Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (102)

plakát

Tolkien (2019) 

Tolkienův život byl velké drama a tím nemyslím bitvu na Sommě. Byť měl film pár zajímavých momentů, tak takhle plitký životopisný film si Tolkien rozhodně nezasloužil. Vše jde od jistě části jako po másle. Je vypuštěna prakticky veškerá kontroverze ohledně náboženství a komplikace ohledně sňatku s již zasnoubenou Edith, to jak napsal pro svého syna první knihu, jak během práce na univerzitě pracoval na Pánu prstenů, a spousta dalších zajímavých událostí. Neskutečně odbitý příběh, natahováný Tolkienovými halucinacemi, místo kterých se do těch stodvanácti minut mohlo vejít mnohem více obsahu.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Čert vem Dryády Z Brooklynu, elfa z Princezny ze mlejna a další rasově vyvážený komparz ze Zerrikánie, zasazený do čistě Slovanského fantasy, ale takhle brutálně znásilnit knižní předlohu, zprznit charaktery postav (Cahire! Proč?) a ještě navíc vypustit všechny vtipné dialogy ze scén, které kniha obsahuje? Tomu teda říkám nářez a to nemluvím o šíleném střihu, díky kterému se v dějové linii zorientuje jen ten, kdo má načteno. Jednu hvězdičku dávám za Henryho Cavila, který se ve své roli opravdu snažil a druhou za relativně vtipného Marigolda v podání Joey Bateyho, ale pokud jde o atmosféru, herecké výkony a charaktery ostatních postav, tak Zaklínač 2019 má do toho z roku 2002 daleko a to laťka není zrovna vysoko. Bohužel CGI a rozpočet není všechno a The Witcher v podání Lauren Schmidt, se tak stává jen přeplácanou multikulti agitkou s nudnými dialogy, plochými charaktery a mizerným hudebním doprovodem. První sérii bych býval ohodnotil, jako větší zklamání než jakým byla poslední řada Hry o trůny, ale naštěstí jsem si od Netflixové adaptace nic nesliboval. Celkově špatný dojem částečně vynahradila alespoň závěrečná epizoda a kdyby tou seriál skončil, asi by to tak bylo nejlepší.

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Po dlouhé době dobrá filmařina, zbytečně neprzněná nadbytkem CGI a akčními superscénami. Negativa - Spousta zbytečně dlouhých záběrů + zbytečně komentované scény, které by lépe vyzněly, kdyby se postavy jednoduše zdržely komentáře. Místy mi opravdu přišlo, že některé ty vsuvky byly dělané pro lehce zaostalé publikum. Zamrzelo také málo rozvinutých charakterů vedlejších postav. Pozitiva - Opravdu výborný soundtrack, navozující dokonalou atmosféru (která místy jaksi překryje i nedostatky v ději), stejně jako prostředí, které by sice mohlo být po kulturní stránce pestřejší, ale jinak perfektně korespondovalo s původním filmem. Jako celek na mě 2049 udělal dojem a jako fanda Blade Runnera z dvaaosmdesátého jsem i slzu zamáčknul. Shrnuto, důstojné pokračování původního filmu, které mohlo být lepší, ale i podstatně horší. Katastrofa se nekonala, za což jsem opravdu ze srdce rád. Za mě film roku 2017.

plakát

Ztratili jsme Stalina (2017) 

Historii mám jako koníček a divím se, kolik nesmyslů do filmu nacpali a přitom úplně zbytečně. Dost toho šlo vytěžit i z reálných událostí a zkazek, které kolem Stalinovy smrti kolovaly, ale to co z toho filmaři udělali je paskvil přitažený za vlasy. Jako by se na tvorbě filmu podíleli lidé, kteří si nastudovali jen obecnou historii, aby měli na čem stavět a tu pak polili porcí fikce. Očekával jsem mnohem víc.

plakát

Warcraft: První střet (2016) 

Paradoxem je, že pokud by byly postavy ve Warcraftu kompletně CGI, měl by film pravděpodobně mnohem lepší výsledky. Fimmel hrál jako jediný celkem dobře, ale bohužel, nedokázal se vyprostit z role Ragnara. Zbytek hereckých výkonů skutečných herců za moc nestál a za střih v některých sekvencích by měl někdo dostat bičem. Kdo vybral Fostera na Medivha musel být snad zkouřený. Na tenhle charakter se hodil asi tak jako Dominic Cooper na roli krále. Cooperovo ploché hraní mě ve Warcraftu iritovalo nejvíc. Místo věrohodného vůdce jen loutka čtoucí scénář. Jak jsem fanda Aliance tak tady jsem Hordě tleskal, jelikož se na části s nafiflenými Alíky 90% času nedalo koukat. (To jak kostýmově zprznili elfy nikdy nezapomenu.) Warcraft uplným propadákem nebyl, ale na to, jak dlouho se na něj čekalo, byl film hodně nedovařený. Tak či tak se těším na jeho pokračování. Snad si tvůrci vezmou z kritiky nějaké ponaučení a do kin nepošlou další polotovar.

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Tím, že tvůrci seriálu odbyli nastudování knižní předlohy, připravili děj o hloubku a dramatičnost. Nelíbila se mi ani volba některých herců. Nebyl by velký problém, sehnat pro role Marťanů a lidí z Pásu vysoké, hubené nebo jinak fyzicky odlišné herce. Narvali do seriálu standardní vizuálně atraktivní typy a tak šla realističnost dolů, jelikož mezi lidmi ze Země a mimozemšťany není na první ani druhý pohled žádný rozdíl, díky čemuž některé scény působí dost směšně, jako třeba když někdo pozná, že ten či onen musí být Marťan i když tu skutečnost divák odlišit nedokáže, jelikož zkrátka žádná není.. O podobnosti proporcí s hrdiny z předlohy ani nemluvím, ale abych jen nehanil, výběr Draperové se povedl.

plakát

Hardcore Henry (2015) 

Jako bych viděl zfilmovanou některou z knih Štěpána Kopřivy.

plakát

Červený trpaslík - Série 10 (2012) (série) 

Mnohem lepší než smutné Back to Earth, ale bez Rimmera už to není ono. Chris Barrie tam sice je, ale ztratil své kouzlo a přiznejme si jedno, starý dobrý dutohlav, magor, syčák Rimmsy, byl esencí humoru a díly bez něj už nebyly tak zábavné. Když se koukám na X. řadu, jako bych se díval na díly ve kterých nehrál. Každopádně jsem za nové díly rád. Reputace po Back to Earth napravena.

plakát

Hunger Games (2012) 

Mám rád utopii, scifi i postapo. Popis filmu zahrnuje vše výjmenované. Děj však nemá nádech ani jednoho. Odér možná. Myšlenka na které HG staví své základy mi příjde absurdní. Výkony herců jsou ploché a celý film se zdá obsahově prázdný. Jediný kdo vnesl do filmu trochu života byla "roguna" z kraje č.2. Nesnáším reality show a HG je jejich parodickým odrazem. Už proto jsem naivně čekal, že by takový příběh mohl v závěru přinést jakousi mravní pointu, ale až na pár štěků se tady nic podobného nekoná. Nejvíc směšná mi přišla scéna á la Romeo a Julie. Závěr je mizerný a vyzní do ztracena. Battle Royal bylo poučnější a rozhodně záživnější než tahle teenagerovská ubohost. Někdy si musím přečíst knižní předlohu, abych ji mohl porovnat s filmem.

plakát

Iron Sky (2012) 

Taková úsměvná blbůstka a pěkná parodizace amíků. Původně jsem si dokonce myslel, že jde o Americký film, jelikož ve mně trochu asocioval nádech Teamu America. Celkově je to ale dost slabé a herecké výkony za moc nestojí. Myšlenka ovšem zajímavá. Kdyby film nebyl pojatý tak komediálně a byl lépe zpracovaný, určitě by získal větší ohlasy. Takhle šlo jen o prapodivně splácanou komedii na nedělní odpoledne. Nápad byl ovšem zajímavý a líbilo se mi steampunkové pojetí čtvrté říše. Z osídlení měsíce nacisty se dalo vyždímat víc. To by se ovšem muselo chtít. V tomhle směru bych uvítal komixové pojetí. Každopádně mi bylo líto Udo Kiera, který je můj oblíbenec. Tohle byla snad ta nejhorší role co kdy hrál a dostal v ní jen pár štěků (na víc asi neměli tvůrci dost peněz.). Každopádně i těch pár scén s ním, (když zrovna mluvil) stálo za to. Jako by v té chvíli šlo o uplně jiný film. Celkové pocity rozporuplné. Bylo to sice o něco závavnější než Můj Vůdce, ale i tak film na tři hvězdičky nedosáhnul.