Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (199)

plakát

Animatrix: Světový rekord (2003) 

Povídka o nekonečné síle lidské vůle, o nezkrotitelné touze překračovat bariéry, žel i o destruktivní síle otupující lidský smysl a schopnosti. Sugestivní animace nutí nahlížet na celý příběh jiným zrakem, zve jakoby do jiného světa kam vstoupí jen ti, co mají fantasii. I když je ta ohromná vůle občas zlomena, vždy bude mít člověk dost síly aby znovu povstal a branil se tyranii, leč často zaplatí svým životem.

plakát

Kameňák (2003) odpad!

Ukamenujte proboha někdo toho debila.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Pulsující důkaz toho, že i ze západu se k nám v kontejneru romatického odpadu semtam dopraví opravdová perla. Vánoční pohlazení se vskutku vynikajícími herci a herečkami současnosti, s brilantním a čerstvým britským humorem, se skvělou hudbou a s ohromnou porcí lásky v dárkovém balení.

plakát

Lidská skvrna (2003) 

Dokonale odtažité drama o cizích lidech s cizími problémy. Zachránila by je možná větší psychologická propracovanost, důvěřnější představení divákovi, hlubší motivační schémata a možná tak trochu odůvodněnost toho celého. Na konci a vlastně i v průběhu mi bylo jedno co se s kým stane a pořád jsem zřetelně vnímal šíleně překombinovanou snahu o srdečný a melancholický příběh. K úpřimnému filmu to má ovšem nekonečně daleko.

plakát

Samuraj (2003) 

Samuraj a jemu podobné filmy jsou pro mne stále hlubokým lesem, ve kterém vždy velmi tězko nacházím schůdnou pěšinku. Naprosto mimozemský mi např. připadá střih, který je buďto dokonale umělecký a nebo maximálně neschopný, zápletka, samotný děj i vyústění mi připomíná některou z trochu roztáhlejších epizod jakéhokoliv akčního kung-fu seriálu a konečně finální scénka s 5ti minutovým absurdním tanečkem z mého podvědomí vytahovala velmi nepříjemné vzpomínky na úchylácké klipy Backstreet boys a všech podobných klonů. Pak ale zbývá dokonalé charisma maséra, geniální bitky a šťavnaté stříkance krve, porcovatelná atmosféra, místy i originální humor a konečně i nejedno příjemné dějové překvapení. Jak tedy zhodnotit celkově? Rozhodně pozitivně, o jednu hvězdu jsem sice Samuraje kvůli zmiňovaným nedostatkům ukrátil, ještě pořád ale zbývá spousta kladů, kvůli kterým se tenhle film vyplatí.

plakát

Švindlíři (2003) 

No já se bavil celkem dost. Samozřejmě Cageovu neurotickému herectví se nedá nic vytknout a akorát je vidět, jak nedoceněný herec to opravdu je, přesto není jediný, kdo dodává tomuto filmu svěžest, zábavnost a takový celkově velmi příjemný nádech. Scénář sice není dokonalý, ale co na tom? Jako celek to na mě celkem úspěšně zapůsobilo. Jistě se do nedá srovnávat s jinými Scottovými (velko)filmy, ale když na chvíli zapomeneme, že Švidlíře má na svědomí velký mistr, třeba k filmu pronikneme o trochu nekritičtěji. U mě to fungovalo.

plakát

Tajemství Titaniku 3D (2003) 

No Cameronovu posedlost Titanikem tak úplně nesdílím, ale něco tenhle dokument do sebe měl. Pořád mám ale pocit, že český dabing iMAXovým produktům podráží nohy víc než cokoliv jiného, jenže na druhou stranu je asi dost problematické přidávat 2D titulky do 3D obrazu (lépe řečeno jejich vnímání), ale tak aspoň kdyby si na tom dabingu dali víc záležet...

plakát

Výplata (2003) 

Chápu to jako hodně nepovedený vtip. O to nepovedenější, že Dickovy adaptace patří k mým nejoblíbenějším filmům. Nebýt to někdejší legenda John Woo, nechám mu usekat pazoury.

plakát

Bowling for Columbine (2002) 

I když je Michael Moore demagog největšího kalibru, tímhle dokumentem mi velmi (ne)příjemně zprestřil dvě hodinky mého stereotypního života. Nad to se mi navíc zdá, že tenhle dokument nevede pouze velkohubé řečičky a skutek utek, ale že se dopracuje i k jakémusi (a pro mne velmi uspokojivému) rozuzlení. Velmi mne překvapilo, že se Moore nesnížil k lacinému filosofování typu "V Americe je moc zbraní a moc násilných filmů" ale že hledá příčiny tam, kde je každý apriorně vylučuje. No, je to jen můj pohled, ale já z tohoto dokumentu měl skutečně dobrý pocit a zároveň snad i o trochu víc chápu proč jsou (někteří) američané tak....no prostě takoví jací jsou.

plakát

Equilibrium (2002) 

Řekněme, že takový polotovar, na jednu stranu se tvářící jako inteligentní sci-fi a na straně druhé se prezentující jako čistokrevná (a žel nepříliš zdařilá) akce. Výsledek je přesto dost překvapivý a určitě i příjemný. Kdyby si film do konce udržel počáteční tempo a atmosféru, dopadlo by to nepochybně skvěle, ale i takhle za to nemusíme Wimmera hned střílet. Pravda, pár věcí mi tam vyložené vadilo, nepřesvědčivý manio-depresivní škleb Balea, hodně podivné a logice se vymykající akční sekvence (i kdyź nápad nepostrádající) a pŕedevším ten nejposlednéjší záběr celého filmu. Ale i to všechno jsem s radostí schopen odpustit neboť po tomto filmu vždy cítím takovou příjemnou nasládlou chuť na jazyku filmového fanouška.