Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (893)

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Pošmak a nejlepší český seroš od Pustiny. Petr Lněnička vypadnul ze sedmdesátkového filmu se Sovákem a Petr Uhlík z noční můry - a dohromady to funguje výborně. Komu čest, tomu čest, tohle se fakt povedlo; a že si to půjčuje hodně z Mindhuntera mi vlastně ani nevadí. 4-5*, ale v kontextu českých seriálů je to fakt super, tak sázím maximum.

plakát

Modrooký samuraj (2023) (seriál) 

Osm dílů plných krásných kimon, krvavých soubojů na katany a padajících sakurových květů. Začne to jako akční příběh o pomstě, ale postupně se otvírá téma přijetí sebe samého a touze po volnosti v životě – a ke konci vás to i nějak dojme, ani nebudete vědět jak.

plakát

Všechno, všude, najednou (2022) 

Na mě to naprosto zafungovalo. Bláznivá kung-fu jízda, který dá plyn na podlahu a zahltí WTF nápady, a pak se z ní vyloupne příběh o mateřské lásce a nejistotě. Uronil jsem slzu při záběru na dva kameny na kraji útesu s google eyes a mývala pod čepicí.

plakát

Třináct životů (2022) 

I když si pamatujete, jak to dopadne, je to adrenalinová a klaustrofobická jízda od začátku do konce. Přesah nečekejte, ale jinak je to skvělé řemeslo od A do Z, u kterého se dobře zavzpomíná na tu insane záchranou operaci. Jako perličku se podělím, že kamarád je lékař a byl na kurzu extrémní medicíny, kde přednášel ten anesteziolog co ho hraje Joel Edgerton, a prý říkal, že fakt čekali, že jim tam umřou všichni.

plakát

Quo vadis, Aida? (2020) 

Tenhle film dává stejný kopanec, jaký si pamatujete, když vám tehdá někdo na CDčku přinesl vypálený Hotel Rwanda. Vlastě o to silnější, jak je Jugoška blízko.

plakát

Poslední souboj (2021) 

Přišel jsem kvůli hmotné kultuře vrcholného středověku a souboji v plných plátech, zůstal jsem kvůli citlivému komentáři k problematice řešení sexuálního násilí. Je to víc současný film, než se na začátku zdá, a ohromně to tomu sluší. Na konci se myslím nejedno srdéčko rozbuší. Scott pořád umí. 4-5*

plakát

Rytíři spravedlnosti (2020) 

V jednu chvíli se smějete, pak vás to zhrozí nějakým černočerným vtipem na hranici vkusu, za chvíli je akční scéna kde Mads čaruje s útočnou puškou, a než se vzpamatujete, co se to vlastně stalo, tak vás něco jiného dojme a potají si v kině utíráte oči kapesníčkem. Už dlouho jsem neviděl film, co by tak skvěle balancoval mezi žánry a perfektně mu to fungovalo.

plakát

Nevinnost (2011) 

Whaaat?! Viděl jsem právě český film? Já vůbec nechápu, jak jsem tohle mohl v roce 2011 minout. Nevinnost je skvělá scenáristicky, režijně, kamerově, herecky, šmarja i ten intimní zvuk je super, prostě všechno je jak má být. Vadily mi jen drobnosti: na začátku je tam postav jak na orloji a chvíli zabere čas si v nich udělat pořádek, a konec je možná zbytečně doslovný - ale jinak je to skvělý kus filmařiny. Kdybych to viděl anglicky, řeknu 4*, ale v kontextu Česka je to skvělý.

plakát

Anatomie českého odpoledne (2020) (studentský film) 

Skvělý. V malých, nenápadných detailech a na půl pusy ceděných hláškách to výmluvně zpravuje o té naší české sobeckosti. Třebaže studentský film, emočně je to teda kopanec do břicha s rozběhem. Cena kritika a nominace na Lva je zasloužená a držím palce, aby Anatomie ještě nějaké ceny posbírala.

plakát

Klaus (2019) 

Krásně scenáristicky postavený, vtipný, nápaditý a řádně dojemný animák pixarové kvality. Je skvělé vidět, že i tak onošené téma jako Santa Claus jde udělat svěže a cool. Prostě dobrý!