Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Interstellar

Interstellar (2014)

Jak jen začít? Ten pocit když film vašeho nejoblibenějšího režiséra jde konečně do kin a vy poslední dva dny nemůžete dospat, jelikož jste šíleně natěšení a to i přesto, že to není netopýří muž nebo Dicaprio cestující ve snech. Byl jsem trošku skeptický, jelikož jsem si myslel že mě to tak nedostane, jelikož je to sci-fi žánr, ale opak se stal pravdou a můžu říct, že moje láska k sci-fi je po tomhle zas o něco větší(o něco rozuměj kurevsky hodně). Pomalý rozjezd mi absolutně nevadil, naopak si myslím, že to krásně vybudovalo a prohloubilo charaktery postav. K celému ději můžu říct jen to, že jsem byl naprosto unešen každou scénou na jiné planetě, každým průletem, prostě čímkoli a dlouho jsem takhle nic nežral jako tyhle scenérie. Po skončení jsem jen seděl zarytě v sedadle s otevřenou pusou a přemýšlel nad tím, jak to byl neskutečně našlapaný mindfuck a i přesto jsem si mohl říct, že to byl jeden z nejlepších filmů co jsem kdy mohl vidět( nebo nejlepší? to ještě zvážím). Zimmer a jeho hudba je prostě eargasmus a opět jsem dostal ten svůj šálek melodií a tónu. Prostě děkuju a ještě jednou děkuju za tohle veledílo. Naprosto dokonalé. Kdyby tady šlo dát 6*, tak tohle by byl (zatím) jediný film, který by si to ode mě zasloužil.

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Trvalo to sice déle, ale o to víc to za to čekání stálo. Druhý díl posunul ještě měřítko o několik úrovní výš a jde to na něm vidět už od samého začátku. Je to nádherná vizuální podívaná, která je doprovázena naprosto ohromujícím soundtrackem od samého mistra. Karty už byly rozdány minule, takže o to víc se šlape na plyn a vygraduje to v až v samotném závěru, kde se teprve zpomalí a utnou vás jen samotné titulky. Timothée se tady ukázal v úplně jiném světle než ho známe a během obou filmů si prošel tak neskutečným vývojem postavy, který dokázal i dokonale přenést na plátno a role ultimátní alfy byla perfektně uvěřitelná. Pro mě je ale největší uchvácení v tom, jak Villeneuve dokázal celý ten svět Duny prodat a díky toho jsem naprosto fascinován a zaháčkován a chci prostě víc. Proto jsem neskutečně rád, že mám nový oblíbený svět, který se v klidu může zařadit vedle těch ostatních ikonických od Středozemě až po Bradavice. Myslím si, že něco takového se objeví v kině jen jednou za několik let a největší úleva je taky uvědomění, že kromě osvědčených veteránů, ještě poctivá a kvalitní filmařina v dnešní době úplně nevymřela. Nebál bych se opravdu tvrdit, že tohle je nová laťka novodobého sci-fi žánru na velkém plátně. Lead them to paradise.

Duna

Duna (2021)

O existenci Duny a jejího světa jsem okrajově věděl, ale nikdy jsem neměl pořádný důvod se o něj zajímat, jelikož mě nejspíš nenadchl na první dobrou. Dalo by se tedy říct, že tohle byla moje první pořádná zkušenost a já se musím sám sebe ptát, proč jsem tomu nevěnoval tu pozornost už daleko dřív sakra? Předně musím říct, že tohle určitě není film úplně tak pro mainstreamového diváka, který je rozmlsán akčními nářezy v jiných velkorozpočtových věcech, takže lze očekávát, že to opravdu nesedne každému. Hlavně je třeba zdůraznit, že film má z větší částí fakt pomalé tempo, což v tomto případě je ale správné rozhodnutí, protože i totálnímu neznalci předlohy se to hezky vše postupně vysvětlí a to byly i mé největší obavy. Vizuálně je to naprostý vrchol a každý záběr je opravdu vyšperkovaný do maximálního detailu a věřím, že v IMAXu to musí mít úplně jiné grády. Soundtrack v podání Zimmera je dostatečně ojedinělý a mimozemsko-scifi laděný, takže opět trefa do černého. Obsazení se povedlo na jedničku (Skarsgardův Baron má sice málo prostoru, ale je dostatečně krutý a děsívý) a navíc je Timothée Chalamet jako Paul totální sympaťák a dokázal svou roli prodat se vším všudy, proto mu to prostě věříte. Nezbývá než doufat, že se dočkáme i té druhé části, protože Duna má obrovský potenciál stát se dalším kultovním universem na několik let i pro širší publikum. Pro mě rozhodně nejlepší věc, co jsem za poslední roky mohl v kině vidět. This is only the beginning. 

Oppenheimer

Oppenheimer (2023)

Ať už si Christopher Nolan vybere jakoukoliv látku k natočení filmu, dokáže z ní vyždímat naprosté maximum a přenést jí na plátno v takovém stylu, který podle mě nikdo jiný v novodobé filmařině neumí. Oppenheimer je opravdu tříhodinová konverzační nálož, která vyžaduje všechny vaše jednotky pozornosti, ale na konci se odmění tak neskutečným pocitem, který jsem už teda v kině neměl dobrých pár let (paradoxně naposledy u Interstellaru). Cillian Murphy si tu jednoznačně říká o nominaci na Oskara, jelikož jeho ztvárnění teoretického fyzika, který navždy změnil svět, je totální pastva pro oči a uvěřitelnost jeho postavy opravdu posouvá hranice o kus dál. Druhý největší highlight je stoprocentně Downey Jr., který dokázal, že je opravdu pan herec a ne jenom Mr.Stark. Van Hoytema mě svou prácí s kamerou uchvátil už před 9 lety u Interstellaru (here we go again), ale to co předvádí poslední roky dále, opět potvrdil i tady. A taky je třeba vypíchnout čím dál více viditelného Ludwiga Göranssona, jehož stopy ve světě soundtracku jsou výraznější každým dalším jeho dílem a nebojím se tvrdit, že tahle skladba je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy slyšel. Nolan je opravdu poslední mohykán, který se nebojí točit filmy poctivě a originálně, ať už jde opravdu o cokoliv. Tahle věc se určitě řadí k těm nejlepším filmovým zážitkům v mém životě. Now I am become death. Destroyer of worlds

Batman

Batman (2022)

Úplně jinak pojatý Batman, než kterýkoliv předchozí ale přesto to na jeho kvalitě vůbec neubíra, spíš naopak. Jedná se podle mě o nejvíc komiksovou verzi netopýřího muže se vším, co k tomu patří. Reeves tu svou vizi s temnou detektivkou myslel opravdu vážně a celé tři hodiny do vás sází svou depresivní jízdu, kterou perfektně podtrhuje výborný soundrack, který dokonce v jistých momentech pomrkává na Zimmerovi tóny z Nolanovi trilogie. Pattinsona jsem při oznámení jeho role předem neodepsal a ani jsem neměl předsudky a jsem za to rád, jelikož si myslím že se jedná o minimálně stejně tak dobrou trefu jako byl Bale. Ten Batman v něm prostě je a ten oblek mu pasuje dokonale. Vyzdvihnout musím taky Zoë Kravitz, která je výborná Catwoman a jak udělali z Farrella mistra Penguina to absolutně nechápu do teď! Těším se co z toho bude dál, jelikož tohle byl perfektní nástřel toho, že by trilogie mohla klapnout a skvěle fungovat. Bruce Wayne je tentokrát v dobrých rukou! They think I am hiding in the shadows. Watching. Waiting to strike. I am the shadows.

Strážci Galaxie: Volume 3

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)

Když před devíti lety odstartoval James Gunn jízdu s touhle partičkou, absolutně jsem nevěřil tomu, že tahle banda mi přiroste k srdci tak moc, že půjde o mé nejoblíbenější postavy z celého MCU. Všechno krásné ale jednou musí skončit a i tahle rozlučka je toho důkazem. Jsem moc rád, že i napotřetí to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Ačkoliv se tady emoce dojí na totální maximum a místy se jede v dost vážném duchu, je to naštěstí skvěle namixované s typickým "strážcovským" humorem a odlehčeným tempem. Soundtrack je opět trefa do černého, ačkoliv by se mohlo zdát, že není až tak ikonický, jak třeba v prvním filmu. Jsem moc rád, že v Marvelu to ještě není vše úplně tak ztracené a od Endgame dostáváme v podstatě nejlepší počin ( ještě samozřejmě s posledním Spider-Manem). Řekl bych, že tohle je přesně ten typ filmu u kterého si přejete, aby nikdy neskončil, protože si uvědomíte, že vám tahle parta odpadlíků bude prostě chybět. We were gone for quite a while. But no matter what happens next, the galaxy still needs its guardians.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame (2019)

Konec jedné éry, jak se sluší a patří se vším všudy. Bylo to nevyhnutelné, ale o to víc to v člověku pak rezonuje. Naprosto perfektně servírovaná nálož s mírně pomalejším rozjezdem, který je nakonci dokonale vyvážen dávkou všech emocí a finální brzdou ve finiši. Tvrdé jádro fanoušků Marvelu si totiž tento epos užíje podstatně třikrát více, než jen obyčejný divák a to už jen proto, že to veškeré 11leté budování univerza se tady perfektně sklízí ve vytoužené ovoce. Těch pomrknutí, narážek či jen náznaků, je tu opravdu dost a jedním zkouknutím opravdu nejde pochytit všechny. Celkem mě dost překvapilo, že ačkoliv je atmosféra relativně depresivní a zoufalá, tak humorná stránka filmu na tom neutrpěla a dost z toho těží ve svůj prospěch. Posledních 40 minut filmu byl čistý orgasmus a takovou husí kuži jsem ještě snad u žádného filmu neměl. Mám jen obavy, že něčeho tak velkolepého a skvěle ukočírovaného se tady jen tak znovu nedočkáme a o to víc je tento film jedinečný. Nezbýva tedy vyjádřit velký dík všem (hlavně vám pane Feigi a bratři Russoové), co se na tomhle podíleli a dokázali z takového kolosu, udělat jednu velkou éru, která konstatně vydržela až do konce, donutila nás si zamilovat spoustu tváří a hrdinů k nim spjatých a vyvrcholila v tom nejlepším. Závěrečné titulky s podpisama jsou naprosto skvělá tečka za tím vším a nezbývá než doufat, že MCU bude i nadále vzkvétat a udržovat se jako jeden velký a pevný celek. It's not about how much we lost. It's about how much we have left. We're the Avengers. We gotta finish this.

Ready Player One: Hra začíná

Ready Player One: Hra začíná (2018)

Steven Spielberg prostě dokázal, že své řemeslo stále umí a je to v něm. Fenomální jízda, která je natřáskaná všema možnýma odkazama napříč dobou a úžásným soundtrackem a navíc neskutečně rychle utekla i přesto, že má skoro dvě a půl hodiny. OASIS je dechberoucně převedeno na plátno a já hltal každou možnou sekundu a musím říct, že jsou to vážně vizuální orgie. Mé nerdovské "já" bylo prostě ukojeno do syta. Rozhodně si musím přečíst i knihu a zažít tohle celé jestě písmenkovou cestou. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem mohl za svůj život vidět. Díky pane Spielbergu! People come to the Oasis for all the things they can do, but they stay for all the things they can be.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Srdcovka jako každý Nolanuv Batman :) Na tento film bych se mohl dívat pořád. Epický Heath Ledger a o zbytku herců ani nemluvím! Atmosféra, která prostě člověka pohltí! A jak já říkám , co tě nezabije , to tě jednoduše zešílí :)

Toy Story: Příběh hraček

Toy Story: Příběh hraček (1995)

Tenhle film, stejně tak jako celá serie , je pro mě naprostá srdcovka . Jako prcek, jsem to na VHSku sledoval každý den , byl jsem a pořád budu největší fanda, mám doma dokonce originálního Buzze z USA :) Toy Story je prostě animák, který nikdy neomrzí a vždy zahřeje u srdce a bude to pro mě vždy TOP. Vzhůru do nekonečna a ještě dál!!!!