Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (433)

plakát

Pot a krev (2013) 

Tak tohle bylo tak neuvěřitelný, že to snad ani nemůže bejt pravda. Už sakra dlouho jsem neviděl takovou hromadu kravin a šílenejch situací. Napadá mě asi jen prvotní tvorba Guye Richieho a i to je ještě málo ztřeštěný. Michael si přizval na plac naprostou špičku. Sáhnul i do svejch starších kousků, a tak se někdy v půlce filmu objeví legendární Generál Hummel a cameo si střihne třeba takovej Peter Stormare. Ale kdo vážně nemá chybu, je trio hlavních narubanců a šílenej Tony Shalhoub. Jestli jste si kdy říkali, že se ve filmu až moc nadává, tak si tohle vynásobte tak pěti. Ale je pravda, že takový filmy bejvají v poslední době nejlepší. Fuck PG-13, točte co nejvíc R-kový filmy! Protože tenhle vážně není pro děcka a to je moc dobře. Co zpočátku vypadá jako Pobřežní hlídka, se naráz změní ve zběsilou kombinaci komickejch situací jako vystřiženejch z Murphyho zákonů a nechybí ani černej humor. Což vygraduje přesně půl hodiny před koncem, kdy už si ale vážně řeknete, že si z vás někdo musí dělat prdel. Pak přijde dokonce i špetka hororový atmosféry a změní se to v úchylnou řezničinu - paradoxně je to ještě větší sranda. A nejlepší na tomhle filmu je, že se tváří tak vážně, až bych klidně vymazal z žánru to slovo "komedie". A to i přesto, že jsem se celej film smál jako blázen a nevěřícně kroutil hlavou. K tomu všemu hraje výborná dobová hudba - prostě zlatý devadesátý. Pro mě to byla vážně šílená jízda, která si zaslouží i šíleně vysoký hodnocení. Za málo peněz zatraceně hodně muziky. "Bohužel, tohle je skutečnej příběh."

plakát

Drsný časy (2005) 

Mistrovsky podanej thriller s výborným obsazením. Málokterej film ve vás dokáže zanechat takovej "divnej" pocit.

plakát

G.I. Joe 2: Odveta (2013) 

Trochu zbytečný, ale akční zábavu dokonale plnící pokračování. Navíc s novýma tvářema a celkem svižným během. Dwayne se skoro nevešel do záběru, Bruce prohodil pár ze svých kvalitních hlášek a Channing zmizel hned během první půlhodiny. Přišlo mi, že se tam toho moc neděje (co se příběhu týče), ale asi za to moch trochu slabší scénář. Člověku je vlastně jedno, jak se to bude dál vyvíjet, jen pokud to bude kvalitní akční řež. Kvalitní akční řež to ale je, takže je vše OK. Jednička byla lepší, dvojka je ale i tak solidní pokračování.

plakát

Spring Breakers (2012) 

Tak tohle bylo vážně... jak se v takovejch filmech říká, kurevsky hustý. Hraničilo to skoro s pornem, nebyla tam věta, ve který by se neřeklo kdovíjak zkomoleně "fuck" a k tomu všemu hrála Britney Spears, patnáctiletý holky v bikinách (občas i bez bikin - není to trestný?) tam šňupaly koks, lízaly si bradavky a mávaly tam kvérama s růžovejma kuklama na hlavě. Kdyby mi někdo líčil, že existuje takovej film, asi bych se mu vysmál. Vlastní zkušenost mě jen přesvědčila o tom, že tohle je od Drive přesně "TEN" film. Náramně jsem si to užil, protože takový filmy prostě neexistujou na potkání a chlap tomuhle prostě musí napařit vysoký skóre. Víc k tomu ani napsat nejde, protože tam nic jinýho není. Jo a James Franco si zaslouží metál, to bez debaty.

plakát

Chata v horách (2012) 

Docela drsný a zároveň vtipný psycho plný WTF momentů, fakt super efektů a ujetýho scénáře. Nevím proč, ale trochu mi to připomnělo Kostku.

plakát

Zlomené město (2013) 

Chladnej a drsnej thriller plnej obrovskýho množství zvratů. Divák chvílema ani netuší, kdo je s kým, kdo je vlastně hodnej a kdo zlej, kdo kecá a kdo mluví pravdu. Netuší to ani postavy samotný, se kterýma se film absolutně nesere a všechny namočí v tý největší špíně města New York. Každej doslova vyjebává s každým - nejvíc asi pan starosta. Úkolem postav je se z toho bahna poctivě i nepoctivě vyhrabat a přitom všem fofru září výborný herecký výkony. Jo, film je vážně svižnej, a když se na malou chvíli zdá, že už nemá co nabídnout, zase nabere obrátky a jede dál. Dostal jsem se i do momentu, kdy mi bylo některých postav vážně líto, třeba když postava Barryho Peppera dostává od Russella kotel při volební diskuzi. Závěrem asi jen to, že tam mohlo být klidně trochu chemie (sexu) mezi Markem a tou blonďatou kostí. Ale na druhou stranu nebudu brečet, že nebylo, jenom byla fakt roztomilá.

plakát

Mama (2013) 

Po letech sucha se hororovej žánr v poslední době se vší parádou staví na nohy a já jsem strašně rád. Mama je pro mě obrovským překvapením. Je to chvilku co jsem jásal u Sinister a tohle je hned na začátek roku další pecka do tý malý sbírky kvalitních hororů posledních let. Film staví na krátkometrážním filmečku z roku 2008, jehož celá nově natočená kopie je i ve filmu, a přitom vůbec nepřichází o tu hrůznou atmosféru, kterou dokázal režisér během tří minut vyhnat do extrémů. Nádhernej vizuál a pohádkovej nádech filmu, o kterej se zaručeně postaral sám producent Guillermo del Toro, jen připomene dokonalej Faunův labyrint. Jessica Chastain hraje svojí klasiku a zbytek obsazení je vážně příjemnej. Jako horor by to na maximum asi nestačilo, ačkoli několikrát zamrazí a vážně dokáže vyděsit. Pět hvězd musím ale dát za emočně vypjatej konec, což jsem sakra kam až moje paměť sahá u hororu ještě neviděl! Pálím tomu plnej počet a rád. Rejža odvedl dobrej kus práce, vymyslel originální záležitost, del Toro to ve svojí hororovo-pohádkový dílně dovedl k dokonalosti a já tleskám.

plakát

Gangster Squad – Lovci mafie (2013) 

Jako fanoušek filmů o mafiánech, hráč Mafia I a II a ještě třeba L.A. Noire, což tady taky docela sedne, jsem si prostě spokojeně pomlaskával. Ačkoli nebudu rozhodně popírat, že jsem čekal o trochu víc - možná ještě větší nářez, víc vystřílenejch zásobníků, víc lehkejch holek, víc prostoru záporákům a dalších mafiánskejch strastí a slastí. Potenciálu tam bylo opravdu mraky. Rozhodně jsem nečekal novodobou náhradu za legendární snímky, který tu každej druhej musí nutně napsat, i když nechápu proč. Možná jenom nerad srovnávám nesrovnatelné. Čekal jsem dobovou nakládačku plnou Plymouthů, Thompsonů, chlastu, drsňáckejch keců a sprostejch slov, a to jsem taky dostal. Je to lehkej a dobře stravitelnej akčňák, kterej je skvěle doplňovanej o humor, historický poznatky a tak vůbec. Ono když si o tomhle přečtete něco málo na wiki, tak zjistíte, že z tohohle pohledu je to zvládnutý docela dobře - milostný aféry Johnnyho Stompanata, Lauren Bacall, Sinatra, Alcatraz, to všechnu tu v malejch detailech je. Záporáci jsou fakt řezníci, klaďasové se s tím taky moc neserou a všechno se to táhne pod štítkem "inspirováno skutečným příběhem". Tohle je jednou za uherskej rok solidní gangsterka, pokud nebudu počítat Lawless, který se odehrávalo víceméně mimo mafiánskou scénu a mělo úplně jinou atmosféru. Sice se mi to líbilo víc, ale s tímhle se to srovnávat nedá. Naposled, co si dobře pamatuju, tu byla slušná a čistokrevná žánrovka před třema rokama v podání Public Enemies, který taky zrovna ovace nesklidili, ale já to prostě žeru. Kdo má takový filmy rád, tak si to užije tak jako tak.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Peter Jackson dokázal předčit sám sebe, a to tím, že natočil velkolepej příběh odehrávající se ve světě Pána prstenů, ale tak, že to s Pánem prstenů nemá téměř nic společnýho. Ten byl rozhodně o dost temnější a drsnější, ale což o to, tady se hlavy sekaj taky... Jen je to celý uchopený úplně jinak a je to mnohem pohádkovější. Kulervoucí dobrodružná výprava, kde téměř tři hodiny filmu utečou jako nic a přitom se toho v podstatě moc nestane. To je ale úplně fuk, protože vidět takovej skvost z pera pana Tolkiena na plátně, a takhle zfilmovanej, to je neuvěřitelnej zážitek. A naposled se tak stalo před deseti lety. Dlouhá to doba. Byla to krásná podívaná a já se už těším na další díl. Největším překvapením byl asi Richard Armitage v roli Thorina. Super bylo se vrátit i na dobře známý místa. A hudba? Skvost! Misty Mountains Cold mi bude znít v uších ještě hodně dlouho. Jen škoda, že ji českej dabing tak zabil, měli tu píseň radši otitulkovat. O to víc se těším, až se na to mrknu v originále.

plakát

Jméno růže (1986) 

Znovu jsem si připomněl, jak moc mám rád mysteriózní filmy. Kdo by kdy řekl, že dokáže vzniknout tak famózní detektivka, která se celá odehrává v duchovním prostředí mezi mnichy. Atmosféra by se dala krájet. Sean Connery naprosto exceluje, mladičkej Christian Slater je taky fajn a možná jedna z prvních rolí Rona Perlmana jako obludnýho podivína. Možná právě z tohohle filmu si vzali inspiraci tvůrci Purpurových řek, jelikož jsem si je tímhle filmem maličko připomněl.