Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 091)

plakát

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016) 

,,You‘re hired help. Act the part.“ Na tuto novou akční jízdu od Míšy jsem se těšil jako malý kluk. Byl jsem připraven i na negativní aspekty jeho filmů, jako na šílený americký a rodinný patos. A přesto jsem byl zklamán. Příběh, scénář, zpracování, to vše je ok. Ale mě zarazily akční scény. Byly prostě nudné a umělé. Připadalo mi to, jako kdybych se se štábem účastnil natáčení, v každé scéně jsem si v duchu říkal, vlevo asi sedí někde režisér na své stoličce, vpravo asi jeřáb s kamerou a vzadu budou nějaké ty karavany pro herce. Ta pravá atmosféra války a přestřelek tam zcela chyběla.

plakát

Jurský park (1993) 

,,Dr. Grant is not machine compatible.“ Jurský park je krásnou ukázkou toho, jak má vypadat dobrodružný film. Nebudu zde opěvovat magické počítačové animace, ty pro mě nejsou důležité. Já potřebuji z filmu cítit tu vášeň a nadšení pro věc. A tu Spielberg dokázal vtisknout do každého záběru. Kromě toho je velmi příjemné sledovat, jak nikam nespěchá a nechá záběr působit a vytvořit u diváka žádané emoce. Perfektní výběr herců, propracovaný scénář a hlavně precizní režie dokázaly vytvořit příběh, ke kterému se budu neustále rád vracet. A to mě dinosauři nijak zvlášť neberou.

plakát

Columbo - Popel popelu (1998) (epizoda) 

,,Poručík Columbo.“ ,,To je vtip?“ ,,Ale ne, pane, ne, to ne.“ V tomto díle se nachází spousty milých míst, např. Columbův rozhovor s asistentem zavražděné a scéna s chudákem psem. Vražda je tentokrát poměrně zajímavá a vrahoun jakbysmet. O to víc jsem byl zarmoucen, když takový ledově chladný zabiják dělá kardinální do očí bijící chybu. Ale Patrick McGoohan si zaslouží uznání, zrežírované je to dobře, a své role se zhostil také bezchybně. Jen ten scénář mohl být trochu propracovanější, aby se musel poručík víc snažit.

plakát

DobroDRUH (2015) (pořad) 

,,Teď už něbudu vytočenej, že nám nefunguje klimatizace, ale budu šťastnej, že vůbec jedem, vóchochó!“ Pan Lelek zažívá ve svém seriálu opravdová dobrodružství, zkoumá hluboké pralesy, rozeklané hory a vyprahlé pouště… A já měl celou dobu pocit, že si ze mě někdo utahuje a věší mi bulíky na nos. A to nejen přepáleným komentářem pí Polákové, která před jakoukoli věc musí narvat nějaký ten šťavnatý přívlastek. Nicméně Lelek po celou dobu jen fňuká, vozí si zadek v autech, na lodích a platí si průvodce. Největším dobrodružstvím tak zůstává rozbitá klimatizace v autě, žraní různorodého hmyzu a hledání levného hostelu. No, být v dnešní době dobrodruhem asi není nic těžkého. Stačí nasadit slušivé konversky a trendy šátek s kšiltovkou a může se vyrazit. K tomu je Lelek tak ukrutně nesympatický, že je utrpení se na něj dívat a poslouchat jeho tupé žvásty. Soundtrack složený ze samých soundtracků mi trhal uši, i když jsem na to byl později připraven. Tenhle seriál mi trochu připadal jako nějaká parodie na cestování. Škoda, že to tvůrci rovnou nepřiznali, to bych šel s hodnocením výš.

plakát

Columbo - Vražedné stopy (1997) (epizoda) 

,,Nemáš už dost?“ ,,Čeho dost? Tebe?“ V tomto díle mě výjimečně nebyl poručík nejsympatičtější postavou, nýbrž svérázný a hláškami oplývající milionář Clifford. Pokaždé, když se objevil na scéně, jsem se pochechtával, určitý díl na tom má jistě jeho výborný český dabing. Shera Danese byla jako chladná lady také velmi dobrá. Vražda a motiv jsou tentokrát mnohem zajímavější, než tomu bývá obvykle, a i poručík to tentokrát neměl vůbec jednoduché. O to víc mě potěšilo velmi chytrý závěr, který má bohužel až přespříliš dovysvětlující zakončení.

plakát

Král Šumavy (1959) 

,,To je figura, co?“ ,,Dobrá!“ Nedá se svítit, tady musím jen chválit. Ač je už z roku vzniku jasné, že toto dílo musí být dobově tendenční, vůbec nic mu to neubírá na koukatelnosti. Kachyňa dokázal vytvořit tak sugestivní stísňující pocit poválečné samoty v horách, že jsem prostě musel těm ,,obráncům“ hranic fandit po celou dobu. Sympatickým hercům doslova kraluje Radovan Lukavský, který si svého vojenského velitele – borce naprosto herecky vychutnal. Scénář je jednoduchý a prostý, nejsou v něm žádné zbytečné či otravné tlachy, vojáci suše a chlapsky reagují na vzniklé situace, což v dnešní době přihřátých a zženštilých superhrdinů z amerických blockbusterů vychvaluju do nebes. Parádní kamera se postarala o několik tak hutných scén, že byly až na hranici hororu. Král Šumavy je tak pro mě jeden z nejchlapštějších československých filmů, jaké jsem kdy viděl.

plakát

Double Team (1997) 

,,You want personal? I give you a personal.“A to jsem si říkal, že se na legendu svého mládí podívám bez dabingu, abych docílil co nejkvalitnějšího zážitku. Prdlajs! Zjistil jsem, že Van Dam je naprosté herecké poleno s hlasem v jedné jediné odříkávající poloze. Rodman jako jeho parťák těžce nefunguje, jeho postava je hozena do víru béčkových událostí jen proto, aby se měl Van Dam s kým vykecat. U akčních scén si lze všimnout novátorského zpracování, zpomalených sekvencí a střihů, které na mě působily nechtěně komicky. Příběh, to je čiré béčko plné podivností typu aréna plná min a tygr, hackerští mniši a šílené účesy Rodmana, který se snaží dělat nenápadného tím, že si na sebe vezme hnusný béžový kabát. Až na malinkatou světlou výjimku v podání charismatického záporáka Rourka je zbytek velmi nepovedený, až hloupý.

plakát

Columbo - Podivní spojenci (1995) (epizoda) 

,,Dvě myši na dámách.“ Zprvu mi přišel tento případ velmi zajímavý a netradiční. Bohužel při vyšetřování nedostává tentokrát poručík mnoho prostoru na úkor mafiánské rodiny a vraha, což mi vadilo. Závěrečné odhalení vraha je sice velmi promyšleně nastrojeno, ale mě to přišlo až moc teatrální a přehnané, a hlavně zde chybí ona Columbovská finta, kdy se vrah přizná bezděky sám. V porovnání s jinými díly je tento rozhodně podprůměrný.

plakát

Jurský svět (2015) 

,,Any incidents?“ ,,Yes, six kids in a lost and found, twenty eight down with heat stroke.“ Oproti původnímu Jurskému parku je toto pokračování příšerně vyprázdněné. Je to emocionálně plochá, urychlená akční zábava s tunami nudných klišé. Tetička workoholička, co nemá čas na děti, bratrská láska i opatrně zdvižený prstík, že věda má své etické bariéry, které když se překročí, nastane trest… Kde jsem už to jenom viděl. Ahá, asi v tuctu dalších stejně nudných amerických blockbusterech. Tento dinosauří park je silně přetechnizovaný, víc než opravdových dinosaurů jsou zde vidět holografické projekce a animace, které děti mobilního věku přivádějí k šílenství. K tomu tuna a tuna nelogičností, např. tetička, co na vysokých jehlách uteče Tyranosaurovi, to je vysloveně k pláči. Nekonečnou nudu a šeď sem tam něco přeruší jako hezky udělaný mořský dinosaurus. Jinak se nedá než plakat nad tím, o kolik je tento film horší, než Spielbergovův majstrštyk.

plakát

Sedm dní v pekle (2015) (TV film) 

,,That seems crazy now, but it was before the cocaine was illegal.“ ,,Cocaine was always illegal.“ ,,Yeah?“ Nalákán na zábavný pseudodokument o tenisu jsem byl nakonec zklamán tím obrovským množstvím sexu a záchodového humoru. Přitom způsob, jakým je to natočené, nabízel spousty a spousty příležitostí k zábavným momentům. Tvůrci toho však nevyužili a místo toho zaplnili stopáž nahotinkami, sprosťárnami a blbostmi, které mě příliš nerozesmály. Alespoň Kit konečně našel roli, ve které dokázal naplno využít svých duševních i hereckých schopností. Skicař, královna Alžběta a úchylný moderátor byli naprosto mimo, jen Copperfield mi přišel sympatický.