Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (445)

plakát

Arsen Lupin - zloděj gentleman (2004) 

Klišovátá rádoby líbivá nuda s příšerně nesympatickým hlavním představitelem. Je to plné směšných a zbytečných scén a celkově to trochu padá do nějaké telenovely, o život Lupina, o to klamání a loupení vlastně vůbec nešlo. Zase jenom nějaké romantické cancy. Brr...zbytečnost a ztráta času.

plakát

Asterix a Olympijské hry (2008) 

A k*rva! Pro děti? Ani náhodou, ty by tu hromadu popkulturních "vtipů" nepochopily. Pro dospělé? Pche, taková urážka. Ztřeste se!

plakát

Ať vejde ten pravý (2008) 

Atmoška je perfektně studená a nehnutá, pozornost člověka si to udrží, i když je to místy táhlé. Ale příjde mi strašně líto toho tak málo vymačkaného motivu - přátelství šikanovaného chlapce s andělsky bělostnou tvářičkou a starého upíra ukrytého v těle malé holky. Je tam tolik motivů, které by si zasloužili dotáhnout, např. dívčin otec, takhle jsou jen naznačené na čtvrtině cesty a díky tomu brzy upadnou v zapomnění. A velký problém je nemožnost si nějak postavy oblíbit, nebo se s němi sžít, nevím proč, ale prostě to nejde. Tohle je bezesporu zajímavé, ale co se podivné vztahové upířiny týká, tak je lepší o rok mladší film Thirst.

plakát

Ať žijí duchové! (1977) 

Taky jsem pak chtěla být bílou paní. Jedna z nejlepších českých pohádek, plná inteligentního humoru. Škoda, že se dnes už točí jen debilní škváry.

plakát

Avatar (2009) 

K tomuhle jsem před shlédnutím přistupovala stejně, jako minulý rok k Temnému rytíři. Zkrátka nesnáším filmy s masivní propagací, které se ještě před premiérou prohlašují za počin roku nebo dokonce za přelomové v celé kinematografii. Celý film mi to pak znechutí a pak mám odpor na to koukat. Jak už je dávno známo, Avatar je směska vykrádaček, Pocahontas na tisícípátou a jedna velká, krásně zabalená sbírka klišé. Naštěstí si to zase nehraje na něco jiného. Dojemná pohádka, co to o sobě ví a jejíž téma je sice ohrané na kost, přesto nevadí si je zopakovat. Hodně mi vadil Horner, motiv z Apocalypta je snad totožný...Podívaná pro oči to je úžasná, o tom žádná. Ale nějaká přelomová fantasie? Lidi, viděli jste někdy třeba nějaké concept arty k poč. hrám, nebo digitální malby fantazijních krajinek? Už dávno před Avatarem se to jimi jen hemžilo, žádná fauna ani flóra ve filmu není nic extra a super originální. Cameron jen očividně moc dobře ví, co zrovna letí a čím se lidé rádi opíjejí. Tak splácal vše všeobecně oblíbené do jedné třpitivé koule, koule veliké a osilnivé, uvnitř ale temné, duté, prázdné. Jestli si Avatar někdy pusím podruhé, bude to ale jen jako kulisa s krásnými efekty. Ale film roku? Přelom? Pfff, houbeles. To, že si někdo umí udělat perfektní průzkum trhu (diváckého vkusu a líbiček), z něj nedělá "krále světa". Zvát se ten film ne pravým filmem, ale třeba jen atrakcí, vizuální 3D horskou dráhou, beru to a dala bych i kladné hodnocení. Avšak protože se prohlašuje filmem výjmečným a přelomovým, tak tůdle nůdle. To by ta blýskavá koule musela mít i poctivou náplň. Pozlacené h*vno taky nebudete uctívat. Ale aby nedošlo k omylu, jsem velmi ráda, že Cameron tento film přizpůsobil těm nejširším masám, protože ta "zelená agitka" už byla potřeba. Filmů, které působí na toto téma, je spousty, ale všechno jsou to vesměs intelektuálské kousky, které průměrný divák není schopen pojmout. Tohle pojme i mimino, co teprv průměrný spotřebitel! Otázka je, co si z toho problému (znásilňování přírody, odtržení se od ní a od ženského pólu) vezme. Že by ale všichni po shlédnutí filmu přestali kupovat hovadiny, to se (bohužel) nestane. Sečteno? Film se mi celkem líbil, i když byl hodně zdlouhavý. Přesto raději nehodnotím, hlavně kvůli té samohoňské propagaci.

plakát

Avengers (2012) 

Ještě jsem nevychladla z kina, ale už můžu říct, že tohle je ten nejcoolovější superhrdinský film za dlouhou dobu. Všichni ti Iron Manové, Thorové a Captaini Amerikové se tolik šetřili jen pro to, aby mohlo vzniknout TOHLE. Svižné tempo, jedna hláška za druhou, bez jakýchkoliv sentimentalit (tedy, ne v takové míře, v jaké je to u komiksáků zvykem) a žádný romatický líbačky, jen krásně čisté -smash, bum, prásk!- Ve chvíli, kdy už se strachujete, že to spadne do vážné či dojímací stoky, někdo shodí celou situaci nečekaným a přesto nekřečovitým gagem. Všichni hrdinové dostávají stejně prostoru, nikdo nevyčnívá a nikdo nestojí v pozadí (no dobrá, ten Stark je přecijen vidět nejvíce) a Loki ♥ je božsky zoufalý. Zatímco X-meni zůstávají králi vážnějších a uvěřitelnějších superhrdinů, Avengers jsou zase cool. Původní představovací filmy jednotlivých postav dřely úporností a nutností, to se zde však neděje, naopak z toho sálá nakažlivé nadšení pro věc. Zkrátka Avengers splnili vše, co se od nich očekávalo - svižná nenáročná popkornová oddychovka, nerdgasm pro všechny fanoušky. A to v takové míře a kvalitě, jako málokterý blockbuster předtím, tudíž dávám plně zasloužených pět *. PS: K srovnávání s Avatarem či Temným rytířem - tohle si na rozdíl od nich na nic nehraje a nesnaží se být něčím víc. Naopak přiznává: 'jsme jednodušší, s jasným cílem výdělku a pobavení. Ale jsme v tom sakra dobří.' A takovou upřímnost mám ráda.

plakát

Bang, bang, seš mrtvej! (2002) (TV film) 

Svým způsobem lepší než Klass, i když toto se, narozdíl od citové Klass, zaměřuje spíš na logiku problému. Trojce Cavanagh, Foster a Moloney sympaticky funguje, příběh i řešení je fajn, ale něco tomu chybí. Je to takové nemastné neslané, nechává to chladným a není to zapamatovatelné a konkrétní. Sice to skvěle ukazuje, rozebírá a vysvětluje problém, bez šokovanosti, s čistou objektivitou,přesto to není ono.

plakát

Banshee (2013) (seriál) 

Obvykle nezničitelné testosteronovky nesnáším, tady je to ale odvedené v tak sympaticky přetaženém béčku, že to člověka chytne. Plus ta transka ,či kdo to je, je větší badass, než protagonista samotnej.

plakát

Barbar Conan (1982) 

Naprostá klasika. Potěšilo mě, když jsem poznala v pár scénách útržky z povídek, Arnold jede, a hudba je skvělá. Na konci tomu sice trochu chybí dynamika, ale tohle je prostě povinné žrádlo pro všechny sword & sorcery fantasáky.

plakát

Baron Prášil (1961) 

Mistr Kopecký JE Baron Prášil....a k výtvarnému vizionářství pana Zemana tu (opět) není co dodat.