Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Na Forrestovi som vyrastal. Ako rodina sme ho spolocne pozeravali ked chodil v telke... smiali sme sa, obdivovali ho, diskutovali o nom... Cim som bol starsi, tym viac som chapal viac a stale som v nom bol schopny vidiet nieco nove - vyrastol som s nim. O par tisic vzhliadnutych filmov neskor si uvedomujem, ze prave kvoli tejto sentimentalnej hodnote ho uz proste nic neprekona. Nadherny film o kamaratstve, o laske, o ludskosti... o zivote. Kazdy z nas dufa, ze bude mat kamaratov ako Bubba a porucik Dan, a ze sa mu podari najst svoju Jenny <3

La La Land

La La Land (2016)

Krasne filmove prekvapenie roku 2016. Predsudkov som mal vela: nemam rad Emmu Stone, muzikaly uz vobec nie, trailer ma nejak extra neocaril. Bol som velmi skepticky aj napriek Damienovmu bezchybnemu Whiplashu. Boyyyy was I wrong! La La Land sa jednoznacne radi do mojich nakrajsich filmovych zazitkov EVER. Justin Hurwitz a Damien Chazelle... Vraj tento film mali v hlavach a srdciach cca 12 rokov. Je to vidiet. Prezentuju tu absolutnu homage Hollywood golden era, a spajaju stare s novym absolutne bezchybne. Damien Chazelle ma 32 rokov, no reziruje s rozvaznostou 60 rocneho veterana, pricom sa mu dari prinasat cerstvy nadych, idealy a lasku k filmu 32 rocneho nadseneho, neskazeneho Hollywoodskeho newcomera... Ked si pomyslim na mnozstvo chyb ktore v tomto filme mohol spravit... hereckych, hudobnych, scenaristickych...najviac v oblasti tonu filmu...A koniec? Whiplash mal jeden z najlepsich filmovych endingov EVER, La La Land spada do tej istej kategorie. Ryanov jemny usmev s neucesanou ofinou za klavirom sa stane ikonickym Hollywoodskym momentom. Kolko reziserov vie dnes takto zakoncit filmy? MILE, CISTE, OCARUJUCE!!! Najlepsi film of 2010s!

Útěk do divočiny

Útěk do divočiny (2007)

Film ktory sa ma neskutocne zasiahol v mojich late teens a ktory si doteraz udrzuje special place in my heart. S ubudajucimi rokmi ma u mna Sean Penn neskutocny obdiv, ze sa mu podarilo natocit tak citlivy, krasny a LUDSKY film s presahom na nasu dobu. Neviem ani co viac napisat... Ikonicky Eddie Vedder, underrated kamera a samozrejme nadherne Aljaske scenerie, vdaka ktorym sa u mna stala mojou dream destination. Into the Wild je film, ktory buden navzdy film ktory formoval moje srdce.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Nolanov prvy masterpiece. Najlepsi comic-book film vsetkych cias, ktory posunul dovtedy relativne 'detsky' zaner do tych najhlbsich vod a ktory je aj po 15tich rokoch stale neprekonatelny. S odstupom casu sa zapise do filmovych dejin ako milnik - ako jeden z najvplyvnejsich filmov vsetkych cias (nie len po tej komiksovej, ale aj po filmarskej stranke). Skoda ze Health zomrel, Nolan mal vraj pre tretiu cast uplne ine plany nez nakoniec realizoval v Rises (z trilogie jednoznacne najslabsim clankom).

Casablanca

Casablanca (1942)

Casablanca je pure Cinema Magic. Jeden z najlepsich scenarov vsetkych cias. Tolko hlasok... tolko skvelych postav... tak ikonicky vystavany a krasnou maslickou uzavrety dej... Casablanca je filmovy klenot, ktory nema obdobu a nesmie chybat na ziadnom rebricku najlepsich filmov vsetkych cias. Ingrid Bergman je mojou najoblubenejsou 'classic era' hereckou. Jej "play it Sam" ma nikdy neprestane bavit, tak ako aj plno inych magical moments, ktorymi Casablanca prekypuje. Jedine co lutujem, je ze som Casablancu neobjavil skor.

Před půlnocí

Před půlnocí (2013)

Najlepsi romanticky film, alebo cela trilogia ako najlepsie romanticke dielo vsetkych cias. Jeden z mala filmov, pred ktorymi sa sklanam a nemam sajnu ako to mohol Linklater napisat.

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Prvy Star Wars film ktory som videl. Teda, iba jeho casti. Pamatam slo v telke nieco zvlastne. Daky cierny strasidelny robot, sympaticky hrdinovia, roboty, vesmirne lode, akasi 'sila'. Nicomu som nerozumel, no pozeral som ako prikovany - nic take som dovtedy nevidel.  S odstupom casu je Empire to najlepsie vesmirne dobrodruzstvo ever. Dokonale napisane, zrezirovane a samozrejme technicky zvladnute dielo, ktore je aj o 40 rokov neskor tym najlepsim, co z Lucasovho sveta vzislo.

Ona

Ona (2013)

Občas sa mi stane, že natrafím na film, pri ktorom už po pár minútach viem, že sa jedná o niečo výnimočné. Her je presne ten film. Hlavný hrdina Theo (Joaquin Phoenix) počúva melancholickú hudbu, osamelo si vykračuje cez futuristické mesto a noci trávi hraním videohier či sexom po telefóne. Nie je to až tak sci-fi predstava v porovnaní s tým, ako žijeme dnes. Neviem či momentálne existuje herec, ktorý by vedel lepšie stvárniť osamelého a zraniteľného introverta tak ako Joaquin Phoenix. Táto úloha je ťažšia než sa na prvý pohľad môže zdať, najmä pretože zápletka filmu spočíva v tom, že sa zamiluje do svojho operačného systému. Väčšinu dialógov medzi ním a OS1 a.k.a. ‘Samanthou’ (Scarlett Johansson), tak hrá akoby sám so sebou, nemá v nich hereckého partnera, o ktorého reakcie by sa vedel oprieť. Her by sa dal označiť za filmového potomka fantastického Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Oba filmy totiž spadajú do celkom unikátneho žánru “romantické sci-fi” a oba filmy sa pohrávajú s filozofickými otázkami o láske. Čo robí lásku skutočnou? Ten, čo miluje, ten čo je milovaný alebo spôsob akým ju niekto prejavuje? Musí to byť mix všetkých troch možností? Režisér a scenárista Spike Jonze nám servíruje tieto otázky, no nedáva na ne odpovede, obaľuje ich do fantastických dialógov a sem tam to celé odľahčí humorom. Presne moja šálka filmovej kávy.

Drive

Drive (2011)

Pamatam si ako som siel prvykrat na Drive. Bolo to par tyzdnov po premiere, film som ignoroval, pretoze ma nikdy nebavili filmy o autach. Myslel som si, ze to bude len daka dalsia tuctova nahanacka a la Fast and Furious. Nikdy nezabudem ako som sedel UPLNE SAM v kine a ako som po intru mal zimomriavky a vravel si: toto bude special.  Drive bol film ktory som musel analyzovat pri finalnom kole primaciek na UAL a je to film, ktory ma do dnesneho dna special place in my heart. Ani neviem cim to uplne je... Nie je to dokonaly film. Ale ma v sebe magic.   Pohlady Ryana Goslinga... hudba... farby... jeho oblecenie... to ako stiskne kladivo alebo volant s jeho ultra cool kozenymi rukavicami... Je to timeless film, ktory ma rovnake 'cool' kvality ako Rebel Without a Cause alebo Cool Hand Luke a navzdy bude premna ikonickym.

Sociální síť

Sociální síť (2010)

Jeden z mala filmov, o ktorych si dovolim povedat ze su dokonale.  Kazdy rok si tento film pustam ako rezijny masterclass a dufam, ze sa na mna nieco z jeho dokonalosti nalepi. Ziadnemu filmu sa zatial tak vystizne nepodarilo zachytit dynamiku toho, co formuje 21. storocie a jeho najvacsich playerov. Tento film starne ako vino a preto si dovolim ho nazvat novodobym Citizen Kane light. 10/10