Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (760)

plakát

Přízraky v Benátkách (2023) 

Kdo by řekl, že se budu v roce 2023 těšit do kina na novýho Poirota. Komorněji, pochmurněji se Branagh vrhl na další Herculovo dobrodružství a já si to zase užil a mám jen dvě závažné výhrady. Za prvé, Poirot (alespoň v těchto adaptacích...nejsem znalec), vždycky na závěr pospojuje nespojitelné, řekne to nahlas a tím to dokáže. Kdyby vrah řekl - "to je dobrá cypovina, teď to dokaž", tak by šel Poirot domů s brečením. A pokud to tak není a já něco přehlížím, tak je to prostě proto, že to tak na mě v Branaghově podání působí. Druhá výtka už směřuje pouze k tomuto "dílu" nového ztvárnění a to je fakt, že méně než v předchozích Branaghových filmech na mě dýchnul duch doby. A není to podle mě pouze tím, že nebyly peníze na rozmáchlé dobové exteriéry, ale spíš uchopením a vykreslením jednotlivých postav. Tam, kde jsem v předchozích dílech cítil za každou postavou historii a plastičnost, tady zůstalo pouze kvalitně odvedené, ale trochu rutinní a neživotné vyprávění. Komentář je velmi chytrý, tak já to radši ukončím a dám necelé čtyři rozdvojené kníry téhle fajn bubácké oddychovce.

plakát

Sexuální výchova - Série 4 (2023) (série) 

Čtvrtou sérii Sexuální výchovy hodnotím po sedmém dílu, kdy se u mě všechno zlomilo. A to u scény protestu kolem výtahu, kdy jsem si uvědomil, jak moc byla první série dobrá a jak si dokázala hrát s klišé, dokázala nám odhalovat nitra postav a ukázat, jak jsou lidské charaktery nejednoznačné, aniž by nám to křičela do ksichtu. U "výtahové scény" je to přesný opak, banda mutantů deklamuje svoje problémy a svůj nárok na to, aby je okolí respektovalo. V tu chvíli se seriál překlopí v sebeparodii, která je snad už i přiznána postavou kvadruplegika, kterej tam protestuje, aniž by na školu chodil, nebo já nevím co... Banda nesympatických zjevů, fyzických a psychických mutantů, které "musíme" mít rádi, jenom proto, že jsou jiní a že menstruují, když chtějí šulínka. Jak jemně tohle téma na pozadí obyčejného příběhu o lásce dokázaly tlačit předchozí série, tak tahle jenom křičí - dívejte se a poserte se, jsem jinej! - a je to jediná agenda dřív tak milého seriálu o problémech mladých a nejen jich. Vše pak kontrastuje s chvílema, kdy mají otěže staří známí a kdy je Sex education zase fajn a v pořádku. Obyčejné problémy Adama mi pak přijdou daleko závažnější a uvěřitelnější, než že někdo nemůže vyprstit kluka, protože má krámy... Takže hodnocení je pak výsledek chvil, kdy Sex education jede ve starých kolejích a já ho miluju a kdy ho nenávidím, protože vzdává jakoukoliv snahu dát nám uvěřitelné postavy a jejich vývoj....zaokrouhleno směrem dolů, protože proto. PS: a nebo jsem to celý nepochopil a je to záměrná parodie woke kultury, za což by náležel klobouk dolů, ale pak stejně moc nefunguje naroubování téhle "větve" na "strom" Sex education...

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Neskutečnej nářez. Už jednička byla totální masakr a tohle jde ještě o krok dál a já byl ještě spokojenější. Tohle je comicsový film pro jednadvacátý století. Moderní, meta, vždy nad věcí, zároveň ale neztrácí duši a stojí na dobře napsaných postavách. Pět ukazujících Spider-manů.

plakát

Strážce pořádku - Město strachu (2023) (série) 

Jakožto milovník Justified nebudu objektivní. Je to natahovaný, není to moc chytrý, chybí mi Harlan, některé aspekty původního seriálu a kdyby to nebylo Justified, tak to možná nedokoukám...ALE panebože, jak je Raylan pořád boží a Timothy jakbysmet. Miluju ho a když se na konci opřel o vrata a jen tak koukal, začal jsem si pohrávat s otázkou, jestli není náhodou Šumperk county připravený na Jardu v kovbojským klobouku...? Pět nesmyslných a neobjektivních Stetsonů 6x Beaver.

plakát

Super Mario Bros. ve filmu (2023) 

Dá se říct, že je to úplně stejný jako nový Mario hry. Dokonalý level design, osvěžující nápady, skrytý vtípky a easter eggy, nulovej děj. Pro děti parádní, nabušený, barevný a rychlý, pro rodiče nezávadný a neotravný na rozdíl od třeba Mimoňů. Kdyby to bylo v originále, asi bych si to užil ještě o trochu víc, ale dabing není špatnej. Tři lepší powerupy.

plakát

Ted Lasso - Série 3 (2023) (série) 

Stejně jako Ted i Ted Lasso the seriál sklízí v třetí řadě zasloužené ovoce. Celý seriálový tým se nádherně sehrál a divák se může nechat dojímat fotbalovou pohádkou. A i když je totální odtržení od reality třetí řadou dokonáno, na závěr jsem i slzičku uronil, když jsem s touhle bezva partou loučil. Tak snad Apple tuhle dojnou krávu neutratí a Ted se vrátí získat titul v Lize mistrů a naše srdce počtvrté. Pět máslových sušenek.

plakát

The Covenant (2023) 

Zase stojím na druhé straně barikády než většina csfd, jak koukám, protože já z Ritchieho "válečného drama" nijak nadšený nebyl. Všechno, co Ritchie nabízí, jsem už viděl jinde a líp, Jake (jakkoliv mě to strašně mrzí), sice nahodil trošku jiný pohled, ale pořád asi neumí moc hrát, akce je OK, ale nijak převratná. Hudba je až otravná, nějak nechápu, proč musím společně s hlavním hrdinou prožívat celá muka první půle znovu, v jeho vzpomínkách a blouznění, když to motivaci postavy nijak neprospívá. Mělo-li to mapovat ostudnou mladou historii US armády a problémy tlumočníku v Afganistánu, tak na to je to moc povrchní a čistě akční béčko. Prostě za mě jasný TZF, neboli Téměř Zbytečný Film. Nevadilo mi to, ale kdybych to v životě neviděl, nic by se nestalo. Tři odzívaný Mohamedy.

plakát

Vyproštění 2 (2023) 

Nevím, v čem to má být lepší než první díl, mě to naopak nechalo daleko víc chladným. Na vině je hlavně fakt, že vzhledem k tomu, že je to druhý díl, musí už existovat něco jako zápletka a motivace a ta je samozřejmě úplně debilní. Kdy v prvním díle šlo o čistou extrakci stylem "chci chcípnout, ale nevím úplně jak, tak se kamikaze stylem nabourám do Bangladéže a uvidím, co a jak", tak tady už musí mít hlavní hrdina nějakou motivaci a musí mu o něco jít a v tom film úplně selhává. Je to debilní a ne fajn způsobem a když se ve Vídni rozjel útok na okrsek, přestalo mě to v podstatě zajímat. Do té doby našlapaná akce pomalu přešla v rutinu a závěrečné zúčtování v malém letišti už jede na půl plynu. Opět platí, že první půle filmu lepší druhé, a také že první díl, lepší druhého. Třetího bych se dočkal nerad. PS: nemám rád, když kvůli jednomu debilovi umírají hrdinové. Tři OK vyprštění.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Asi ne pět čistých, ale čtyři je přece jen málo... Scorsese je nekompromisní, nedává nám nic zadarmo a moje největší výtka, že mi chybělo trochu napětí a šmrncu je asi něco, o co vůbec neusiloval. Když jsem si po dvou a půl hodinách říkal, že se to přece jen trochu rozpadá, přikoval mě do sedačky Leo s jeho výpovědí. DiCaprio je úžasnej a i když jeho Ernest působí ze začátku jako další přepálená performance pro Oscary, na konci jsem mu to žral i s navijákem. A De Niro nádherně zúročil toho milýho dědečka, ve kterýho se postupem let přetransformoval a jeho King je doslova vlk v rouše beránčím. Nejvíc mě pak asi zklamal úplný konec, kdy bych si přece jen představoval nějakou katarzi a obešel se bez shrnutí historie. Všechny výtky ale stranou, je to obrovskej film, možná ne takovej, jakej jsem si od Martyho vysnil, ale pořád je to něco, co by člověk měl vidět a na velkým plátně. Necelých pět inzulínových injekcí. PS: a málem bych zapomněl na Lily Gladstone. Je nádherná a dokonalá.

plakát

Adam Ondra: Posunout hranice (2022) 

Nakousne to tolik zajímavých věcí - Adamova posedlost lezením, obětování a neskutečná náročnost sportu na úrovni, jakou Ondra dělá, zmařená kariéra partnerky/manželky Ivy, Adam Ondra lezecký bůh a bohužel těsně neúspěšný olympionik - až je pak člověku líto, že žádnou z těchto snad trochu kontroverzních věcí nevytěží dokument pořádně a klouže trochu po povrchu. Ale jedním dechem dodávám, že by bylo nefér vyčítat dokumentu s názvem Adam Ondra tahle "selhání". Jako film, který má méně zasvěcené seznámit s tímto fenoménem sportovního lezení, funguje na výbornou, kamera je parádní (fyzické "close-upy" na Adama při tréninku mi byly až nepříjemné a parádně vtahovaly a ilustrovaly), dobře to odsýpá, díky olympiádě to má nějaký oblouk, takže za mě čtyři zdeformovaný prsty na nohách a slibuju, že příště už někam vylezu. PS: A určitě je to lepší než "Honzo, pojďte k nám The Dokument".