Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (68)

plakát

After: Polibek (2019) 

Měl bych spoustu (i osobních) důvodů, proč tento film hodnotit záporně či s méně hvězdičkami, jako většina lidí zde. Ale neudělám to, nebudu zahořklý dospělák... ,,Přej, a bude ti přáno!" Život se musí brát s nadhledem. Stejně tak, i tenhle film. :-)

plakát

Anděl Páně (2005) 

Novodobá (před)vánoční klasika, bez které by snad už nebyly Vánoce! Nejlepší vánoční pohádka současnosti, včetně jejího pokračování. :-)

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Velice příjemné a milé pokračování původní pohádky Anděl Páně. Velmi kvalitně propracováno a napsáno (motivy z Bible, vtipné hlášky a celková koncepce příběhu, která se odehrává na Mikuláše, byť některé motivy se, pochopitelně, v pohádkách musí brát s nadhledem). Velmi mě také oslovila krásná hudba k filmu od Ondřeje Gregora Brzobohatého. Nejkrásnější a nejdojemnější scéna pro mě byla na konci, při zpěvu koledy ,,Chtíc, aby spal", v podání mé oblíbené Lucie Bílé. Při titulcích, také zazněla krásná píseň od Karla Gotta a jeho dcerky. Těžko říct, jestli byla lepší jednička nebo dvojka, myslím si, že kvalitativně jsou na tom určitě stejně dobře a každý film má svůj originální příběh. Původní postavy byly zachovány a obohaceny o některé nové. Výkony herců perfektní! No, myslím, že scénář na trojku by se dal v pohodě vymyslet a film natočit. Ovšem věk, obsazení a zájem původních herců je věc druhá. Stejně tak není zaručen divácký úspěch, jak už to tak bývá. Aneb jak se říká, v "nejlepším se má přestat." Každopádně, pohádky Anděl Páně už k našim českým Vánocům budou jistě vždy patřit.

plakát

Bába z ledu (2017) 

Nevím. Tento film vyhrál tak moc Českých lvů?! Schválně jsem se na to podíval, abych se dozvěděl, co je to ,,za zázrak" a rozhodně nic výjimečného na tom, teda, rozhodně nevidím. Film na jedno zhlédnutí. Nic víc. A hlavně jsem nepochopil, ,,co tím chtěl básník říci?!" Respektive, jaká je hlavní pointa filmu?! Nepochopil jsem. Ano, byly tam zaznamenány určité sociální vztahy a interakce (problémy v rodině, v životě, zvláštní způsoby života...), ale konec filmu byl zvláštní a nejednoznačný. Určitě se dají ocenit herecké výkony a hlavně, to koupání v ledové vodě (pokud je to vážně natočeno tak, jak je to ve filmu prezentováno). Nějak těm Českým lvům už přestávám věřit. Už jsem to tady jednou psal, ale znovu zopakuji, že loni, v roce 2017, ani nedali do nominace na "nejlepší film" pohádku Anděl Páně 2, na kterou přišlo do kin přes 1 milion lidí a filmy jako Masaryk, který ,,nikdo neviděl" a nebo tohle dílo, získá tolik lvů. Zavání mi to netransparentností, a nebo ti lidi v těch odborných filmových komisích jsou ,,tak chytří až jsou (s prominutím) hloupí". Zkrátka nechápu. Je jistě mnoho lepších filmů, které by si zasloužily ocenit, než tento, na který si za rok už ani nikdo nevzpomene, i když mě překvapují zdejší velmi chvalebné komentáře. No budiž, ,,proti gustu žádný dišputát", jak se říká. ;-)

plakát

Bankovkovi (2017) (pořad) 

Vidím tady jeden negativní komentář, tak si myslím, že nebude na škodu zde napsat taky něco pozitivního (ačkoliv jsem povahou, dost velký pesimista, podotýkám). Proč by se měli lidé (herci) v seriálu, před diváky, ponižovat??? Vždyť je to zábavné, legrační a hlavně naučné! A nesmí se zapomínat na to, že je to seriál hlavně pro (starší) děti, ne pro dospělé! Moje 10letá ségra ten seriál miluje a já na to už koukám taky, spolu s ní. Dobře - možná se místy postavy chovají až příliš bláznivě. Ovšem věřím, že taková ekonomická témata musí být pro dospělé, natož pro děti, velmi nudná a mnohdy náročná pro pochopení, pokud se o tom děti učí ve škole, nebo pokud by ten seriál neměl být tak zábavným a legračním, jakým naštěstí je. Tohle bych nařídil promítat dětem na prvním stupni ZŠ! A myslím, že by nebylo na škodu, aby se na to koukli i někteří "finančně negramotní" lidé u nás, a jakože jich, stále a jistě, není málo i v dnešní době, kdy je finanční gramotnost více než potřebná! A kolik lidí si pořizuje věci, na které nemá a neumí hospodařit!... Takže, velmi kladně oceňuji a chválím snahu tvůrců seriálu! Troufnu si říct, že seriál jsou takoví ,,čeští Přátelé" pro děti a navíc se i přitom něco nového dozví (vzdělávají se). ;-)

plakát

Bota jménem Melichar (1983) 

Po zhlédnutí tohoto filmu z časů dávno minulých, nechápu, že tolik lidí stále nadává na tvorbu (režii) Zdeňka Trošky?! Dejme tomu, že mnohým nevyhovují jeho,,moderní Kameňáky a Babovřesky", ale jeho pohádky a předrevoluční komedie jako tato, jsou naprosto skvělé... ;-)

plakát

Budiž světlo (2019) 

No, jestli je na tomto filmu aspoň špetka pravdy, tak se vážně děsím, v jakém stavu je současné Slovensko. A také jsem si říkal, na konci filmu, že asi chápu, proč se slovenskou společností tak moc zatřásla, třeba, i kauza vraždy novináře Kuciaka, a proč si "rozumná část Slováků" zvolila změnu ve společnosti, v podobě (velmi reprezentativní a půvabné) prezidentky Čaputové. Film, myslím, velmi výstižně ukázal, k čemu vede náboženský fanatismus, politický extrémismus a ,,vláda církve." A je úplně jedno, jestli to jsou katolíci, neonacisti, a nebo všechno dohromady.

plakát

Čertoviny (2017) 

Já mám pohádky moc rád. Tím spíše, ty o čertech. Zdeněk Troška prostě pohádky umí točit a vzhledem k tomu, že se mi jeho pohádky (filmy) zdají podhodnocené, dávám o to víc raději 5*! :-P

plakát

Dar od Boha (2005) 

Zase jeden film, na který jen tak nezapomenu a zůstane mi ještě dlouho ležet v hlavě. Skvělé herecké výkony, nádherný a velmi podmanivý soundtrack (hlavně na konci) i ten originální název filmu v anglické verzi. Dlouhá stopáž mi vůbec nevadila. Film pobavil, zasmál jsem se, ale zároveň dramatické části mě, místy, napětím "přikovaly" k židli. Konec filmu velmi zajímavý a krásný. Zcela jistě se k tomuto filmu někdy vrátím. A věřím, že ne jen jednou...

plakát

Dešťová víla (2010) 

Pohádka Dešťová víla má v sobě zvláštní kouzlo. Myslím si, že nejkouzelnější je v této pohádce ta překrásná a podmanivá hudba Petra Hapky spolu s písní, kterou na danou melodii zpívá Květuška při plnění úkolů Dešťové víly /viz "zajímavosti"/. Další aspektem, který se mi na pohádce moc libí je to, že pohádka je o živlech a tom, jak si lidé neváží přírody, potažmo mezilidských vztahů. Vždy aktuální. Herecké výkony, hlavně Miroslava Donutila, Simony Stašové a také ,,rodičů Bětky" zcela excelentní! Suma sumárum herecké výkony a hudba jsou tažnou silou této pohádky. Pohádka mi, rok od roku, stále více přirůstá k srdci a rád se na ni znovu podívám... :-) ,,Jestli některé lidi nenapraví sucho, tak je napraví voda!" ... 26.12.2021: Teď už je to moje srdcovka!