Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (1 127)

plakát

Králové videa (2020) 

Paráda, tu dobu jsem ještě zažil. Před nástupem do školy už jsem znal Highlander, Ramba, Ramba II a další. Komunismus byl dobrý k tomu, že jsme si uměli věcí vážit. Když jste se dostali k láhvi Coca-Coly, byl to zázrak. Dnešní mladí mají všechno, a ničeho si tak neváží, a to také není dobré. Výrobci filmů nemusejí nadávat, že přicházeli o velké peníze. Však ty filmy tehdy u nás jinak k dostání stejně nebyly. Navíc tyto kazety vyvolaly lásku k filmu u desetitisíců, kteří pak později chodili do kina, nebo kupovali kazety či dévédéčka.  Velké díky patří všem těm rychlodabérům. Mimochodem - znáte někdo asijský snímek "Invaze ze středu země"? Ten jsem také zbožňoval a na této stránce nikdy nenašel. P. S. chyba ve filmu - u ukázky z filmu "Přání smrti 3" je napsáno "Přání smrti 2". Vím to jistě, neboť tento film jsem si zamiloval - na kazetě s rychlodabingem...

plakát

To nejlepší z Bennyho Hilla (1974) 

"Pane režisére, považuji za geniální, jak jste v tomto filmu přešel po traumatické smrti želvy hlavní hrdinky z barvy na černobílou." - "No...víte, pravda je, že nám v půlce filmu došel barevný materiál a nebyly peníze, tak jsme museli natáčet zbytek filmu černobíle." - "Hmmm, dobře, ale že jste natáčel ruční kamerou, která tomu dodává dokumentární styl, to je geniální." - "No...víte, pravda je, že náš kameraman zlomil stativ o maskéra, tak jsme museli natáčet ruční kamerou." Naprosto skvělý humor, ať už němý či mluvený. Matně si pamatuji, že Show Bennyho Hilla kdysi běžela v televizi (možná jsem ještě ani nechodil do školy), nedávno jsem viděl nějaké scénky na YouTube a byl jsem nadšen a tajně doufal, že by něco od Bennyho Hilla mohlo běžet v naší televizi. Bůh mě vyslyšel a jsem šťasten za tento výběr úžasného humoru.

plakát

Místo v houfu (1964) 

Nová vlna přinesla do kinematografie nový svěží vítr. Tím samozřejmě neříkám, že v padesátých letech nevznikaly výborné filmy, ale ten kontrast těchto dvou dekád je obrovský. Ne vše ze žánru nové vlny je nutně kvalitní (něco může být i dost nudné), ale tento povídkový snímek je příjemný, nabízí neokoukané tváře a nadupanou dobovou muziku. Nejvíce se mi líbila poslední povídka.

plakát

Plynové lampy (1944) 

Skvost. Ani nemusíme litovat, že režii nesvěřili Mistru Hitchcockovi (ten v tomto roce natáčel "Záchranný člun"), protože tento film je vynikající. Nelze jej vylepšit, byla by chyba cokoliv vystřihnout. Tak, jak je, je dokonalý. Spolu s Langovým "Ministerstvem strachu" asi nejlepší hičkokárna, kterou režíroval někdo jiný než sám velký Sir Alfred.

plakát

Hořká láska (1958) 

Výborná práce. Klasický "vesnický román" je zde doplněn kolektivizací, romantikou i jednou povedenou hororovou scénou. Pěkná hudba mně neznámého Ludvíka Podéště je třešničkou na dortu. Další neprávem zapomenutý film (viz zdejších sto třináct hodnocení). Asistentem režie byl Antonín Kachlík.

plakát

Drvoštěp (1922) 

Výborný snímek, který by se neztratil ani ve světové konkurenci. Je zde vtip, láska i napětí.

plakát

Cesta ke štěstí (1951) 

"Více traktoristů - rychleji socialismus do vesnic" Čekal jsem větší legraci, ale není to špatné, a mladá Švorcová nebyla špatná baba. Další skvělá role pro Deyla mladšího (viz "Racek má zpoždění" či "Anděl na horách"), celkově solidní práce. "Jen přijdeš, a už se pleteš! No jo, ženská!"

plakát

V každém pokoji žena (1974) 

Velmi sympatický kaleidoskop osudů opuštěných žen a dívek. Pro někoho normalizační šeď, pro mě velmi lidský příběh, které dnes v kinematografii zoufale postrádáme. Další velmi nedoceněný snímek.

plakát

Anděl blažené smrti (1965) 

Skvělý film s krásně odpoutanou kamerou Stanislava Miloty. Jaká škoda, že Milota natočil tak málo snímků, jeho výkon ve Spalovači mrtvol už dávno vešel do dějin naší kinematografie. Syrový dokumentární styl, málo známých herců (a zjevně i neherci, což filmu dodává na uvěřitelnosti, že sledujeme skutečný příběh), krásná varhanní hudba Zdeňka Lišky... opravdu nechápu, proč je tento film tak málo známý, zdejší hodnocení snad raději nekomentovat. To nejlepší z nové vlny a špionážních snímků v jednom balení. Příjemné překvapení a velká paráda!

plakát

Jsem děvče s čertem v těle (1933) 

Povedená taškařice, které v mých očích vládnou Baarová a Hermanová, ženy, které skutečně mají čerta v těle. Škoda, že od režiséra Antona znám tak málo filmů, zatím se mi všechny líbily, hlavně "Tonka Šibenice" je skvělá.