Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (2 753)

plakát

Královské zacházení (2022) 

Královské zacházení mi v mnohém až nemile moc přípomínalo téměř jakoukoli filmovou adaptaci z červené knihovny podle Rosamunde Pilcher. Došlo i na nejeden záběr bílých křídových skal na pobřeží! Dále jsem v tom viděl Cestu do Ameriky a vzdáleně i Pravou blondýnku (díky, nebo spíše kvůli postavám kadeřnic). Tím chci říct, že jde o neuvěřitelně tuctovou vykrádačku s unylým scénářem a nedobře napsanými postavami. P. S. Laura Merano je neuvěřitelně podobná mladší verzi Paz Vegy.

plakát

Planeta Praha (2022) 

Planeta Praha zaujme díky množství pro běžné oko nevídaných záběrů z naší metropole, v níž nejsou pouze betonové památky, nýbrž i celá plejáda více či méně známých tvorů. Dost mě překvapilo, že byl Macháčkův komentář hodně střídmý a vyvaroval se lascivitě. Vím, že se jedná o rodinný film, i tak to bylo překvapení - a to milé. Ze zobrazovaných zvířat mě nejvíce zaujaly sekvence se slípkou zelenonohou a s muflony (jejich přítomnost beru jako nápad na další návštěvu Prahy). Rovněž se mi líbilo úvodní ("středověké") a závěrečné ("postapokalypické") vyobrazení matičky Prahy.

plakát

Svatební sezóna (2022) 

Kolikrát si stěžuji, že jsou romantické komedie tuctové až na půdu, a Svatební sezóna není z hlediska příběhu výjimkou, nicméně film je zahrán tak sympatickým způsobem, že mu člověk tu šablonovitost naoko odpustí. Ústřední dvojice měla mezi sebou potřebnou chemii a hezky se na ně dívalo, přičemž je doplňovaly více či méně potrhlé postavy rodičů, budoucího švagra/zetě či drbajících tetiček. V závěru už snímek celkem dost klouzal do Bollywoodu. Netflixová slaďárna na přesně jedno zhlédnutí!

plakát

DC Liga supermazlíčků (2022) 

Už vás nudí "lidští" superhrdinové? Tak je odsuňte na druhou kolej a předejte otěže jejich o nic méně super mazlíčkům! I tak by se dal odůvodnit námět DC Ligy supermazlíčků, která se snažila oživit DC vesmír pomocí zvířátek. Jednotlivé charaktery jsou v souladu se žánrem tuctové až do morku kostí, takže v tomto ohledu se divákovi žádného překvapení nedostane - podobně i jako v rámci samotného příběhu. Nicméně se na to ve výsledky hezky dívalo a děj měl spád, nepostrádal akci a ani nejedno (povinné) ponaučení. Malí diváci se budou jistě bavit, ti starší ocení zase pár vyspělejších replik či narážek. P. S. Merton rules!

plakát

Maturitní ročník (2022) 

Maturitní ročník coby nefantaskní verze filmů jako Velký či Přes noc třicítkou má líbivý, byť tuctový námět, což by se ale dalo přejít, nicméně ztroskotává na slabém scénáři. Úplně mi nesedla humorná rovina filmu a to je u komedie celkem problém. Ve filmu se řeší i vážnější témata (LGBT, vysněná budoucnost x hořká realita), nicméně je zazdilo jalovější zpracování. Potěšilo mě cameo Alicii Silverstone, zatímco z Rebel Wilson jsem měl smíšené pocity. Rovněž chválím soundtrack, i když šlo vlastně o recyklaci "oldies". Lepší dvě hvězdičky!

plakát

Mořská příšera (2022) 

Mořská příšera je v podstatě variací na Jak vycvičit draka, opřená o Moby Dicka, akorát namísto létajících stvoření se film koncentruje na podmořské potvůrky a je zároveň po vzoru aktuálních trendů multi-kulti, což ale při sledování vůbec neruší. Z technického hlediska je film zvládnutý skvěle a divák se má vskutku čím kochat - u dnešních animáků to ale není nic ojedinělého. Celkem mě mrzí, že jde v podstatě o kompilaci již zmíněného JVD a Pirátů z Karibiku, oproti kterým ale Mořská příšera postrádá výraznější humornou stránku. V závěru se sice dostane člověku milého ponaučení (Nesuď knihu podle obalu! + Buď kritický vůči "fake news"!), zároveň je cítit trestuhodně nevyužitý potenciál. Mořská příšera je nádherná, ale i přes přítomnost mořských hloubek neskutečně plochá.

plakát

Bullet Train (2022) 

Bullet Train je vskutku svižná a krvavá akčňárna těžící ze solidního námětu a výtečného hereckého obsazení. Tahounem celého filmu je samozřejmě Brad Pitt, přičemž mu skvěle sekunduje zejména Brian Tyree Henry. Přistoupí-li (respektive nastoupí-li) divák na způsob vyprávění s množstvím flashbacků, over-the-top-akci (lehce více) vyj*bávající s fyzikálními zákony (což by se ztratilo v Leitchově předchozím druhém Deadpoolovi) a místy zbytečně ukecané a sebestředné charaktery, tak si tuto bleskurychlou jízdu Šinkansenem jistě užije. Mně osobně chvílemi vadilo to namachrované plkání a tlačení na (černo)humornou pilu, jinak jsem si ale Bullet Train opravdu užil. V neposlední řadě chválím povedená camea několika známých tváří. P. S. Zdálo se mi to, nebo tvůrci v nejedné scéně okatě odkazovali na Sedm?

plakát

Instalatér z Tuchlovic (2016) 

Vorel ve svém Instalatérovi z Tuchlovic celkem věrohodně zobrazuje život na vesnici a její rozličné obyvatele se všemi jejich klady a především pak zápory. Kohák se na hlavní roli nemusel snad ani moc připravovat, protože na první pohled i poslech budí dojem vesnického kolohnáta. Dovolená u rybníka, alkoholová jízda, rasistické narážky, domácí násilí, dysfunkční rodinné vztahy - myslím, že se v těchto ne úplně nadsazených výjevech ze života (ne)typického Čecháčka našel nejeden divák.

plakát

Nejlepší ženská mého života (1968) 

(LFŠ 2022) Fričův poslední film dokáže hravě zaujmout i dnešního diváka - díky chytrým dialogům a famózním hereckým výkonům. Jedná se v podstatě o herecký koncert Jiřího Sováka (a jeho neuvěřitelně humorného voiceoveru), jemuž skvěle sekundují herci ve vedlejších rolích, z nichž mě nejvíce oslovili Řanda, Dvorská a Janžurová. Nejlepší ženská mého života mě opravdu upřímně pobavila a měl jsem často na tváři potutelný úsměv, podobného ražení jako onen Sovákův.

plakát

Sedm smrtelných hříchů: Lakomství (1918) 

(LFŠ 2022) Lakomství je příběhem o lásce, chamtivosti, odpuštění a zradě, přičemž po většinu stopáže převažují spíše ony negativní komponenty. Jedná se v podstatě o smutný pád křehké a poctivé ženy, která měla to neštěstí, že se nacházela mezi zlými lidmi. Nicméně není tmy bez světla! Rozhodně bylo zajímavé sledovat, jak se v průběhu filmu měnila postava ztvárněná Francescou Bertini.