Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Akční

Zajímavosti k filmům (140)

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)

Scéna, v níž trenéři diskutují se svými svěřenci strategii pro Hladové hry, se natáčela v kryptě lipského Památníku Bitvy národů. V pozměněné podobě šlo ve filmu tuto stavbu spatřit i zvenčí. Monumentální památník, tyčící se do výše 91 metrů, byl postaven ke 100. výročí bitvy u Lipska v roce 1813, v níž tehdy Napoleonova vojska utrpěla definitivní porážku.

Jízlivě tvůj - Ballroom

Jízlivě tvůj - Ballroom (2015) (epizoda)

Freddie (Ian McKellen) se na soutěžním tanečním večeru objeví v kostýmu kočky a tvrdí, že mu zůstal z účinkování v muzikálu „Cats“. McKellen si o pár let později zahrál jednu z postav koček ve filmové adaptaci Cats (2019) od režiséra Toma Hoopera.

Prokletí

Prokletí (2021)

Snímek se odehrává ve dvou časových rovinách – rámcový příběh je zasazen do roku 1916 a odkazuje na bitvu na Sommě, zatímco většina filmu se odehrává o 35 let dříve, tedy roku 1891. John McBride (Boyd Holbrook) ve filmu několikrát odkazuje k tzv. Gévaudanské bestii a tvrdí, že mu zabila manželku a dceru. Dotyčná bestie, jenž se objevila mj. ve filmu Bratrstvo vlků - Hon na bestii (2001), však řádila ve Francii v letech 1764–1767. Johnovi by tím pádem muselo být nejméně 150 let.

Vánoce na spadnutí

Vánoce na spadnutí (2022)

Natáčení probíhalo od 15. listopadu do 11. prosince 2021 a během produkce na place opravdu sněžilo, takže tvůrci nemuseli použít umělý sníh.

Merlin

Merlin (1998) (TV film)

V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou.

Merlin

Merlin (1998) (TV film)

Producent Dyson Lovell namluvil Merlinova (Sam Neill) koně Sira Ruperta, ale nebyl uveden v titulcích.

Na plný úvazek

Na plný úvazek (2021)

Laure Calamy (Julie) a několik dalších hereček prošly před natáčením kurzem pro pokojské, aby se naučily perfektně a rychle stlát postele.

Na plný úvazek

Na plný úvazek (2021)

Režisér Eric Gravel se rozhodl upravit barvy ve scénách z Paříže do chladnějších odstínů, aby tím dal najevo, že se jedná pro Julii (Laure Calamy) o nepřátelské místo. Podobný postup zvolil i u interiérových scén z Juliina pracoviště, kde u jednotlivých hotelových pokojů převládá chladná paleta barev.

Morbius

Morbius (2022)

Michael Morbius (Jared Leto) se za účelem provedení „upířího“ experimentu plaví na nákladní lodi jménem Murnau. Jedná se o odkaz na německého režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, tvůrce Upíra Nosferatu (1922). V době uvedení Morbiuse již sto let starý snímek je jedním ze zásadních zástupců německého expresionismu v kinematografii a zároveň jedním z nejikoničtějších filmů s upíří tematikou.

Encanto

Encanto (2021)

Název filmu Encanto pochází ze španělštiny a znamená kouzlo, čáry, okouzlení, ale i půvab.

Encanto

Encanto (2021)

Mirabel je první disneyovskou protagonistkou, která nosí brýle.

Sobre Nós

Sobre Nós (2017)

Okolo 38. minuty se Diego (Thiago Cazado) a Matheus (Rodrigo Bittes) dívají na snímek Cesta na Měsíc (1902). Jedná se o jeden z průkopnických vědeckofantastických filmů, o němž by měl mít povědomí každý začínající režisér – jímž se chce Diego stát.

Greenland: Poslední úkryt

Greenland: Poslední úkryt (2020)

Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998).

Černá kráska

Černá kráska (2020)

Na rozdíl od předlohy od spisovatelky Anny Sewell a nejznámější filmové adaptace z roku 1994 (Krasavec Beauty) je tento snímek zasazen do současnosti a původní dvojice „chlapec s hřebcem“ je nahrazena „dívkou s klisnou“.

Reklama