Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Stalker

Stalker (1979)

10/10 Po prvním zhlédnutí se zabydlel v TOP 10, ovšem mám takové tušení, že má ještě na víc........

Sladký život

Sladký život (1960)

10/10 Kdo si ke Sladkému životu sedne patřičně odpočatý a obrní se značnou trpělivostí, nemůže odejít zklamaný! Vidím v tom boj člověka se sebou samým. Člověka, který měl kdysi ambice, ale teď všechno ztrácí. Už to je značně nadčasové. Není to film na jedno podívání. Je z něho cítit strach z budoucnosti, znepokojení nad lidskou společností. Možná právě proto byl ve své době považován za skandální a dodnes zůstává jaksi nedoceněn.

Nostalgie

Nostalgie (1983)

10/10 Scény jako je přechod se svíčkou přes bazén, či v ruinách zatopeného chrámu jsou doslova beroucí dech. Ovšem závěrečná scéna je nic víc než famózní. Rozhodně se musím podívat v nejbližší době ještě jednou!......1.8.2006 viděl jsem znovu a musím konstatovat, že to je úžasný film, takže top 10 a není co řešit. Neskutečně mě dostalo to pomalé plynutí, které je snad ještě pomalejší než v Solaris.....neviděl jsem ještě Oběť, ale toto mi připadá jako naprostý vrchol. I když vlastně těžko říct, co byl potom Stalker....

Oběť

Oběť (1986)

10/10 Vidím v tom polemiku o hodnotách a prioritách v lidském životě. Tak mě napadlo, jestli Tarkovskij nenašel Boha a na sklonku svého života se o to chtěl podělit. Interpretace tohoto filmu není podstatná, protože každý si zde najde svoji cestu.

A co dále, Baltazare

A co dále, Baltazare (1966)

10/10 A to jsem myslel, že mě už nic nemůže překvapit! Tento film, to je jedna velká skepse, nevíra v člověka. Všichni zde prohrají a co víc: vyvěrá z toho zlo v člověku. Měl jsem u toho obdobné pocity jako u Requiem za sen. Vím, že jsou to dva nesrovnatelné filmy. Na to, že film někomu přijde nudný nechci a ani nebudu tady reagovat. Jenom chci podotknout, že jestli Tarkovskij režíroval filmy s hlubokým filozofickým přesahem, tak Bresson filmy s hlubokým lidským přesahem.

Andrej Rublev

Andrej Rublev (1966)

10/10 Jestli bych o Solaris napsal, že to není film pro běžného diváka, tak o Andreji Rublevu to platí ještě o něco víc. K tomuto filmu jsem přistupoval s úctou a obdivem, ještě než jsem ho viděl. V něčem mě zklamal, v něčem překvapil, v něčem ohromil. Asi je problematické to, že jsem viděl Director´s cut. Též se mi nelíbily někde až přehnaně brutální scény. Ale vyčítejte to Tarkovskému:-). Jistě někdo namítne, že to prostě je tou dobou. Snaha vykreslit tehdejší společnost je více než patrná, již méně patrný je symbol víry člověka v jeho schopnosti, jeho nezlomnost ducha. Nejpůsobivější je poslední epizoda. Patrně je to jeden z mála filmů u kterých ještě nemůžu patřičně ocenit jeho dosah. Možná časem...

Sedmá pečeť

Sedmá pečeť (1957)

10/10 "Smrt je zdatný taktik a obtížný soupeř."