Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Mr. Mel Gibson (Mel Colm-Cille Gerard Gibson, * 3. ledna 1956 Peekskill, New York, USA) a Scotland. Braveheart splnil všechna ocekavani. Rezie, herecke vykony, napeti, prostredi, kostymy, kamery a naprosto uchvatna hudba Jamese Hornera. Take ti preletl na tvari lehky usmev pri slovech: "Ego nunquam pronunciare mendacium, set ego sum homo indomitus" a take ti silne zatrnulo, kdyz William Wallace z poslednich sil dlouze vykrikl: "Freedom". Braveheart dojima, je to vyjimecny film! Nechte na sebe pusobit to "prave skotske pocasi"... William Wallace: Alba gu bràth! ("Scotland forever!").

Kmotr

Kmotr (1972)

"... we go to the mattresses."

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

"Jeden prsten vladne vsem, Jeden jim vsem kaze, Jeden vsechny privede, do temnoty svaze." Pri techto slovech kazdy znaly clovek, elf, trpaslik i hobit zavetri, nastrazi usi, zaostri zrak, zrychli dech, v duchu bezdecne satra kolem sebe a hleda svuj sword, axe ci bow, obleka armor, robu, cloak a je pripraven na vse. Touzi byt bojovnikem Aragornem, krasnou Arwen, drahym Gandalfem, elfskou vladkyni Galadriel nebo snad "Tim, ktery nese prsten"... The Lord of the Rings: Spolecenstvo Prstenu (2001), Dve veze (2002) a Navrat krale (2003) k sobe neodmyslitelne patri. Tezko popsat pocity z techto tri filmu nekomu, kdo nevidel, necetl, nezazil nebo nehral ;) Skalni fanoussci J. R. R. Tolkiena nachazeji par nesrovnalosti a maji mozna namitky k prevedeni, tak rozsahleho a neprekonatelneho dila, na filmova platna. Nu a co? Tento nadherny unik od vsednich starosti, ktery nam Peter Jackson svym fantasy vyletem do sveta Stredozeme prichystal, je naprosto okouzlujici a jedinecny. Uzasne prostredi, vyprava, citlive a typove verne herecke obsazeni, vse zvyrazneno nadhernou muzikou, jejimz autorem je Howard Shore. "One ring to rule them all, one ring to find them, one ring to bring them all and in the darknes bind them."

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Téměř všichni tu pějí ódy na radost, blaho a jistě právem. Vidět tuhle věc v IMAXu, je prostě zážitek jako blázen! A že máš chuť řvát s davem Fremenů Muad´Dib,  Muad´Dib, Muad´Dib, zapomene dejchat, všichni ví kdy, písek máš úplně všude, chybí ti stillsuit a ze to celé dohromady v člověku vzbuzuje všechny možný emoce a  pocity, úplně vším co vidí i slyší, to je prostě fakt. Herbert byl geniální. Oživit fantasy svět Duny, svět úžasně a detailně propracovaný, plny napětí, intrik, zvratů, postav, nápadů, zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život a poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti a to tak dobře,  jak se to podařilo Denis Villeneuve je taky geniální. Když bylo jasné, že roli Paula bude hrát Timothée Chalamet, říkala jsem si, to jsem zvědavá jak pouštní myš 🐭 To se teda sakra povedlo! No a že se najde někdo, kdo bude kritizovat vše, vždy a všude, to je život..každý ma jiný zkušenosti, zážitky, představy, priority, zájmy, chutě...etc... Hans Zimmer hudební mág, tomu všemu dodává tak mocný a nezapomenutelný grády jako obvykle, k tomu není co dodat.  “We call that one muad'dib,” Stilgar said. 🐭 The Spice Must Flow!

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

O Shawshank je napsano vse. Co doplnit... tisice filmovych divaku a kritiku jej povazuji za nejlepsi ve vsech smerech. Byly vyjmenovany vsechny superlativy, od hereckeho obsazeni, az po excelentni vykony vsech zucastnenych. Pritom se dej odehrava v prostredi, kam se nikdo netouzi dostat, kam se davy rozhodne nehrnou, za vysokymi zdmi, ostnatymi draty. Nemam tuseni o co go. Tak nezbyva, nez "merit" zazitek z koukani, zesileny fajnovou muzikou Thomase Newmana. Od prvnich okamziku jsem byla nejak vtazena do deje a zcela spontanne naladena na stejnou notu, ze neslo jinak, nez sledovat a na zaver s filmovym uspokojenim vydechnout a konstatovat, ze cas nebyl ztraceny. Andy Dufresne: "That's the beauty of music. They can't get that from you..."