Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 346)

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Popravdě řečeno, ještě že už je celá sága za náma. Mám pocit, že kromě Společenstva prstenu jsou ty filmy stejné furt dokola. Toho "mečování" tam už na mě bylo přespříliš. Ale jako popcornovka na zabití času je to zase docela fajn. Snad mě všichni skalní příznivci neutlučou... 50%

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Film mě vyloženě nezklamal ani jako celek neohromil. Typická Jacksonovina, což je v podstatě škoda, protože už ty jeho rádoby husťácký do nekonečna natahovaný scény nudí. Navíc Hobit je v podstatě pouze o akčních scénách. Škoda. Přesto se tu najde několik plusů: nádherná příroda Nového Zélandu pořád funguje jako magnet; úžasně udělané animace měst; asi nejlepší digitálně vytvořený drak (bomba); Orlando Bloom mi připomněl, že čas ani špičkoví maskéři nezastaví. Skoro každý film se točí s cílem vydělat nějaké ty penízky, ale na Hobitovi už je to patrné až příliš!

plakát

Fakjů pane učiteli (2013) 

Asi mě i trochu ovlivnilo, že film je z rukou našich východních kamarádů. Upřímně, být to opět americký patos, hodnotil bych s větším klidem za tři. Tady si můžu dovolit jednu hvězdu přidat, protože jsem si téměř jist, že nic podobného během příštích několika let nepřijde do kin.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Fakt, že se tento film přímo třese na Oskary do jisté míry chápu, jaký jiný film než by měl bodovat u amerických akademiků, než ten o svobodném černochovi, který se neprávem dostane do otroctví. Po pravdě čekal jsem jednoduše VÍCE než jsem nakonec dostal. Již klasicky naprosto perfektní Michael Fassbender snad už nemůže nikoho překvapit, povedená hudba Hanse Zimmera také ne, Chiwetel Ejiofor propásl svoji šanci, nic extra nečekejte. Na více něž dvouhodinový film se tam toho děje opravdu pramálo, bez jediného překvapení, myšlenky, popravdě ani emoce u mě nepracovali tak jak by asi měli (jsem jediný komu ve filmu chybí alespoň nějaký náčrt časové osy?). Ať se na to dívám zprava nebo zleva, nevidím víc než průměrný film s excelentním Michaelem Fassbenderem

plakát

Hvozd (2015) 

Corine Corine, stojíš v pěkné ........ ani tak rovině jako někde v dolíku. Trailer slibuje nějakou ultimátní řež a ve finále je z toho jen nudná honička dvou lidí a neexistujících (nebo existujících?) příšer z lesa. Kdyby alespoň ta lesní monstra za něco stála a nevypadala jako alien ve fázi rození.

plakát

Mission: Impossible - Národ grázlů (2015) 

Echtovní špionážní blockbuster kde se takřka do poslední chvíle spekuluje na jakou stranu kdo hraje, bojuje se za živého doprovodu Nessum Dorma, a v každé lokaci je třeba honička s nějakým dopravním prostředkem. Nechybí ani klasické MI tropy jako sebezničující zprávy a perfektní přestrojení, ale zároveň ani mnohé nešvary celého žánru. Hrdinové jsou většinu času nezasáhnutelní, neunavitelní a nesmrtelní nadlidé, složité plány jsou postavené na naprosto nepředvídatelných proměnných, a fyzikální i technické zákonitosti jsou ohýbány aby se hodily do záplekty. Pokud jste ale ochotni dostatečně "suspendovat disbelief" a prostě se bavit tím, jak Tom Cruise provádí jednu děsivou kaskadéřinu za druhou a v mezičasech charismaticky přechytračuje padoucha, určitě nebudete zklamáni. 75%

plakát

Quantum of Solace (2008) 

Přehnaná očekávání po skvělém Casinu Royale se bohužel nenaplnila. Vlastně mi ani nepřišlo, že koukám na bondovku. Děj odsýpá, ale celé je to jen jedna velká akční honička bez pořádného záporáka a bez pořádné bondgirl - Gemma Arterton je ve filmu asi pět minut a Olga Kurylenko se do případných techtlí s Bondem nehrne, škoda.

plakát

Spectre (2015) 

Kámen úrazu nejnovější bondovky je scénář. Povrchně, bez sebemenšího zvratu a známky napětí posouvá agenta Jejího veličenstva z bodu A do bodu B tři čtvrtě filmu, kdy hledá něco, co je zjevné už pár minut po úvodní eunuchovské skladbě. Znovu se restartuje, další šťourání se v Bondově minulosti a hledání sebe sama a vytváření nosné půdy pro snad lepší díly, kterým nebude chybět drive a šmrnc. Návrat k závěrečné konfrontaci s úhlavním nepřítelem v jeho megalomanském sídle a detaily, s jakými je představena a "výroba" ikonického vzhledu patří k nejzapamatovatelnějším okamžikům. Za zmínku stojí i Van Hoytemova kamera, která na sebe upozorňuje hned při úvodní scéně v Mexiku natočené na jeden záběr. Je vidět, že Švýcar něco od Nolana při snímání Interstellaru pochytil, protože pro něj typické uchycení kamery z boku využívá při automobilové honičce v Římě, která je lehce inspirována tou ve Francouzské spojce a v této kombinaci jde o velice povedenou záležitost. Nezbývá, než doufat, že Sam Mendes bude na režisérské židli brzo vystřídán a s ním i dříve schopný scénárista John Logan a bondovská série tak znovu chytne druhý dech a dá Bondovce opět něco nového, čím se chlubil třeba díl Casino Royale.

plakát

Velká válka: 1914-1918 (2008) (TV film) 

Myslím, že něco takového by se mělo pouštět dětem na základních školách. Ne aby se předcházelo válce, ale aby si každý uvědomil, co by se mohlo stát.

plakát

Bitva o Sevastopol (2015) 

Považovat hrdinu někoho za to, že se vyžívá v zabíjení mi přijde velmi zcestné. Pominu-li ty pasáže, kdy se řeší, zda si má Pavličenková obléknout uniformu nebo šaty a zastavím se nad těmi krátkými prostřihy z bitevního pole, tak jsem se spíše nadprůměrně bavil. Herně a výpravně celkem pěkně zmáknuto, válečné scény také patří k těm lepším. Scénář však dosti hapruje a jsem rád, že se na obličej hlavní hrdinky dalo s klidem dívat. Z těch ruských novodobých filmů ho řadím mezi lepší.