Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Počátek

Počátek (2010)

Nemám rád DiCapria. Jako herec mi nesedí. Ale v tomto filmu ho Nolan obsadil skvěle. Pokud měl mít šanci na Oscara, tak to bylo právě za tento snímek. A asi se budu opakovat, ale obsazení opět skvělé. Zápletka filmu jednoduchá a originální. Asi by se nechalo chválit hodně dlouho. Prostě klasický Nolan a přesně to, co od něj čekáme!

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Občas stojí za to vrátit se z dnešního pohledu ke klasice. A čím víc člověk Nolanovy filmy sleduje, tím víc si užívá, všímá si detailů, které mu unikaly nebo narážek, které se vysvětlí až později ve filmu. Navíc postava Jokera je prostě skvělá. Anarchista bez konkrétního důvodu, jehož hnacím motorem je vytvářet chaos a nic dalšího. Jen mě trochu mrazilo, když mi určité momenty připomněly události z minulé dekády. Nevěřím, že je tenhle film inspiroval, ale podobnost tu je.

Interstellar

Interstellar (2014)

Chris Nolan opět představil to, co se od něj už začíná očekávat. Film plný zvratů a napětí. Opět byl skvěle proveden výběr herců. Jak jsme mohli očekávat, v jedné roli se objevil Michael Caine, který je jedním z Nolanových dvorních herců. Co musím na tomto filmu vyzdvihnout je hudba. Ano, to se i od Hanse Zimmera také čeká. Avšak zvuk varhan vhodně koresponduje s tématikou, proto bych to rád vyzdvihl. Ovšem jsem rád i za realistické ztvárnění ticha ve vesmíru. Osobně se byl podívat na film v IMAXu. A nadšení z filmu mi zůstalo několik dní.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Několik let jsem Dokonalý trik neviděl až letos jsem se podíval znova. A je to opravdu snímek, ke kterému neuškodí se čas od času vrátit. Mám rád snad všechny Nolanovy filmy. Po shlédnutí tohoto doufám, že by se někdy mohl znovu vypravit do historie, buď do podobné doby nebo i hlouběji proti běhu času. Čím dřívější doba, tím větší fabulaci si může dovolit, to je Nolanova specialita. Herecké výkony byly skvělé, jak Jackman, které tolik nemusím, tak Bale, kterého ho mám naopak rád. Cain je pak stálice. A občas člověka i trochu z příběhu zamrazí.

Tenet

Tenet (2020)

Když jsem před deseti lety viděl Inception, tak mě úplně uchvátilo. Tady je to dost podobné. Abych Inception pochopil do všech jeho obludností a ještě si jej dokázal vychutnat, tak jsem ho musel vidět několikrát. Tady to bude úplně stejné. Nolan vzal čas, trochu ho otočil a udělal z toho něco, co si člověk musí pustit několikrát. Nejenom po předu, ale i pozadu. A pak o tom ještě dlouze přemýšlet, aby si všechny linie srovnal a dávali mu smysl. Moje další obava panovala ohledně hudby. To, že Zimmer nebude skládat hudbu pro Nolana donekonečna bylo jasné. Göransson pro mě nebylo neznámé jméno, ale ptal jsem se sám sebe jestli na to má. A měl. Myslím si, že to bylo super oživení. A vezmu-li v potaz výborné herecké výkony, tak film snad nic nechybí. Teda, chybičky se najdou, s těmi zlatými cihlami nakládají, jakoby byly z papundeklu. Scházeli mi takové ty odlehčující vtípky. Ale celkový dojem převážil.

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Pro mě srdeční záležitost, tenhle film patří k mým oblíbeným a kdykoliv si ho znovu rád pustím. Takže teď jsem ho viděl už po několikáté a stejně si ho zase pustím. Je to typická československá klasika, která vás prostě nikdy nezklame a nikdy se neomrzí, plná životních pravd a mouder.

Temný rytíř povstal

Temný rytíř povstal (2012)

Batmanovskou trilogii řadím v Nolanově tvorbě k vrcholu. To dokládá nejenom to, že jako první byl schopen natočit trilogii s tímto hrdinou. Navíc provázanost všech tří dílů je znát a je škoda, že jsme se tu opět nesešli s Jokerem. Film by dostal zcela jiný rozměr. Nebude se znovu rozplývat nad výborným Nolanovým režisérským uměním a vizí. Spíš si postesknu, že už v jeho filmech znovu nevidíme Balea. Tahle kombinace mi schází. Podobně, jako bych klidně rád viděl kombinace Bale-Hathaway. Ale člověk nemůže hned všechno a naštěstí není všem dnům konec.

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba (2014)

Komedie byť z prostředí tajných služeb, které jsme viděli již tolikrát, kolikrát to jen jde, mě jednoduše nadchla. Z počátku jsem si tímto filmem nebyl jistý, ale v momentě, kdy se objevil Michael Caine jsem věděl, že to rozhodně nebude špatný film. A nebyl.

Hlava plná metalu

Hlava plná metalu (2013)

Nečekal bych že tak skvělý film vznikne zrovna na Islandu. Ne že by tam nemohly vzniknout dobré filmy, ale něco takového bych tam asi nečekal. Několik krásných rovin, symbolů a hudba, které do sebe krásně zapadají. Ale není to jen film o hudbě, ale i tom, jak lidé spolu dokážou vyjít, když se objeví vyčnívající jedinec, který si navíc s sebou nese špatnou zkušenost z dětství. Najdeme tu spousta proti sobě stojících protikladů. Já jsem tímhle snímkem jednoduše nadšen. A pohnutky hlavní hrdinky si dokáži představit, napadaly mě podobné, ale u mě zůstalo jen u těch představ. Taky to nikdy tolik nevygradovalo.