Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (381)

plakát

Osm hrozných (2015) 

Po dlouhé době zase píšu komentář k filmu. Quentin je opět ve vrcholné formě. Kapitoly, žluté titulky, drobnosti odkazující na jeho předešlé snímky (viz. tabák Red Apple), minimálně jeden správný negr, dlouhé dialogy, černý humor, oblíbení herci, Ennio Morricone a trocha toho násilí. Samuel L. Jackson nehraje nikdy tak mistrovsky, jako pod režijní taktovkou Tarantina. Jen mi přišlo, že Tim Roth zkoušel hrát tak trochu Christophera Waltze. Snímek, který jen nejlepší si pustit zrovna, když je venku zima a mráz. Jako nelatentní fanda Tarantina říkám Ano, tohle miluji.

plakát

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) 

Okresní přebor je to co chybí českému filmu, poctivost a snaha o nehraní si na něco více. Hlášky, atmosféra vesnického fotbalového dění, výkony Krobota, Vetchého, Novotného a také Soboty. Děkuji za tenhle první český prequel.

plakát

Zvrácený (2002) 

Tak abych citoval Postráneckého jako generála z Černých baronů: "Chce se mi zvracet!". Jedna hvězda za krásu Bellucci a šaška Cassela. Pokus o umění, který se nepovedl. Na ubití hasičákem a znásilnění v průchodu nezapomenu, jinak se na film zapomenout musí.

plakát

Prokletý klub (2009) 

Film o fotbalovém trénéru z anglického prostředí? To si nechám líbit. Spousta lidí tady srovnává postavy Briana Clougha a Josého Mourinha. Na jedné straně mají pravdu (sebevědomí na úrovni boha, superego, jistá arogance a charizma). Oba v tom ale uměli a umí chodit. Oba chtějí jen a jen vyhrávat. Ovšem pokud se na to podívám z pohledu fotbalového příznivce, tak jasně vede Brian Clough. Styl, který razil je mi sympatičtější (čistý a krásný fotbal, útočná hra) než ten Mourinhův (nezáživný fotbal krom angažmá v Realu, dbá hodně na taktiku, obrana je základ). Tom Hooper je nadaným řežisérem a jsem rád že se točí takové filmy. S Martinem Sheenem se poslední dobou setkávám stále častěji a musím říci, že jeho herecké výkony mě vždy nad očekávání překvapí (ta jeho britská angličtina nemá chybu). Jako věrný asistent zde vystupuje Timothy Spall, jako výborný skaut Peter Taylor, který měl velký podíl na Cloughově úspěchu. Za pousmání stojí hráči tehdejší Premier League, kteří bězně kouřili a pili v šatně před zápasem kafe, stejně jako jejich platy. Holt, dneska je ten fotbal někde jinde.

plakát

Nebožtíci přejí lásce (1972) 

Další setkání s Billym Wilderem a Jackem Lemmonem v romantické komedii, odehrávájící se na italském ostrově, Ischii. Na film jsem samozřejmě koukal v originálním znění, ovšem přesně ve 120 minutě mi film vyhodil chybu a tak jsem byl nucen zbytek dokoukat s českým dabingem, který byl naprosto katastrofální. Pojďme ale k filmu. Jack Lemmon přijíždí do Itálie pro tělo svého zesnulého otce. Zde se potkává s Juliet Mills, a tak dlouho se oba škádlí až... Nasmál jsem se u těch typických věcí pro Itálii, jako je čtyřhodinová siesta na oběd, kdy chtít po někom něco je zhola nemožné. Nebo scéna , kdy koroner razítkuje lejstra v barvách Itálie, byla takéž hodně zábavná. Výbornou postavou byl ředitel hotelu Carlo Carlucci, který byl svou taktností a loajalitou na výši a vždy tak nějak všechen ten italský binec dokázal ukočírovat. Film uběhl jako voda a člověk se ani nestačí divit, že je docela dlouhý. Končím s klasikou: "Permesso? - Avanti !"

plakát

Králova řeč (2010) 

Tak, po druhém shlédnutím zvedám hodnocení na plný počet. Proč? Někdy prostě člověk musí dozrát, aby poznal klenot. A Králova řeč tím klenotem doopravdy je. Colin Firth jako Jiří VI. alias Bertie, podal určitě životní výkon a Oscara si právem zasloužil. Geoffrey Rush jako logoped Lionel Logue byl taktéž bez chyby, jeho logopedické metody, cvičení a humor byly fantastické. Obdivoval jsem jeho trpělivost k jeho významnému pacientu. A je čemu se divit, protože Bertie byl velice nestálým a sebekritickým mužem. Helena Bonham Carter taktéž potěšila a oběma Pánům zdatně sekunduje. Třešničkou na dortu celého snímku je Bertieho válečná řeč doprovázena Beethovenovou 7. symfonií. Těším se, až se na Královu řeč v budoucnu znova podívám.

plakát

Prolomit vlny (1996) 

Tak s tímhle von Trierovým filmem jsem měl problém již od samého počátku. Asi půlroku jsem se dokopával ho zkouknout a mé podvědomí asi vědělo proč ho neustále odkládat. Celková délka nebyla až zas tak hrozná, teda u normálního filmu, jenže zde jsem se neskutečně trápil a sledoval hodiny každou chvíli. Výkon Emily Watson byl tím jediným kladným bodem filmu. Trier je kontroverzním mužem, a tohle nebyl můj šálek kávy. Prostě nemám rád, když se u filmů trápím.

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Přiznám se, že knihám příliš neholduju, ale po skončení snímku mám nutkání jít do knihkupectví a koupit si tento bestseller Stiega Larssona. Jít na film, který se odehrává ve studeném a depresivním Švédsku zrovna když jsou u nás ty největší mrazy, je brilantním nápadem mé mysli. Atmosféra celého filmu by se dala krájet, stejně jako to severské počasí. Dva příběhy, dvou lidí které dá osud podivně dohromady. Daniel Craig je výborným hercem (a nejlepším Bondem) a tady to prokazuje na plné čáře. Oproti němu neznámá Rooney Mara podala výkon snad ještě geniálnější. Její šílenost, ujetost a hackerství nemá obdoby. O ději se zmiňovat nebudu, protože by to tady býl samu spoiler. Celkové hodnocení? K dokonalosti fincherových majstrštyků (Sedm a Klub rváčů) chybí kousek, uvidíme co s hodnocením udělá druhé shlédhnutí.

plakát

Zodiac (2007) 

Tohle je těžké téma. Ačkoli je Finchrem opravdovým géniem, tak tohle řadím mezi jeho nejslabší film. Příběh vraha, který si říkával nebo říká Zodiac, je stále nevyřešenou záhadou. David prostě dostal těžkou písemku.

plakát

Eso v rukávu (1951) 

Neskutečně strující drama pana Wildera o temné stránce žurnalistiky. Kirk Douglas jako problémový novinář, který dostane odporný nápad jak vydělat na cizím neštestí.