Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Film, který vznikal spolu s knihou A. C. Clara, je nejen vzorem pro každého filmaře. Táhlé scény mohou někoho odradit, ale ve skutečnosti se jedná o zdůraznění atmosféry, ve které se děj odehrává. Každý záběr má svůj smysl. Kamera, střih, režie…vše perfektně ladí a působí víc jak esteticky. Není to snadný film pro každého, ale kdo ho dokáže pochopit, dokáže ho i prožít. Doporučuji všem si přečíst i knihu, která vám zodpoví mnoho otázek.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

"Filmařina par excellence"... co víc napsat k tak úžasnému filmovému klenotu. Člověk by musel jen opakovat to, co je zde už dávno psáno.

Kmotr 1, 2, 3

Kmotr 1, 2, 3 (1992)

Byla to láska na první pohled :))) sága Kmotr se řadí k mým nejoblíbenějším filmovým počinům. Doporučuji si tuto trilogii pustit v kuse :))). Pokud rádi čtete, rozhodně nevynechejte ostatní díla Maria Puzo, která se vážou na Kmotra. Seznámíte se tak lépe s jednotlivými postavami a charaktery.

Profesionál

Profesionál (1981)

Asi nejlepší charakterní role Jean-Paul Belmonda, jakou kdy mohl zahrát. Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk hltal každou vteřinu osudu zrazeného agenta, kterého nikdo nedokáže zastavit. A přiznám, že závěrečná vražda a scéna odlétajícího vrtulníku mi vyhrkla nejednu slzu do oka :D... a k tomu všemu ta geniální hudba!

Den Šakala

Den Šakala (1973)

Výborný Edward Fox v roli nekompromisního a chladného zabijáka. I ztvárnění jeho pronásledovatele Michaelem Lonsdalem jako komisaře Lebela bylo vůči knižní předloze na jedničku. Film, podle skvělé knížky Fredericka Forsytha, mě v ničem nezklamal. Sice filmoví tvůrci pozměnili pár věcí, např. místo Belgie zasadili část děje do Itálie, ale v konečném důsledku to nemělo vůbec vliv. Přesně jako kniha je první polovina v pomalém tempu, leč vzdálený souboj vraždícího stroje a policejního psa se mění ve strhující finiš.

Světáci

Světáci (1969)

Co tvář, to pojem. Co herec, to originál. Světáci jsou film, jaký se už v dějinách české (československé) kinematografie nedá zopakovat.

Lovec hlav

Lovec hlav (1976)

Belmondův charakter šelmy se zde nezapře. Ví, co chce a jde si tvrdě za svým cílem, v tomto případě po Jestřábovi (Bruno Cremer). Postava Stopaře je divákovi vykreslena velmi prostě. Je nám představeno jen to, co potřebujeme vědět v daný okamžik. Nic víc. Podobné je to u ztvárnění ostatních postav, kde jsou jen stručně charakterizovány svým chováním či maličkostmi. Jediné, co bych filmu opravdu vytkl, je několik hluchých míst a nebál bych se říct i nedodělávek. S tím jsem se setkal u mnoha francouzských filmů a ani v této belmondovce to nebylo bohužel jinak. Mám toto dílo velmi rád, ale i přesto jsem kritický. Čtvrtou hvězdičku dávám za tradičně výborné hudební podkreslení Michela Colombiera. /// Moc hezky svůj dojem popsal v komentáři Malarkey.

2010: Druhá vesmírná odysea

2010: Druhá vesmírná odysea (1984)

Film 2010 je ve srovnání s jedinečností 2001 zcela jiný a rozhodně nikdo nemůže očekávat stejně fascinující podívanou. Clarke napsal skvělé pokračování a tento film jej podle mě dobře vystihl. Oproti 2001 je zde mnohem víc dialogů :))), což uvítají ti, kteří se u prvního dílu nudili. Konec bych uvítal obsáhlejší, ale i tak je závěrečná zkratka výstižná. Viděl jsem Hyamsův film mockrát a vždy se na něj znovu podívám rád.

Noc na Zemi

Noc na Zemi (1991)

Ikdyž nejsem velký fanoušek Jima Jarmusche, tak mě tento film velmi zaujal svou formou i obsahem. Pět povídek na jedno téma, ale každé v jiném stylu... podle místa děje. Výborné zpracování...a v podstatě velmi jednoduše vtipné. Líbilo se mi i herecké ztvárnění postav.