Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (109)

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Nejlepší Star Wars, co tu kdy byly. Pomsta Sithů je koncentrovaná esence Síly. Naprosto vše, na čem Lucasův vesmír stojí, zde kulminuje do jednoho excelentního snímku.

plakát

Interstellar (2014) 

Opus. Vyšší dimenze filmového prožitku.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Druhá část Duny je opět spektakulární filmový zážitek, který je v dnešní době vysoko nad aktuálním standardem a je to bezesporu špičkový velkofilm, hlavně po audiovizuální stránce. První část Duny to ovšem nepřekonalo vůbec v ničem, z recenzí ostatních jsem zmatený. Vše, co ve dvojce funguje, fungovalo už v jedničce buď stejně, nebo dokonce mnohem lépe. Audiovizuální stránka se drží na absolutní špičce už od jedničky, to se nedá popsat, to se prostě musí zažít - ideálně IMAX, který existuje právě pro tyhle filmy. Ovšem dynamika, konzistentnost, soundtrack, storytelling, kvalita adaptace předlohy - to všechno jsou aspekty, kde je jednička o hvězdičku výš, než její pokračování. Přenesení obsahu knihy na plátno tady nefunguje dobře pro špatně zvolenou formu a nesprávné využití obrazového média pro vyprávění příběhu. Dvojka jede stylem brzda-plyn, kde se střídají samoúčelně a násilně rychle vyexponované scény s náhlými přemety stranou, které celý film vždycky zpomalí necitlivým nárazem do zdi, aby mohl pokračovat další ostrou akcelerací někde jinde. Snímek tak víc než co jiného působí necelistvě, poskládaná mozaika obrazů, která je poslepovaná dohromady, ale je nekonzistentní. Některé pasáže působí jako film ve filmu, jako vytržené z příběhu, jako nucené představovací scény pro postavy, které musíme v budoucnu potkat, ale dosud neměly ani minutu na plátně. Je z toho všeho hodně cítit spěch, ale vůbec tu nefunguje gradace. Odchýlení od předlohy o 180 stupňů v závěru nerozumím, tak jako většina stopáže i tohle se zdá být příliš samoúčelné. Pro ty, co znají předlohu, je vyústění absurdní, pro ty co jí neznají nepřináší závěrečný twist žádnou přidanou hodnotu. Pokusy o alternaci stěžejních konceptů předlohy a vynechání některých klíčových postav obecně selhávají, kdykoli se o ně film pokusí (a to sequel dělá naneštěstí hodně často), čímž bohužel zdaleka neobstojí ani jako definitivní adaptace Herbertova díla. Pro mě osobně velké mrzení přináší i oproti jedničce vyloženě slabý soundtrack, kde potenciál génia Hanse Zimmera zůstal tentokrát nepochopitelně nevyužitý. Verdikt - Part 2 je skvělý film, v hodnocení ale za mě musí být znát, že jednička byla po všech stránkách lepší. Nějaké "Empire strikes back" ani "The two towers" se tady rozhodně nekoná, bohužel. 4,4/5*

plakát

Oppenheimer (2023) 

Není to asi nejlepší možný Nolan, ale je to nejlepší možný Oppenheimer. Tohle není typický mainstreamový materiál pro film a myslím, že by ho tak úspěšně nikdo jiný ani nedokázal natočit a prodat - tedy kromě Nolana.  Je to těžké, hutné, dlouhé. A ve svých klíčových momentech brilantní. Navíc to (bohužel) přesně trefilo dobu, kdy je téma až příliš aktuální. Pátá hvězdička když za nic jiného, tak za odhodlání tenhle příběh natočit a rozšířit pro masy - to je samo o sobě hodně těžký a chvályhodný počin, který zaslouží obdiv a díky. Celý casting deset z deseti, skvělý Cillian Murphy vlastně až samozřejmá volba pro tuhle roli - kdo jiný...? Kdyby ještě dnes ceny Oscar měly nějakou váhu, řekl bych, že tohle je jasný Oscarový materiál. Ale who cares. S Oscarem nebo bez, tenhle film se myslím stane nestárnoucí klasikou a bude jí hodně, hodně dlouho.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Jedna hvězdička Henrymu Cavillovi za nečekaně dobré ztvárnění Geralta a hlavně za to, že se nebál ten projekt opustit, když viděl, kam to směřuje. Mimo jeho postavy je to zoufalý počin zoufalé showrunnerky - skutečný autorský odpad, jaký se často nevidí. Perfektně to zachycuje aktuální polohu a směr celého Netflixu a jejich tvorby (s výjimkou Stranger Things). Při zhodnocení kvality produkovaného obsahu a impertinentní cenové politiky, kterou aktuálně poskytuje nezbývá, než popřát Netflixu všechno nejhorší a rychlý pád zpátky na zem. Unsubscribe :)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Bohapusté opulentní sebeukájení Jamese Camerona rozpracované na nesnesitelných 192 minut, nic víc Avatar 2 nenabízí. Z hlediska narativních technik je to čistý amaterismus, který by se dal rozebrat na kousíčky, pokud by někdo po těch úmorných třech hodinách měl ještě vůbec zbytky vůle to dělat. Takovýhle scénář pro film, na kterém se pracovalo přes 10 let, je ostuda, postavy Jakea a Neytiri jsou rovněž naprosto nesnesitelné. Kde neméně prázdný první Avatar přinesl ve své době aspoň wow efekt, nepřinesl druhý díl nyní vůbec nic dalšího. Cameron už úplně ztratil soudnost a sám sebe v tomhle giga-projektu, kterému zasvětil mnohem víc času, než za kolik stojí a v důsledku tak nakonec přináší obyčejný 30 let starý film, který jen s použitím moderní technologie balí do infantilního digi kabátku. Upřímně doufám, že na trojce po zásluze finančně vykrvácí a čtyřky už se snad nedočkáme.

plakát

Kaleidoskop (2023) (seriál) 

Koncept jako nápad dobrý, provedení ale za mě naprosto selhalo. Tohle je totiž asi tak nelineární seriál, jako každý jiný lineární seriál. To, že můžete epizody sledovat v libovolném pořadí je pravda - to totiž ostatně můžete vždycky. Ale stejně jako byste to nedělali u jiného seriálu, nemá nejmenší význam to dělat tady - i tady je totiž jednoznačná posloupnost děje, tedy jednoznačný začátek, prostředek i konec. Nahodilé sledování epizod má naprosto nulovou přidanou hodnotu a celá ta nahodilost je jen směšná iluze - správné pořadí epizod, vycházející z naprosto standardních narativních principů, je prostě jen jedno. Skákání z dílu na díl náhodně vás sice nenechá dějově tápat a celkový obrázek si v klidu složíte tak jako tak(ono to taky v případě Kaleidoskopu není nic moc nového než stokrát viděné), ale v neuspořádané sekvenci epizod se u většiny budete ukrutně nudit. Není to mozaika, kde potřebujete seskládat všechny dílky, abyste viděli celek. Je to jen tajenka v křížovce, kterou si snadno domyslíte, pokud máte alespoň pár písmenek. Herci fajn, scénář naivní a průhledný, wow momenty žádné, koncept nefunkční. Těžký podprůměr.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Po první sérii jsem hodnotil na 3. Moc jsem nechápal hype roku 2016. Stranger things 1 byly ukrutně atmosferické, postavy skvěle napsané a herci hodně nad očekáváním, z hlediska scénáře jsem to ovšem považoval za klasickou nafouknutou bublinu, která nemá v konci uspokojivé vysvětlení a tak je to nakonec celé o ničem - jsem alergický na dějové linky které vedou odnikud nikam. A právě proto, že už první řada z mého pohledu (jakkoli šikovně) pracovala s nepromyšleným světem bez pevných základů, žádný potenciál na smysluplné pokračování jsem v tom neviděl. No, a to jsem se tedy pořádně spletl :) Právě pokračování odemknulo plný potenciál tohohle klenotu. Kdyby první řada zůstala i poslední, upadlo by to pro mne hluboko v zapomění. Ale u Stranger things to funguje tak, že každá další řada jen pozvedne a zdokonalí všechny řady předchozí, což v celku ze seriálu dělá naprostý televizní masterpiece. Retro mysteriózní atmosféra je dotažená do maxima, herci jsou lepší a lepší, charaktery se vyvíjejí a nutí vás být víc a víc vtaženi do jejich světa. Casting je perfektní. A čerpání z osmdesátkových a devadesátkových mysteriózních klišé a pomrkávání na žánrové klasiky je absolutní skvost :) To, jakým způsobem se podařilo dějově ukotvit základy tohohle seriálu ve finále čtvrté řady je naprostá pecka. Teď už k té páté hvězdě zbývá jediné a je to krok nejtěžší - dobře seriál zakončit. A že si Dufferové ukousli pořádně veliké sousto. Ale už tolikrát jsem si myslel že nemají jak pokračovat, aby to ještě dávalo smysl a tolikrát jsem se spletl, že jim prostě budu věřit a nechám se překvapit. Pevně doufám, že s pátou řadou napálím i pátou hvězdičku a zařadím Stranger things jako ukončený seriál na poličku s těmi nejlepšími seriálovými počiny - za mě možná i jako nejlepší seriál svojí dekády.

plakát

Americká krása (1999) 

Spacey je v téhle roli nepřekonatelný, o tom žádná. Ale film je pro mě jen koncentrátem rádobyobjevných klišé o falešném pozlátku americké kultury, které je ovšem vnucováno lidem právě skrz filmy jako Americká krása sama, než že by se zakládalo na realitě. Snaží se to být tak strašně moc opravdové, až je to jen naivní. Stejně jako spousta zdejších řekl bych s odpuštěním až typicky čecháčkovských komentářů škodolibě se smějící domnělé americké povrchnosti a vychutnávajích si to šokující odhalení a potvrzení vždy tušené americké falešnosti, aniž by měli jakoukoli přímou zkušenost s americkou kulturou a skutečnými lidmi, kteří v ní žijí. :)

plakát

Black Widow (2021) 

Úvodní titulky jsou samy o sobě na 10 hvězdiček a zasloužily by, aby po nich následoval film, který je právě tak temný a mrazivý. Úplně to ve mě probudilo touhu po konspirátorském špiónském psycho-thrilleru o kostlivcích studené války. Ale to by to nesměl být Marvel. Zbytek už je klasická braková MCU fáze 4. Tedy lepší nevidět a dělat že neexistuje. Tradiční snaha vytvořit zde propojení v rámci MCU a vzbudit zájem o zdejší prázdné béčkové postavy je dojemně tragikomická tak jako napříč všemi ostatními pouzůstatky vyhořelého univerza.