přihlédnutí k okolnostem agresivní americký zahraniční politiky těch let je prostě těžký intuitivně fandit straně zákona. Ambivalenci týhle situace ten seriál ale bohužel příliš nezdůrazňuje. Prostě a jenom vidíme výbornou rekonstrukci jedinečného příběhu, nic víc, nic míň.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Každej Tarantinův fanda by si měl vždycky ráno pobrečet nad smrtí Sally Menke, protože teprve na posledních filmech, který už nestříhala, vynikne její obrovskej vklad a schopnost udržet toho magora na uzdě. H8ful je patrně první Tarantino zcela bez kompromisů a je to mnohdy hodně úmorná a upocená podívaná na chlápka, kterej uvěřil vlastní vyjímečnosti a teď se ukájí před zrcadlem. Minimálně o hodinu zkrátit, tohle měl bejt director's cut vydanej na blu-ray. Užijte si Panavision 70 v chatrči, to vše za pouhejch 60 mega. Od Tarantina dobrej fór, ale ty nejlepší jsou stručný a úderný...

plakát

Poslední lovec čarodějnic (2015) 

Lovec čarodějnic je něco jako Sorcerer Apprentice. Oboje je to takové modernědobé fantasy s čáry, oboje to má lehce hloupý a poměrně plytký příběh, oboje obsahuje velkou míru CGI a oboje táhne specifický hollywoodský herec. Obojí je v důsledku tak nějak nastejno. Vin si tady jede svoje, CGI ukazují na celkem rozumnou investici (aka vypadá to opravdu dobře) a není to až tak moc absurdní. Ano, je to zábava. Zábava, která se navíc dá namíchat do jiné zábavy, aniž by vám přišlo, že si narušíte filmový zážitek. A nemusíte se navíc trápit, že by vám to druhý den zaměstnalo byť na chvíli mozkové procesy. Vin si prostě střihl takovou kalorickou akční svačinku. Nic víc.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Vizuálně jde o krvavou, chladnou a syrovou kombinaci kýčovitě krásných záběrů z National Geographic, díky nimž a Lubezkiho kameře jsem celou tu stopáž vydržel. DiCapriova odhodlanost "už mi tu sochu dejte" je vidět,ale ve finále bych snad sochu přál Hardymu, který snímek táhne. Revenant není určitě propadák,ale obsahově se to blíží bodu mrazu. Zimní popcorovnovka na dlouhé chladné večery určitě, oscarová záležitost - v žádném případě.

plakát

Rychle a zběsile 7 (2015) 

Neveřil jsem, že série FF může klesnout níže, než se povedlo minule. Nicméně neskutečné se stalo realitou. Míra arogance a nesmyslné hlouposti přerostla zdravou míru vhodnou pro ironii a sebezesměšnění. Hodnocení balancuje mezi odpadem a hrůzou. Nicméně už jen vzhledem k odkazu Briana Elra Spilnera O'Connora nemůžu dat méně než dvě hvězdičky za snahu... Chudák Paul

plakát

Spectre (2015) 

Kámen úrazu nejnovější bondovky je scénář. Povrchně, bez sebemenšího zvratu a známky napětí posouvá agenta Jejího veličenstva z bodu A do bodu B tři čtvrtě filmu, kdy hledá něco, co je zjevné už pár minut po úvodní eunuchovské skladbě. Znovu se restartuje, další šťourání se v Bondově minulosti a hledání sebe sama a vytváření nosné půdy pro snad lepší díly, kterým nebude chybět drive a šmrnc. Návrat k závěrečné konfrontaci s úhlavním nepřítelem v jeho megalomanském sídle a detaily, s jakými je představena a "výroba" ikonického vzhledu patří k nejzapamatovatelnějším okamžikům. Za zmínku stojí i Van Hoytemova kamera, která na sebe upozorňuje hned při úvodní scéně v Mexiku natočené na jeden záběr. Je vidět, že Švýcar něco od Nolana při snímání Interstellaru pochytil, protože pro něj typické uchycení kamery z boku využívá při automobilové honičce v Římě, která je lehce inspirována tou ve Francouzské spojce a v této kombinaci jde o velice povedenou záležitost. Nezbývá, než doufat, že Sam Mendes bude na režisérské židli brzo vystřídán a s ním i dříve schopný scénárista John Logan a bondovská série tak znovu chytne druhý dech a dá Bondovce opět něco nového, čím se chlubil třeba díl Casino Royale.

plakát

Terminator Genisys (2015) 

Na první a ještě více legendárnější druhý díl tohle opravdu nemá. V tomto vážně převažuje vysoký rozpočet a efekty nad obsahem. Rozhodně je to lepší než ta sračka od rejže Mcg. Tohle je taková částečná záplata. Veškeré hlášky jen tak vyšumí do prázdna, recyklace z předešlých dílů zde moc nefunguje. Přesto se na to však dobře dívalo, akce solidní. Jen tomu prostě chyběla ta uvěřitelnost těch postav, taková ta vzájemná soudržnost, pochopení. Další dobře koukatelný letní šumák. Srdcovka, která by se dala zařadit po boku prvních dvou dílů se opět nekoná. Kdo ví jestli někdo přijde s něčím originálním, něčím co zahřeje na srdíčku a přitom z toho jde respekt jako u druhého dílu. Snad příště zvýší rating, bylo tam málo krve. Mladou generaci to stejně neuchvátí když vyrůstají na transformerech. Ti starší by si zase přišli na své, kdyby to bylo natočeno v duchu prvních dvou dílů.

plakát

Už je tady zas (2015) 

"Ronaldo z Hitlerjugend, kde je cesta"? - s touhle hláškou začala skoro dvouhodinová skoro geniální satira, která si z problému současného Německa (přistěhovalci, radikální islám apod.) nebrala servítky. Totální dezorientace "probuzeného" Hitlera v moderním Berlíně dodávala filmu to pravé ořechové. Na druhé straně, snímku chyběly vtipné scénky či nějaká dobrá pointa v momentě, kdy z kamery na chvíli zmizel náš hlavní "dobyvatel". V momentě kdy se znovu objevil, a s ním i jeho plány na totální remilitarizaci Německa, skvělý humor se vrátil. Proto jsem se někdy cítil jako "na houpačce". Fakt, že situace je téměř totožná jako před sedmdesáti lety mě moc neuklidňuje, naopak utvrzuje v dojmech, že se brzy objeví další Vůdce.

plakát

V písku - Příslib svobody (2015) 

Málo známá část historie související s druhou světovou válkou, Velmi silné téma, velmi dobře zpracované.

plakát

Zatracený (2015) 

Je to jako prašť a uhoď. Když se nějaká fáze povede, ihned dostane přes prsty a celý děj je jako na kolotoči. Pořád se něco děje, ale ve své podstatě se vše blíží k nevyhnutelnému. Za postavu Kiefa, která je dost temná a skvěle zahraná házím jednu hvězdu navíc. Zbytek je jen plankton.