Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 742)

plakát

Detektivní příběh (1951) 

Den na newyorské policejní stanici s pestrou směskou charakterů a dost paličatým hlavním hrdinou – Douglas je tu jednoznačně deviza, ale jeho postava se chová až moc jako blbeček, nemyslím jen dle dnešních měřítek (pak by to byla debilní výtka), ale snad i těch tehdejších. Škoda, že nepřišlo více na jeho Dirty Harry "zákon do vlastních rukou" přístup, než trapný žárlivý chování... A padne tu pár zábavně stupidních hlášek / komplimentů jako "Joy’s prettier than you, but you’re more beautiful", no ne, že bych se nudil.

plakát

Medvěd (2022) (seriál) 

Po Succession nová stoprocentně vtahující TV show – excelentní po stránce budování napětí, intenzity a vyhrocených momentů jako velký řízený chaos (např. vánoční S02E06), ale i dokáže krásně zvolnit, zahrát na emoce a vykreslit hloubku jednotlivých postav (dánská S02E04). Takže oboje hřejivý a nervy drásající zážitek. V jádru je jak šílený svět gastronomie, tak proces hledání životní motivace, dealování se smutkem a depresí, rozbitý rodinný vztahy a stará traumata. S01 & S02: 85%

plakát

Hodiny zoufalství (1955) 

Začíná to skvěle - nebohá rodina padne v rukojmí, hned potěší nezvykle nemytý a otrhaný Bogart v roli padoucha. Jenže postupně to tempo hodně upadá, děj je zbytečně natahovaný a člověk si přeje, aby to bylo vůči obětem přesvědčivě drsnější (což ale nejde přes tehdejší kodex).

plakát

Women's Prison (1955) 

Dívčí vězeňský drama co je celkem jasná předzvěst pokleslý women-in-prison exploatační vlny o nějakých 20 let poté (x). Tady ještě žádný explicitní násilí, úchylárny ani nahota, nechybí ale rajcovní blondýny a klasická zápletka sympatických chycených žen versus zlých píč dozorkyň, přičemž celou dobu se tolik neděje, pak přijde vypjatý a akční finále.

plakát

Cry of the Hunted (1953) 

Za mě jsou močály v okolí New Orleans dokonalá noirová lokace s pověstí "empire of sin", voodoo a aligátory, starými příběhy slavných pirátů (x). Ale tady je toho všeho velmi pomálu, je to strohá béčková bromance mezi detektivem a zločincem co zdrhnul z vězení. Oba mají charisma, k tomu pár vtipných postaviček, ale v součtu filmařsky chabější a není toho příliš k vidění :)

plakát

Velké hodiny (1948) 

Občas vám nesedne sebevíc dobře hodnocený titul, což je můj případ s Big Clock. Myšlenka pátrání po sobě sama je neotřelá, ale děj / případ mi přišel zbytečně zmatečný než nějak napínavý a rafinovaný, nemám co bych vyloženě vyzdvihnul. Snad krom sympaticky zlotřilýho big bosse v podání Laughtona.

plakát

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) 

Kterak někdo něčí unylou story napasuje na značku True Detective, načež podprůměrný a špatně napsaný produkt projde přes kontrolu kvality u HBO. Ať je to klidně převýchovně woke a žensky se silou, jen kéž by to nebylo tak chabý a o hovně – atmosféra 0 (což je fakt umění, vzhledem ke krásný zimní krajině), herecky nezajímavý, plný znuděných postav, emo výrazů a trapností, místy bohužel vyloženě k smíchu. 35%

plakát

Nepravý muž (1956) 

Tady Hitchcock vaří z ničeho a postrádá svůj věhlasný thrill. Co mohl být fajn smutný varovný případ koncentrovaný do epizody Twilight Zone, kdy je týpek nesprávně odsouzen a pak se z toho složí manželka, tak je prostě nevzrušivá rekonstrukce, která má jen slabší děj a zápal.

plakát

Bouřlivá dvacátá léta (1939) 

Kvalitní před-noirová gangsterka co zabírá nejen velkou část života pár postav, ale také zajímavý úsek amerických dějin - Volstead Act po první světové a zločinecký efekt prohibice až po příchod hospodářské krize a nástup FD. Roosevelta. Řada osudů v té době mohla být přesně tímhle stylem divoká. Klidně bych se obešel i bez milostných melodramat, ale chápu, muselo to být :)

plakát

Saltburn (2023) 

Sem tam něco vzbudí moji zvědavost, že je to výrazný, diskutovaný a třeba kontroverzní, ale zrovna Saltburn vážně nebyl moc zajímavý, dost dekadentní a nihilistický. Jasně - lehce uhrančivý art, Keoghan do role vychcanýho parazita dobře sedí, prostředí privilegovaných snobů má vždy svůj divný appeal, ale v součtu nic moc působivý, pobuřující a nebo podnětný... meh.