Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (851)

plakát

Channel Zero - No-End House (2017) (série) 

Tak nevím, je to originální, ale nijak zvlášť mě to nechytlo. Oproti první sérii. Možná tím, že v této nejsou postavy, které by mi přišly autentické (a to ani ty, co nejsou doslova umělé) a zajímaly by mě. Kromě dvou dílů si člověk prostě jen připadá jako zavřený v lunaparku.

plakát

Sissi, císařovnina osudová léta (1957) 

Potřetí už z komických milostných avantýr plukovníka Böckla je fraška a z osudovosti císařovniných let stále jen červená knihovna. Vzhledem k tomu, jak dramaticky ve skutečnosti její život, rodina a vztah s císařem vypadaly. Film vše nekalé ignoruje a opět neomylně skončí triumfálním happy endem. Jsem rád, že na čtvrtý film už Romy Schneider řekla „ne“. Nedovedu si představit, jak by režisér v tomto duchu pojednal všechno to trápení a tragédie.

plakát

Venus Boyz (2002) 

Venus Boyz: A Film Journey Through the Universe of Female Masculinity.

plakát

FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (2009) (seriál) 

Překvapivě dobrý pořádný sci-fi seriál. Škoda, že místo slibu pospojovat roztřepené konce jsme se dočkali konce otevřeného, protože více jak druhou sezónu by seriál s 22 epizodami neutáhl a tímhle si ještě podrazil nohy.

plakát

Hodně štěstí, pane Veliký (2022) 

This is what a fucking consent does look like. And doesn’t. (Aneb i při sexuální práci může nastat proti/přenos.) A nejen v tom je film příjemně inkluzivní – dokáže stejně nenuceně přinést i téma bisexuality. „Mám chlápka, který chce, abych se převlékl za kočku, hodinu ho ignoroval… a pak šel domů.“ Ne, vážně, nikdy není pozdě mít šťastné dětství. A rodiče jsou taky jen lidi, kteří nám dají život… ale sebeúctu si někdy musíme najít sami. (Stejně tak jako orgasmus…) A jde to, stejně můžete vyrůst v hodné lidi a naučit se mít (se) rádi. A můžete si zaplatit psychoterapii. Nebo sexuální práci.

plakát

Shablulim Ba'geshem (2013) 

Ajaj, čtu komentář „Enšpígl“ a někomu se tu zapalují lejtka :D já hlavně miluju, je se ti homofobní muži srdnatě pouštějí do filmů s queer tematikou, jen aby si pak mohli potvrdit sovu mužnost tím, že veřejně napíšou, že se jim to vůbec, ale vůbec nelíbilo, když se na to tu hodinu a půl dívali. Ale že rozhodně nejsou žádní homofobové, protož se dívaj na porno s lesbičkama. ;) Jediná přidaná hodnota, že takové komentáře ilustrují téma daného filmu. Jaké to je žít s vnitřní homonegativitou. such fun

plakát

Černý telefon (2021) 

Nedosahuje to Sinisterských kvalit (Scott Derrickson se nezapře), ale středoškolská vintage atmosféra 70. let a la Stranger Things tvoří příjemnou letní povídku (Joe Hill, tedy Joseph King, syn Stephena Kinga) a jak praví jeden z aktérů, diváci si zaslouží vidět krev. Jinak nedostanou lekci.

plakát

Baymax! (2022) (seriál) 

Byl jednou jeden život… totiž Baymax. Milé a hodné jednohubky, inkluze a diverzita zahrnuje i kočky. Nebo otce s nemluvnětem. Nebo zdravotní schéma ukázané na ženské figuře. Což zní jako banalita, než se zamyslíte, že v učebnicích bývají jako „neutrální“ prakticky jen mužské figury. Není jistě náhoda, že 3. a 4. epizoda má na čsfd tak nízké hodnocení. Je „vtipné“, jak vadí, když postavy jsou jiné než bílé cis het, protože 4 % ;) To znamená, že 4 % měst v ČR mají gaye a lesby, 4 % škol ČR mají gaye a lesby ;) Takže i 4% seriálů mají mít gay a lesby. Tak jako to je se ženami, které tvoří 50 % společnosti, a proto jsou jen v polovině seriálů ;) Nebo? Pokud někomu vážně vadí, že v jedné ze šesti epizod je hlavní hrdina gay… tak chyba není na vašich přijímačích. A ne, Baymax „neřeší“ žádnou „homosexualitu“ (jak v komentu píše oveckaoa). Jedna z postav prostě JE gay. Výjimečná je také epizoda s prvními měsíčky. Milá a hodná. Kdyby se někteří komentující víc jako děti mohli dívat na podobné kraťasy, ne jen na pohádky, kde se líbá žába, zvíře, nebo dívka v kómatu, tak by možná taky byli*y milý a hodní. A nepletly si genderově neutrální toalety s genderově neutrálním člověkem (opět oveckaoa). Ta dívka není genderově neutrální. JE to běžná dívka. A genderově neutrální toalety jsou běžné toalety… které máte všichni doma. Nebo které používají lidé se speciálními potřebami. Nebo které jsou v různých institutech (např. naše poradna má toalety pro personál a pro klientelu). Jsou to toalety ve vlaku. V letadle. Budky na festivalech… Mám pokračovat? ;) Možná všichni ti, kdo podléhají morální panice, by potřebovali pořádnou masáž bříška ;) Jediná skutečná vada na kráse je, že trans muže kupujícího si také menstruační pomůcky v češtině dabuje evidentně žena, oproti originálu.

plakát

Evita (1996) 

Elaine Paige sice Evitu v divadle zpívá skvěle, ale nedovedu si představit na plátně nikoho jiného než Madonnu, která nakonec získala svůj vysnění projekt a zaslouženě i Golden Globe. Slyšel jsem (poměrně unylé) demo verze Michelle Pfeiffer, ale právě Madonnino charisma Evitu dělá autentickou. A právě Evita je její bytostnou rolí. Můžeme spekulovat o Madonnině hereckém umění, ale taková Evita sama byla, vypjatá herečka. Která dosáhla svého. Tak jako Madonna.

plakát

Akta X - Série 10 (2016) (série) 

Nová Akta X navazují na svou tradici pomatených a hloupých epizod (začátek první a poslední epizody nám má připomenout minulost Akt X pomocí fotografií… které ale pochopitelně nemohly v reálu vzniknout a jsou příliš okatě jen snímky z televizních epizod, na kterých jen chybí logo televizní stanice), kdy největší konspirací je, že Akta X mají nějakou hodnotu a soudnost. Fungují spíše jako městský mýtus a hodnotu mají jako kulturní a televizní fenomén, který byl dávno překonán. Ano, pár vypečených epizod opravdu stojí za to. Ale jako celek ztratily konzistenci ještě v 90. letech a jediné vysvětlení jejich možné obliby u publika je Stockholmský syndrom, nebo to, jak zrcadlí nitro konspirátorské mysli, které se do sebe již několikrát obrátila.