Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (42)

plakát

Klan Gucci (2021) 

Koncert mistra filmaře.Prostě, kdo umí, tak umí. A Ridley hold umí. Bál jsem se celkem té délky filmu, zejména v případě životopisných fimů, to mnohdy sklouzává k nudnému natahování nezáživného děje. Opak byl pravdou, celý film plyne naprosto dle ukázkových kritérií dramaturgie. Vše podtrhují úchvatné herecké výkony, nejen Lady Gaga, ale především Al Pacina a Jemery Ironse. K tomu fantastická kamera (změna filtru při střihu do minulosti, černobílé nasnímání svatebního obřadu, a další) a hudba, citlivě vydrané dobové hudební perly v kombinaci s klasikou. Opravdu zážitek.

plakát

Poslední souboj (2021) 

Tak Ridley zas ukázal, co je to filmařský řemeslo, naprosto strhující film, který nenechá i přes svoji délku diváka ani vydechnout. A tak za mě fakt po delší době hodně dobrej biják. Děkuju za úhvatné herecké výkony, a to nejen Damona a Afflecka, ale i Jodie Comer, která byla nejen nádherná, ale i přesvědčivá, stranou nemůže zůstat ani Adam Driver, který tuto trojici důstojně doplnil. To, že Ridley má smysl pro detaily, již dávno víme, ale zasadit je do historických kulis tak přesvědčivým způsobem, se opravdu tak často nevidí. A tak mu i odpustíme některé trikové záběry zahrnující širší pohled na historicky dané lokace, které někdy tuto věrohodnost postrádaly. Dávám 90%.

plakát

Zátopek (2021) 

55% max-a to ještě za dobré zpracování trikových scén a za výkon Vaška Neužila. Filmu totiž chybí nosná dějová linka, která by diváka přitáhla k plátnu. Nelze stavět na poskládaných sekvencích z života Ťopka, které jsou obecně známé, a domnívat se, že to pro dobrý děj stačí.

plakát

Šarlatán (2020) 

Rozjezd dobrý, od druhé třetiny bohužel film ztrácel na poutavosti a to zejména proto, že leitmotivem se stala homosexualita hlavního hrdiny filmu. Nechutné, mnohdy naturalisticky pojaté scény sexuálních hrátek pak upozadili dějovou linku filmu, tak dobře nastavenou v úvodu. Škoda. Se sexuální orientací se dá pracovat i jinými prostředky tak, aby nerušili celkovou atmosféru díla (např. Bohemian Rhapsody a jiné).

plakát

Po strništi bos (2017) 

Bohužel, i já volám "hluboké zklamání". Nedůstojné rodinnému klanů Svěráků. A kladu si otázku proč. Proč nás tvůrci nechají nudit se v kině natolik, že hledáme v chaotickém nesourodém ději další chyby a nesrovnalosti, nad kterými bychom ve strhujícím příběhu ani nehlesli. Je až neuvěřitelné, že nositel Oscara dopustí takovou chybu, že klidně divákovi servíruje složené cihly v Košťálově zahradnictví na europaletě (píše se rok 1943). Jak chce Svěrák přesvědčit diváka, že rodina pražského zaměstnance elektropodniku, která narychlo mizí na venkov, do obydlí, které předtím děda prohrál v kartách, má zde k dispozici vysavač a elektrickou žehličku? Proč divákovi jsou předhazovány nechutné morbidní scény, které z děje nijak ani nevyplývají (zamordování psa, přejeté nohy Edova kamaráda). Některé scény pak nápadně připomínají scény z naší klasiky (zeď u hřbitova s popravou králíka-co vám to připomíná?). K tomu navíc zcela nepřesvědčivé dialogy dětských hrdinů (vyjma Lojzíka Grece, ten byl vskutku úžasný) a podprůměrné hudba. Nemůžu ani hledat zidealizování života v Protektorátu tam, kde fakticky chybí dějová osa. Pozitiva-výkony většiny dospělých herců. Výsledek max. 55%

plakát

La La Land (2016) 

Nemám rád muzikály, nemám rád přeslazené, kýčovité muzikály s happy endem, který lze od prvních minut stopáže vysledovat. La La Land se vyvíjí přesně podle tohoto hollywoodského klišé. Hvězdičky, lety po noční obloze, neodtrhnutelné pohledy, Pomáda hadr. Přesto ten film svým závěrem je jiný, a to mnohého překvapí. Ojedinělý počin, který musí být ohodnocen. Navíc ta jazzová hudba je mnohdy fakt dobrá a jednu hvězdu přidávám za to, že Ryan se veškeré klavírní partitury naučil nazpaměť, byť údajně předtím do piana ani necvrnk. Tak za mě 55%

plakát

Vinnetou - Vinnetou: Poslední bitva (2016) (epizoda) 

Na rozdíl od slabého prostředního dílu, finiš vše zachraňuje. Strhující, napínavé, nový přesvědčivý pohled na indiánskou klasiku.

plakát

Vinnetou - Vinnetou: Nový svět (2016) (epizoda) 

Buďme shovívaví a stále to nepasujte na první sérii z 60. let. To naši kritiku ovlivňuje sentiment a nekritický patos.Já jsem byl opravdu velmi příjemně překvapen a navíc, pokud jde o ztvárnění vlastního žánru, má k realitě určitě daleko blíže nyní uváděná verze. My jsme si, bohužel, z Reinlovy série vytvořili nedotknutelný kult, ale nutno si přiznat, že tento kultík vzniknul přes nepopíratelnou kvalitu tohoto díla (hovořím pouze o základních 4 titulech, které prošly našimi kiny a televizí před revolucí, ostatní víceméně slátaniny, které měly navázat na původní úspěch základních snímků, k čemuž ani zdaleka nedošlo, ponechávám stranou) i tím, že byla zcela omezená konkurence podobných žánrů, že film měl fantastickou hudbu a hlavně neskutečnej českej dabing (no dovede si představit původní mayovky bez Fišera a Ráže?). A to jsme všechno teď museli dát stranou. První díl této novodobé snahy o návrat nerozlučných bratrů opravdu špatný nebyl, mělo to spád, přesvědčivost, napětí i, jak jinak, dobrý konec. Pro mě 75%.

plakát

Marťan (2015) 

Mnoho povyku pro nic. Dávám 3*, ale to jen kvůli Damonovi, kterýho mám fakt rád. Jinak z pohledu žánru zcela podprůměrná sci-fi, která může zaujmout jen proto, že ji natočil Scott a hlavního hrdinu hraje Damon. Kde je Scottův perfekcionizmus, jak ho známe z Vetřelce nebo Černýho jestřába. U sci-fi musíme být tolerantní k prezentaci scén, které přesahují naše znalosti o světě a jeho zákonech. Horší je to s naší ochotou přijmout scény, kdy nám autoři servírují totální hovadiny. Scottovi bych odpustil jak ty brambory, tak tu vysílačku, která se rozeběhla po vyproštění z písku, kde trávila spoustu let, hned po zapnutí do zásuvky. Ale scéna, kdy Damon opouští planetu v modulu, který má namísto rozrážecího štítu igelit, mi skutečně už připomínala scénu z pana Tau, který za letu seděl na křídle letadla. Tento film moji domácí videotéku určitě neobohatí.

plakát

Atentát (2015) (seriál) odpad!

No, co můžeme čekat od díla, kde Klause hraje zarytej antiklausovec a velkej politickej aktivista Kraus. To tam pouze chybí Holubová v roli první dámy. Po 10 minutách jsem toto naprosto upjaté dílko opustil.