Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (2 479)

plakát

Prsten a řetěz (1996) (TV film) 

Nejsem odborník na mužskou krásu, ale co se týče princezny, tak se asi pohádka odehrává v postapokalyptickém světě, kde v důsledku ozáření ženy těžce zmutovaly. Protože jestli tahle osoba měla být nejkrásnější ženou, tak jsou muži v tom světě velmi nešťastní. Až se nechce věřit, že něco tak retardovaného natočil František Filip. Ovšem, musím říct, že jeho porevoluční tvorba, až na dvě či tři výjimky, na předchozí broušené diamanty jednoduše nemá.

plakát

Anatomie zrady (2020) (TV film) 

Viděl jsem jen druhý díl, možná že první byl lepší, ale tento, stručně řečeno, stál za starou bačkoru. V kontrastu s tím, o čem dílo vypráví, je to takové odzívané. Slabé dialogy, nijak zásadní převyprávění historických událostí s kulhající chronologií a spoustou časových skoků, herecky nanejvýš průměr. Scénáristy kalibru Daňka, Hubače či Zelenky budeme asi vyhlížet dalších sto let. A co mě deptá u současné české tvorby až příliš často, doslova otřesná zvuková stránka. Slova jakoby hercům neseděla do huby a hlavně hudba je často tak hlasitá, že není pořádně rozumět dialogům.

plakát

Bitva o Ostravsko 1945 (2019) 

Nezbývá než pochválit. Věcné, s dobrým komentářem prostým současných politických pohledů a velmi slušnou technickou stránkou. Jak už tu padlo, je to evidentně inspirované ruskou Velkou vlasteneckou válkou, což je dle mého k dobru věci. Všiml jsem si v titulcích, že tvůrcem animací je Čeněk Štrichel, který vytvořil několik velmi pěkných youtube filmů ze simulátoru Il-2.

plakát

Červený trpaslík - Země zaslíbená (2020) (epizoda) 

V konkurenci nových epizod relativně slušné, i když mistr Lister kosmický vágus a nemytý šmudla je s třemi bradami už trochu ošuntělý. Několik momentů, kdy to vypadalo takřka jako za starých časů, se našlo, celkově jsem ale od momentu, kdy se konečně dozvíme o kočičím osudu, čekal víc.

plakát

Titanic (2012) (TV film) 

Pokud jde o dokumenty o Titaniku, tak tento je dosud nejlepší a nejlépe poskládaný, který jsem viděl.

plakát

Kočár do Vídně (1966) 

Jsem si vědom, že jsem v silné menšině. Ale čím méně lidí, tím snadnější jednota a v jednotě je síla, jak víme. Takže: pro mě je příliš laciné dotlačit film do kýženého vyznění, když z něj useknu všechno, co tomu předcházelo (tak třeba jistých šest let, pro začátek) a umístím ho celý do lesa, kde nehrozí jiná konfrontace než ta, která se mi bezprostředně hodí do uměleckého záměru. A i když to v době vzniku možná žádalo jistou odvahu, dnes je situace opačná, tak opačná, až se mi skoro nechce věřit. Nicméně můj odpor jen posiluje.

plakát

Malá mořská víla (2018) 

Kdybych byl malá copatá holčička, co si hraje na malou mořskou vílu, asi bych dala o mocinky větší hodnocení. Bylo to hezoučké a takové jako nešťastně romantické. Jen jsem nějak nepochopila, proč asi ve dvou třetinách filmu najednou říkali něco o vaginální suchosti. Myslím, že to je, když je mořská víla moc dlouho na suchu, ale zeptám se na to maminky, abych to pak mohla holkám v družině vysvětlit.

plakát

Náhrdelník (1992) (seriál) odpad!

Děláno vysloveně pro Germány po všech stránkách, obsahem i kvalitou. Až je mi z té čistě německé Prahy, ideálu to velkoněmecké šíše, zle. Jak si jinak vysoce cením tvorby Františka Filipa, tohle byl řádný omyl. Tedy doufám, že omyl, jinak bych to skoro považoval za zradu, ve které jako by se snažil pošlapat F. L. Věka a Sňatky z rozumu.

plakát

Před mrazem (2018) 

No, to jsem si zase jednou vybral milý a příjemný film na předvelikonoční večer... Pekelně syrový a bezútěšný příběh chudého sedláka Jense, který z bídy majetkové utekl k bídě morální. Ke cti mu nutno přiznat, že na začátku jednal v zájmu rodiny, a nemohl předpokládat, že jedna malá špatnost bude mít tragické následky. Byla to hloupá náhoda, jenže ta byla příčinou dalších ještě tragičtějších následků, které už náhodou nebyly, a než bys řekl pojistka, už se z té cesty nedá sejít. Jens je na ní nucen neustále posouvat své morální hranice. V jednom okamžiku už jsou ty následky horší než ty, které ho původně přiměly vybrat si tuhle cestu, ale v té chvíli už je dávno za bodem možného obratu.

plakát

Pod vodou (2020) 

Oceňuju, že tvůrci nehodlali vyplnit většinu děje ohranou historkou o tom, že ve ztenčující se skupince je někdo pořádný hajzl, který pak zemře bídáckou smrtí. Všichni jsou tu kladní, tak aspoň že tak. To ostatní však už moc dobré není. Hlavně to, že toho není moc vidět. Ne kvůli tmě, ale kvůli střihu se většina akce odehraje mimo záběr a z toho, co vidět je, není často jasné, kdo kde stojí, na koho útočí potvůrky a tak podobně. Nějakých těch drobných zelených úliteb o tom, že někde nemáme být, není naštěstí mnoho. Ale ta největší otázka zůstává: Proč musel hlavní roli hrát tak ošklivý chlap?