Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Horor

Recenze (478)

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Neuveřitelnej relikt devadesátek, který z nějakého důvodu svým sedmým? dílem stále baví a servíruje parádnější akci, parádněnjší akci....a, inu stále parádnější akci, protože o ničem jiném to není. Leč co naplat, nostalgie, nestárnoucí Tom Cruise (všichni jsme stále mladí, že) a takový ten hrdinný boj za správnou věc proti všem, to je prostě nesmrtelný. Jen teda už v prvním Terminátorovi věděli, že zlá AI prostě má mít prďácký jméno, takže kdykoli zazní "Entita", je to trapnější, než by muselo být. Nevadí. Při finále ve vlaku jsem řval radostí na celej obyvák. Na poslední díl snad budu muset do kina, předpokládám že při finální scéně tam budem řvát sborem. Luxus.

plakát

Ledová archa (2020) (seriál) 

Upřímně jsem čekal, že s obhajobou té pětky budu mít větší obtíže. Vyčítat Snowpierceru debilní téma je liché, v reálném světě se např. polárník Scott ve své době rozhodl, že dobije severní pól za pomocí poníků…zazimovat se jako průmyslový magnát na obrněném vlaku mi v této souvislosti přijde jako poměrně střízlivý záměr. Že se onen magnát v seriálu vůbec nenachází (dozvíme na konci prvního dílu, nejde tedy o spoiler) a jeho roli plní dokonalá Jennifer Connoly, bylo velice zdařilé rozhodnutí a to i za situace, kdy na nás girl power skáče z obrazovky 24 hodin denně. Ani osudem ošlehaný tahiťan v roli revolucionáře nevadí. Od cca. Pátého dílu se to rozjede různými, skoro až nečekanými směry, závěr už je trochu moc, ale zase aspoň se pořád něco děje. Postavy umírají, což je dobře, další série už bude totálně cheezy, ale jo, za mě palec nahoru a od trochu otravné filmové rubačky posun správným seriálovým směrem. A místo v současné době nezbytného černocha-gaye máme asiatku-lesbu. Za tuto odvážnou změnu přihazuju pátou! Ha!

plakát

Bludné kruhy (2020) (seriál) 

Aaaaa, tady si někdo říká o sošku! A zcela právem! Skvěle napsaná, skvěle zakončená a dokonale zahraná etuda na téma rodinný bordel minimálně na druhou. O díl míň a zkrátit výlet do rodinné historie, leč tady se fakt není o čem bavit. A ano, toto je způsob, jak se nenásilně vyjádřit k rasové diskriminaci. Čistočistých pět.

plakát

Psychiatr (2018) (seriál) 

S2 - Angel of Darkness: Po Yellowstonu je Alienist druhý seriál, který zdařile imituje filmový look. Záběry z ulic Brooklynu, pouliční demonstrace, komparzem nabité parky, prakticky všechny exteriérové lokace nemají na seriálovém poli obdobu. Případ druhé série je propracovanější, postavy prokreslenější, závěr nekompromisnější, něž jsem si troufal doufat. Kdo skousne odvážné téma a provedení vražd v prvních dílech, bude mu odměnou slušná porce psychiatrické deprese v podání výborných hlavních protagonistů. Určitá strojenost zůstává i na podruhé, stejně tak samoúčelné zobrazování "drsných a špinavých" brooklynských ulic je spíše na závadu, klady ale masivně převažují. Alienist je v současné době bezkonkurenční historickou detektivkou a pro zpravení chuti po loňském děsivém Freudovi skvělá volba.

plakát

Blindspotting (2018) 

Kill a Hipster Save Your Hood! Smál jsem se nahlas, repovaným pasážím navzdory nečekaná pecka!

plakát

TY (2018) (seriál) 

Kdykoli začal být You lehce repetitivní, někdo zemře. Což je docela dobrý způsob, jak udržet diváckou pozornost. Je to přestřelené přesně tak akorát, aby to při vší snaze o dramatičnost zůstalo zábavné, zároveň scénáristé musí mít ve sklepě pár naditých klecí, protože zjevně ví o čem píšou. A výsledkem je přesně ten dramatický oblouk, který může skončit jen jedním způsobem, a když tak skončí, nereptáte, že vás to nepřekvapilo, naopak máte chuť tleskat. Joe a Beck si sebe stoprocentně zaslouží a my si zasloužíme další sérii. Která přijde. Hipster Dexter Joe tedy úspěšně zaplnil díru v mém seriálovém nebi, o které jsem ani nevěděl, že existuje. Vždycky je hezké se nechat mile překvapit. Za pět.

plakát

American Animals (2018) 

Inu studium je v Americe placené, nějak jej hradit musíte. Osmdesátkový soundtrack mě u příběhu z roku 2004 překvapil, ale co naplat, výběr nejstylovějších songů ze všech heist můvís nakopává stylově (a nápaditě) natočené scény vysoko převysoko. Doku podkres tomu dodává na serióznosti a závěrečný skoro twist jak to tedy vlastně bylo nebo nebylo, dostává u zpočátku skoro teenagerské komedie takový meta rozměr, že jsem se až dojal. Ano, i v době všudypřítomně panujícího barevného digibordelu v debilních kostýmech se stále může objevit zajímavý film. Best of 2018 a Burt Layton je Bůh.

plakát

Hříšnice - Julian (2018) (série) 

Je to spíš poctivá seriálová práce, než nějaké velké terno. Ale i to se v dnešní době cení. Seriálů je hodně, ale těch co nejdou jen na efekt, pomalu ubývá. Ale občas i nějaký přibyde, jako třeba tenhle:) Co se týká Pullmana, je to dost svéráz. Nevim, jestli bych ho chtě vídat nějak pravidelně, ale sem se hodil. Pětka spíš z milého překvapení.

plakát

Sedm sekund (2018) (seriál) 

Jediný problém Seven Seconds je ten, že zjevně počítal s druhou sérií, kterou zatrhly. I tak ale velice příjemné překvapení a seriál přesně pro mě. Tedy ne pro široké publikum, tedy směřující ke zrušení. Ach jo.

plakát

Dokonalá loupež (2018) 

Po všech stránkách možná ne tolik dobrý, ale přesný film. Přesný v tom, jak naplňuje očekávání určité cílové skupiny diváků. Třeba mě. Odpříkladuju to na postavě Butlera. Není nijak zajímavá, originální, je typický mačo chlapík za zenitem, který všechny sere a zkouší po svém udělat nějakou tu správnou věc. Což mu moc nejde, páč to nemá v povaze. Nic objevného. Ale Butler je přesně ten typ herce, který je tak trochu za zenitem, má tak akorát strhaný xicht, tak akorád vychlastané hlášky, že je to prostě přesné. A to zde platí pro všechno. Jedna akční scéna na konci, jedna na začátku, záporáci opět zajímaví přesně tak akorát, jen ta loupež je krapet přestřelená, ale když se veme, že to má 140 minut, nějaký úlet byl k udržení pozornosti potřeba. COŽE, 140 minut? Až teď mi došlo, jak pekelná stopáž to je. A přesto to hezky uteklo. O kterém akčňáku z posledních let se tohle dá říct?