Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (979)

plakát

Zelená kniha (2018) 

Film, který si za mě na nic nehraje, má svůj poměrně úzký děj s několika odkazy na svou dobu, a de facto nemá ambice, které jsem od něj očekával. Uvedené mi však pranic nevadilo, od momentu kdy se vyvalil na plátno Viggo Mortensen a s Mahershalem Alim posléze rozehráli velmi sympatický koncert dvou zcela opačných charakterů, které k sobě najdou - možná až poněkud překvapivě snadno - cestu. Sympatičnost celého díla v jeho podání mě provázela celým filmem, který mi rychle a příjemně utekl. Pokud nebudete čekat filozofující zrcadlo společnosti, ale road movie dvou buddy s přesahem, nemůžete šlápnout vedle.

plakát

Kniha džunglí (2016) 

Disney jede už nějaký pátek na "živých" remacích svých klasik. Tenhle originál znám poměrně dobře, přijde mi, že tímto formátem byl spíše odkouzlen. Obecná poučka, že dětský hlavní protagonista rovná se průšvih sice úplně neplatí, ale sympatický mi klučina nějak nebyl. Hlavní predátoři filmu však ano, ostatně měli hvězdné obsazení, což vyšlo. Původní Kniha džunglí není nějaké hlubokomyslné dílko, což se nějak hraným formátem více ukazuje. O Mauglího jsem se rovněž nikdy nebál, jakkoli z pohledu dítěte některé scény strašidelné asi trochu byly. Medvěd ale zajistil čtverku, zvládne ji Bill Murray vykouzlit i u Vás?

plakát

Pašerák (2018) 

Nechápu, jak tento pán zvládá ve svém věku stále natáčet a režírovat se. Každopádně to zvládá. Příběh je pomalý, hlavní hrdina také, a vlastně to není vůbec hrdina, ale pořádný sobec, přející si udělat přeci jen pár dobrých věcí za každou cenu. Nejde o spoiler, ale o moc více se nedozvíte, moc více neuvidíte. Eastwood přeci jen ale nějak dokáže povznést v zásadě triviální děj, a jste zvědavi, co ze sebe starý sobec vymáčkne. Za mě asi jediná výtka, že jsem se o hlavní postavu vůbec nebál, jakkoli občas to možná byla v úmyslu režiséra, tedy právě toho starého sobce.

plakát

Aquaman (2018) 

Ano, je to tak debilní, jak lze očekávat. Současně za mě důkaz, že stáří je trochu na krku. Dovedu si představit, že před 15 lety bych se ASI panem vodníkem odvázal více. Dnes je však jednak člověk starší a současně je trh vcelku zasycený. Čili ano, Jason Momoa je prostě "cool dude" v jakékoliv vousaté roli, film s lasery připevněnými na žralocích, laserovými helmami, laserovými puškami (je zde vcelku hodně laserů...) však za mě nemá moc šancí svou vnitřní nekonzistencí mě zaujmout, resp. udržet pozornost. A ano, mohu si za to sám, neb každému musí být jasné, že mozek nutno odložiti, bohužel nebylo dost důvodů tak učinit. V zásadě nedoporučuji, pokud prostě nemáte TU potřebnou náladu...

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Definice zastávaného tvrzení, že v zásadě veškerou originalitu a odvahu přicházet s novou látkou přebraly v posledních letech filmům seriály, resp. minisérie. Nechápu, jak se zrodí myšlenka zfilmovat právě tento námět. Formát i scénář po mém osudu nemají chybu. Provedou diváky všemi odstíny šedi grafitové katastrofy. Nejděsivější na celé věci je, že ohrané "based on true story" je skutečně až bolestivě pravdivé. Nejedná se tak o klasické scifi, proto "fi" neplatí.

plakát

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003) 

Ve své podstatě jeden z posledních dobrodružných velkofilmů "staré školy", kde a priori nejde o akčnost (která však zastoupena je), důraz je na hlavního hrdinu, vymazlený soundtrack... Popravdě mi tyto filmy začínají chybět v nové produkce. Nu, alespoň je se k čemu vracet.

plakát

Král Charles III. (2017) (TV film) 

Musím říci, že film považuji svým námětem za odpudivý a nenacházím pro něj legitimní odůvodnění. Zpracování, popravdě ani herecké výkony nejsou bůhvíjaké. Většinu času jsem si představoval, jak královská rodina sleduje toto scifi. Doufám, že se mu zasmějí, případně a raději vyhnout...

plakát

Ženy v běhu (2019) 

Epizodní příběh hroznu žen jedné rodiny, kde muži (až na jednu výjimku) slouží jako lehce obsedantní objekty zájmu a potřeby. Prostředkem dosažení cíle se ukáže běh, jakkoli by to z počátku ani jedna ze zúčastněných neřekla. Aby film neutekl tak rychle, občas někdo udělá něco ne zcela logického. Na druhou stranu na dnešní poměry českých výtvorů "hořkosladkéhočehosi" jde o vcelku sympatické dílko, u kterého se lze i obyčejně zasmát. Tato skutečnost z něj v našich reáliích činí dílko lehce nadprůměrné. V každém případě skutečnost, že paní Adamovská uběhne 10km mě stále ještě lehce zahanbuje...

plakát

V pasti (2018) 

Variace na Tiché místo kdy zvuk nahradil zrak. Tím mohu prakticky i skončit, neb Místo se mi líbilo, stejně jako Krabice. Je to jeden dílčí příběh v mozaice pádu lidstva, které nám z podstaty perspektivy jednotlivce zůstane zahaleno tajemstvím - rovněž je to jistá významná berlička scénáristům, kteří se prostě nemusí nad věcí moc zamýšlet - lidstvo skončilo, zavažte si oči. Nejvíce se mi líbila Sofiina volba u peřejí. Stále však nechápu, jak někdo dokáže pádlovat poslepu dvě dny ...

plakát

Ptačí teror (2016) odpad!

Čistokrevný odpad, který se za sebe nijak nestydí. To je na něm asi také nejvíce sympatické. Je tak špatný, že se u něj lze i pobavit. Nejvíce překvapivé bylo za mě pořadí úmrtí, aneb blondýnka není první na ráně. Vypněte a pobavte se, pokud Vám guilty pleasure není neznámé.