Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Krátkometrážní

Oblíbení kameramani (6)

Gunnar Fischer

Dvorní kameraman Ingmara Bergmana do roku 1960. Viděl jsem dvanáct jeho filmů, všechny černobílé a všechny od Bergmana. Největší skvosty : "Sedmá pečeť" a "Lesní jahody". Z dalšího díla vyberme alespoň tyto : "Léto s Monikou", "Čekající ženy", "Letní sen". Jeden z mistrů černobílé kamery. P. S. Nově viděn snímek "Dva lidé" od Dreyera, rovněž výborná práce.

Robert Burks

Jeden z kameramanů Alfreda Hitchcocka, měl ovšem to štěstí, že stál po boku velkého Mistra v jeho nejsilnějším období. Celkem snímal dvanáct jeho filmů (bohužel zrovna u "Psycha" chyběl), ale i tak je to pozoruhodná filmografie : "Cizinci ve vlaku", "Marnie", "Ptáci", "Okno do dvora", "Vražda na objednávku", "Na sever severozápadní linkou" a hlavně naprosto úžasné obrazy v díle "Vertigo". Kromě toho ještě jeden film Billyho Wildera ("Přelet přes oceán") či skvělý horor "Dům voskových figurín" s Vincentem Pricem.

Sven Nykvist

Druhý Bergmanův dvorní kameraman (nejlepší filmy - "Persona" a "Fanny a Alexander"). Natáčel také s Tarkovským či Woody Allenem. Z dalších děl vyjmenujme třeba "Chaplin" či "Swannova láska". Ohodnoceno celkem 27 jeho filmů, z toho plných 19 patří do Bergmanovy filmografie.

Jan Čuřík

Jeden z mých tuzemských oblíbenců, celkem jsem dosud ohodnotil osmnáct jeho snímků. Z toho pouze jeden má tři hvězdičky, jinak ostatní nejméně čtyři. Za nejlepší považuji "Valerii a týden divů", naprostý vizuální skvost. Spolupracoval s Jirešem ("Valerie a týden divů", "Žert", "Katapult", "...a pozdravuji vlaštovky"), Kachyňou ("Pozor, vizita!", "Sestřičky"), Vláčilem (skvělá "Holubice"), Brynychem ("Žižkovská romance" a "Pět z milionu").

Josef Illík

Další Kachyňův muž za kamerou. spolupracoval též s Vávrou, Krškou, Vorlíčkem... Sice jsem od něho ohodnotil jen třináct filmů, ale musí zde být za tyto perly naší kinematografie : "Ucho" (jeden z našich nejlepších filmů vůbec), "Kladivo na čarodějnice", "Kočár do Vídně" plus obrazově úžasný "Král Šumavy". 

Jaroslav Kučera

Další náš neskutečně šikovný kameraman, ohodnoceno celkem devatenáct jeho filmů. Jsou mezi nimi takové klasiky jako "Všichni dobří rodáci", "Až přijde kocour", "Sedmikrásky", "Démanty noci", "Jáchyme, hoď ho do stroje!", "Morgiana" či "Adéla ještě nevečeřela". Jména režisérů jistě hravě doplníte sami...