Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi

Recenze (284)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Trvalo to sice déle, ale o to víc to za to čekání stálo. Druhý díl posunul ještě měřítko o několik úrovní výš a jde to na něm vidět už od samého začátku. Je to nádherná vizuální podívaná, která je doprovázena naprosto ohromujícím soundtrackem od samého mistra. Karty už byly rozdány minule, takže o to víc se šlape na plyn a vygraduje to v až v samotném závěru, kde se teprve zpomalí a utnou vás jen samotné titulky. Timothée se tady ukázal v úplně jiném světle než ho známe a během obou filmů si prošel tak neskutečným vývojem postavy, který dokázal i dokonale přenést na plátno a role ultimátní alfy byla perfektně uvěřitelná. Pro mě je ale největší uchvácení v tom, jak Villeneuve dokázal celý ten svět Duny prodat a díky toho jsem naprosto fascinován a zaháčkován a chci prostě víc. Proto jsem neskutečně rád, že mám nový oblíbený svět, který se v klidu může zařadit vedle těch ostatních ikonických od Středozemě až po Bradavice. Myslím si, že něco takového se objeví v kině jen jednou za několik let a největší úleva je taky uvědomění, že kromě osvědčených veteránů, ještě poctivá a kvalitní filmařina v dnešní době úplně nevymřela. Nebál bych se opravdu tvrdit, že tohle je nová laťka novodobého sci-fi žánru na velkém plátně. Lead them to paradise.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Ať už si Christopher Nolan vybere jakoukoliv látku k natočení filmu, dokáže z ní vyždímat naprosté maximum a přenést jí na plátno v takovém stylu, který podle mě nikdo jiný v novodobé filmařině neumí. Oppenheimer je opravdu tříhodinová konverzační nálož, která vyžaduje všechny vaše jednotky pozornosti, ale na konci se odmění tak neskutečným pocitem, který jsem už teda v kině neměl dobrých pár let (paradoxně naposledy u Interstellaru). Cillian Murphy si tu jednoznačně říká o nominaci na Oskara, jelikož jeho ztvárnění teoretického fyzika, který navždy změnil svět, je totální pastva pro oči a uvěřitelnost jeho postavy opravdu posouvá hranice o kus dál. Druhý největší highlight je stoprocentně Downey Jr., který dokázal, že je opravdu pan herec a ne jenom Mr.Stark. Van Hoytema mě svou prácí s kamerou uchvátil už před 9 lety u Interstellaru (here we go again), ale to co předvádí poslední roky dále, opět potvrdil i tady. A taky je třeba vypíchnout čím dál více viditelného Ludwiga Göranssona, jehož stopy ve světě soundtracku jsou výraznější každým dalším jeho dílem a nebojím se tvrdit, že tahle skladba je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy slyšel. Nolan je opravdu poslední mohykán, který se nebojí točit filmy poctivě a originálně, ať už jde opravdu o cokoliv. Tahle věc se určitě řadí k těm nejlepším filmovým zážitkům v mém životě. Now I am become death. Destroyer of worlds

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Laťka byla po prvním díle nasazena zatraceně vysoko ale byla s přehledem překonána. To, že animace je zase o level jinde není třeba ani zdůrazňovat. Tenhle film je prostě na absolutním vrcholu toho, jak má vypadat komiks na velkém plátně a netýká se to jen vizuálu, jelikož Spider-verse je tady využit na maximum se vším, co k tomu patří. Masterpiece, který dokáže každou další minutou jen fascinovat, jelikož to od začátku zařadí extrémně vysoké tempo, které zpomalí až se závěrečnýma titulkama. Tohle je must see! I didn’t want to join a band, so i started my own.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Tady prostě není o čem. Mr.Wick chce prostě svůj vytoužený klid a je ochotný prostě vsadit all-in. Tahle jeho poslední(?) jízda je opět našlápnutá a i přes totálně rekordní stopáž v rámci této série, to prostě odsýpá a člověk nemá čas se nudit. Keanu je opět klasicky ve svém "yeah" módu a zbytek zdatně sekunduje a obzvlášť Bill Skarsgård jako Markýz je famózní. Nejvíc je třeba asi vypíchnout opět ty šíleně vymazlené akční pasáže, které fakt extrémně lahodí oku a jedna teda obzvlášť! (smekám před nápadem kamery z vrchu při čistce). Holt Chad Stahelski a všichni okolo právem opět dokázali, že tahle série nemá zatím v tomto směru konkurenci. Chci rozhodně víc z tohoto univerza a nemůžu se dočkat těch dalších projektů. You ready, John? Yeaaaah

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Když před devíti lety odstartoval James Gunn jízdu s touhle partičkou, absolutně jsem nevěřil tomu, že tahle banda mi přiroste k srdci tak moc, že půjde o mé nejoblíbenější postavy z celého MCU. Všechno krásné ale jednou musí skončit a i tahle rozlučka je toho důkazem. Jsem moc rád, že i napotřetí to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Ačkoliv se tady emoce dojí na totální maximum a místy se jede v dost vážném duchu, je to naštěstí skvěle namixované s typickým "strážcovským" humorem a odlehčeným tempem. Soundtrack je opět trefa do černého, ačkoliv by se mohlo zdát, že není až tak ikonický, jak třeba v prvním filmu. Jsem moc rád, že v Marvelu to ještě není vše úplně tak ztracené a od Endgame dostáváme v podstatě nejlepší počin ( ještě samozřejmě s posledním Spider-Manem). Řekl bych, že tohle je přesně ten typ filmu u kterého si přejete, aby nikdy neskončil, protože si uvědomíte, že vám tahle parta odpadlíků bude prostě chybět. We were gone for quite a while. But no matter what happens next, the galaxy still needs its guardians.

plakát

Kancl (2005) (seriál) 

S čistým svědomím můžu říct, že se jedná o jeden z nejvtipnějších sitcomů, které jsem v životě viděl. Kouzlo je taky v tom, že na pozadí všech těch gagů a totálně bizárních situací, dochází i k pečlivému vykreslení skoro všech vedlejších postav. Jakmile se to od druhé série rozjede po svém, tak se zpomaluje až na konci té sedmé, kde to vygraduje největší změnou, která pak ovlivní ty slabší poslední dvě řady. Ten kdo dělá v korporátu, dostane veškerý ten humor umocněn ještě dvojnásob, jelikož přesně tohle je ze života. Neskutečně zábavná věc a těch 75 hodin času za to vážně stojí a navíc podle mě je tady Steve Carell v životní roli. That's what she said!

plakát

Bullet Train (2022) 

Po prvním traileru jsem si moc přál, aby to byl takový ten hidden gem a ne jenom klasická akční vata, která to chce prodat pomocí Pitta. Jsem rád, že se mi to splnilo a myslím si, že Bullet train je černý kůň letošních kino premiér. Leitch už s prvním Wickem a druhým Deadpoolem ukázal, že má cit pro akci a když do tohoto mixu přihodíte Tarantino vibe a jako třešničku tomu dáte Ritchieovský feeling, tak máte zaděláno na brutálně zábavnou jízdu, která končí opravdu až na konečné. Takových filmů se dnes dělá sakra málo a o to víc, je třeba je ocenit. You're A Diesel 

plakát

Banda (2019) (seriál) 

Seriál, který absolutně ignoruje jakékoliv korektnosti a dnešní standardy ve společnosti. Superhrdinové si prostě dělají co chtějí bez ohledu na následky a tak je například úplně v pořádku někomu usmažit hlavu laserovým viděním, však ono se to zamete pod koberec. Ačkoliv druhá série dává lehce nohu z plynu, tak v té třetí se teda zařazuje nejvyšší stupeň a to je teprve začátek. Skvěle vykreslené postavy s jasným smyslem a myšlenkami, což je vše parádně podpořeno dokonalým castingem - Homelander a Butcher samozřejmě lehce vyčnívají nad ostatníma! Rozhodně zasloužený hype, protože v dnešní seriálové tvorbě, jde o jednu z nejlepších věcí a Amazon má teda parádního tahouna. Pokud je opravdu komiks ještě víc utržený z řetězu, asi si budu muset doplnit mezírky. Fucking diabolical! 

plakát

Rakeťák (2022) 

Buzz Rakeťák a jeho vlastní Interstellar. Líp to asi shrnout do jedné věty nejde. Už se dost dlouhou dobu ví, že drtivá většina tvorby Pixaru, je absolutně jiná liga oproti ostatním v tomto žánru, ale u nich jde vždy o tu myšlenku a nápad, který převýší úplně všechno a dává tomu to pomyslné něco navíc a nikdy to tedy není jen animák pro děti. Tím, že se vrátili k postavě u které to všechno v devadesátém pátem začalo, tak bylo jasné že to bude jedinečné. Nejvíc ale musím vypíchnout tu práci s tím, že se tvořil origin postavy na základě už několik desítek let existující, takže o to víc bylo třeba být pečlivý. Ke skvělému dotvoření obrazu, můžu směle doporučit kratký dokument Beyond Infinity na Disney+, který přesně ukazuje to, jak šílená práce s detaily to musela být. Ti nejvěrnější fanoušci nebudou zklamaní ale maximálně dojatí, ti ostatní by tomu měli určitě dát šanci, bez ohledu na veškerou kontroverzi kolem. Ten film funguje dokonale a proto kompletně zaujatý plný počet! To infinity and beyond!

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Nebýt celosvětového buzzu kolem nového Top Gunu, tak bych na něj do kina určitě nešel. A byla by to zatraceně velká chyba. Ten film si už od začátku na nic nehraje a servíruje vám přesně to, co od něj očekáváte - čistokrevnou akci mixnutou samozřejmě pořádným dramatem a to vše je naprosto precizně natočené a vypiplané do nejmenšího detailu. Mám zpětně dokonce pocit, že většina dnešní filmové produkce je vedle tohoto kousku totální konzumní zboží, které spoléhá na kvantitu. Maverick je v té nejlepší formě a tohle se zatraceně povedlo. Poctivá filmařina ještě úplně nevymřela a tenhle masterpiece je toho důkazem a přitom je to tak jednoduché. Jeden z nejsilnějších kino zážitků a nejradši bych to chtěl vidět znovu a hned! Talk to me, Goose.