Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (987)

plakát

Zemský ráj to napohled (2009) 

Řekl bych, že objektivně dokáže tenhle film hodnotit jen ten kdo dobu okupace a normalizace zažil, což já bohužel (nebo spíš bohudík) nejsem. Jinak, ale snímkům s tímto tématem velmi fandím a věřím, že jich nikdy nebude dost. Po filmové stránce se mi to zdálo kvalitně natočené a nechápu nízké hodnocení uživatelů ČSFD. I když souhlasím, že autorky mohly klidně ještě přitvrdit a signatáři Charty 77 by si přeci jen zasloužili ještě o něco důstojnější památku.

plakát

21 gramů (2003) 

Pořád přemýšlím nad tím, jestli by to bylo tak úžasné, kdyby režisér nepoužil zpřeházených obrazů a vyprávěl děj chronologicky. Nakonec jsem však došel k přesvědčení, že už jenom díky ústřední trojici si to pět hvězdiček zaslouží! Bezchybné depresivní drama s více než přesvědčivými herci a jasnou výpovědní hodnotou. 100%!

plakát

Legenda o Zorrovi (2005) 

Další z mnoha zbytečných pokračování, které se nabitou vizuální stránkou snaží přebít slaboduchý a kýčovitý příběh. Je poznat, že na scénáři spolupracovali autoři Pirátů z Karibiku. Děj sice nenudí ani přes dvouhodinovou stopáž, ale člověk si u toho musí nejmíň každých deset minut klepat na čelo. Zábavné jedničce se to nevyrovná, i přestože je Catherine pořád stejně krásná a Antonio také moc ze svého charismatu neztratil.

plakát

Nomád (2005) 

Nomád se snaží těžit ze všech klasických motivů historických eposů - jako utlačovaný národ, vyvolený bojovník, který ho spasí, zrada apod. Sám, ale nepřináší nic nového. Herci jsou toporní a nevýrazní (snad až na Jasona Scotta Lee). Také mě hodně rozladila nedůslednost filmařů (postavy vypadají i po dvaceti letech pořád stejně). Trochu mi to připomínalo mladší Bodrovův projekt Mongol. Díky hudbě, bojovým scénám a jednoduchému příběhu film drží pohromadě, ale tentokrát nemohu dát více než 40%.

plakát

Kleopatra (1963) 

Kvalitní historický velkofilm, s na svoji dobu monumentální výpravou a hvězdným obsazením. Snímek se celkem věrně drží dějin a má všechny atributy, jaké by takový projekt měl mít. Kromě toho, jen málokdo si asi představí při jméně Kleopatra někoho jiného než tvář Elizabeth Taylorové. K dokonalosti tomu však něco chybí. Také nechápu, kde se tenkrát utopily všechny ty miliony dolarů. Na pohled Kleopatra nepůsobí o moc dražší než třeba Kubrickův Spartakus, který pochází ze stejné doby.

plakát

Narušení (1999) 

Přelet nad kukaččím hnízdem v ženském provedení rozhodně nečekejte. Na druhou stranu se jedná o vcelku povedené drama z prostředí blázince. Průměrný scénář zvedají o úroveň výše brilantní herecké výkony všech ústředních představitelek. Především Angelina zde konečně dostala velký prostor zúročit nejen svůj vzhled a v roli šílené Lisy působí až mrazivě přesvědčivě. Zasloužený Oscar a hlavně kvůli ní musím přidat hvězdičku navíc.

plakát

Swordfish: Operace Hacker (2001) 

Halle Berry předvádějící své křivky a sympaťák Hugh Jackman ještě dobrý akční film neudělají. Hodně slabé béčko, jehož herecké obsazení slibovalo daleko lepší podívanou. Scénář je bohužel tak hloupý a klišovitý, že to ani odhalené vnady Berryové nezachrání.

plakát

Útěk v řetězech (1958) 

Dnes už tenhle starší kousek nemá tak silnou výpovědní hodnotu, jakou jistě měl v době svého vzniku. Hlavní i vedlejší postavy mi přišli poněkud zidealizované (nedočkáme se žádných zlých bachařů ani jiných stereotypů vězeňských filmů), ale pořád se jedná o velmi kvalitně odvedenou práci s jasným záměrem, který se určitě zdařil. (Pozor spoiler!) Závěr je stejně emotivní, i když žádná z hlavních postav nezemře. Snímku dominují hlavně herecké výkony ústředních dvou představitelů, kteří si tu střihli jedny z nejkrásnějších rolí ve svých bohatých kariérách.

plakát

Nanuk - člověk primitivní (1922) 

Klasika dokumentární tvorby. Film, který i skoro devadesát let od svého vzniku dokáže zaujmout současného diváka. Ve své době to musela být opravdová bomba! Nikdy bych nevěřil kolik eskymáků se vejde do jednoho kajaku :-)

plakát

World Trade Center (2006) 

Takový film bych od Stonea rozhodně nečekal. WTC je bohužel typickou ukázkou kýče a citového vydírání. Dva chlápci uvěznění pod troskami mrakodrapu vedou zdlouhavé patetické kecy o ničem a vzpomínají na svůj předchozí idilický život. I na obyčejný katastrofický snímek neskutečná nuda, která se navíc snaží tvářit jako hlubší poselství. A že na konci přijde vytoužený happy end, muselo být jasné i těm, kteří nevěděli, že jde o rekonstrukci skutečné události.