Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Poslední recenze (49)

plakát

Vraždy v kruhu (2015) (seriál) 

Neuvěřitelná slátanina. Děj postaven na pocitech a zvěrokruhu. Kdyby to byl seriál komerční televize je mi to jedno, ale tohle jde z peněz daňových poplatníků... Jestli se chcete u televize zaručeně nasrat a být rozčarováni pak nelze než doporučit tuto hovadinu, která má být založena na psychologii, ale směs úplně všeho (psychologie, vyšetřování, osobní život vyšetřovatelů, astrologie), děj je rozkouskován na mnoho obrazů, ale dohromady je to neskutečně unylé, dlouhé, trapné a o ničem.... Autorka scénaře prokázala absolutní neznalost policejní práce

plakát

Julián odpadlík (1970) (TV film) 

Vynikající televizní inscenace. Téma konforontace antické vzdělanosti a humanity (zosobněné vynikajícím Rudolfem Hrušínským) s nastupujícím křesťanstvím, které ve své ranné fázi hlásalo, že vše co bylo předtím bylo barbarské, prohnilé, byly ničeny nejen chrámy a sochy bohů, ale bohužel i páleny spisy filozofů. Julián Augustus, hledá a chce obnovit rychle mizející humanitu a úctu k člověku, křesťanství mu připadá příliš kruté, barbarské, mniši hlásají lásku k bližnímu ale k těm co pochybují cítí nenávist a Julián, který uznává staré Bohy (v průběhu děje však vyplouvá na povrch jeho vlastní pojímání víry v Bohy, kdy na pohoršení Apollónových kněží, kteří ho přesvědčují že Hélios chce válku s Peršany on odpovídá: "Ale Bohové nechtějí, já mám jiného Hélia a ten je tady" a ukazuje rukou na SVÉ SRDCE ) ale současně nechce krveprolévání křesťanů, nechce ani válku s Peršany, chce smír, obnovu Římské říše, život v míru, pochopení a náboženské toleranci, je označován biskupem za satanáše. Výborná role Eduarda Cupáka jako mnicha Řehoře z Naziánu, který je pevně přesvědčen o boží pravdě a nutnosti spálit a zničit starověké Athény, celý ten starý bezbožný a hříšný svět. A přece na konci příběhu je nalomen pochybnosti o absolutnosti a neomylnosti své pravdy tváří v tvář nepokřťěnému Juliánu Augustovi, který ač pohan, projevuje tu největší možnou lásku k člověku neboť: "Nechci, krveprolévání, chci smír, nechte mne žít! Nebudu vás zabíjet, pronásledovat nebudu bránit vašemu množení... Vyjedu do měst a budeme hlásat mír, toleranci, lidskost." Naziánský tváří tvář obrovské lidskosti a lásky k bližnímu nechce Juliánovu smrt. Avšak biskup je nemilosrdný, Julián nechce pokřtít tudíž je pro něj psem, který musí být zabit. Čehož se ochotně ujmou pretoriáni (ostatně v zabíjení nepohodlných imperátorů mají značnou praxi). A tak na konec umírá ČLOVĚK, který svou touhou po smíru a lásce k blížnímu ač vyznáním pohan, svým myšlením a duchem je ze zúčastněných KRISTOVU ODKAZU ("milujte jedni druhé") nejblíže ze všech zúčastněných. Vrcholně zpracovaná adaptace Jiřím Šotolou.

plakát

Dvanáct měsíčků (2012) (TV film) 

Dosavadní zdejší hodnocení opravdu nechápu a říkám si kolik lidí pohádku zatím opravdu vidělo (psáno ve 20:44), protože po mnoha letech konečně pěkná česká pohádka. Pro mě osobně veliké překvapení, Už jsem měl pocit že tento žánr u nás upadl. Konečně smysluplný děj, pěkný humor, krásná hudba, dobré herecké výkony ale hlavně a především velice dobře napsaný scénář není to žádné tlachání o ničem. Takže doporučuji každému aby se nejdříve podíval a nenechal se odradit zdejším nesmyslně nízkým (prozatím) hodnocením. Rozhodně to není ztráta času (a to věřte, že já jsem velice kritický co se týká dnešní pohádkové filmové tvorby).

Poslední hodnocení (1 485)

Forever (2014) (seriál)

09.10.2015

Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015) (seriál)

06.10.2015

Kdo nastaví kůži (1981)

05.10.2015

Gotham (2014) (seriál)

04.10.2015

Daredevil (2015) (seriál)

01.10.2015

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

22.09.2015

Barneyho ženy (2010)

22.09.2015

Milenci a vrazi (2004)

21.09.2015

Rudý labyrint (1997)

21.09.2015

Reklama