Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 750)

plakát

The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom (2007) (TV film) 

Curtis na téma SVOBODA, resp. snaha o dosažení individuálních svobod aniž by vypukla společenská anarchie, omyl teorie her v řízení lidí podle přesných modelů čísel jako pokus odtrhnout se od starých struktur moci… jak se moderní myšlenka osvobození (zavedení “té správné liberální demokracie”) zvrhla na středním východě i jinde ve světě. Další jeho zajímavá, podmanivá mini-série, mající potenciál hnout vám trošku s perspektivou. "Perhaps the forces that now menace freedom are too strong to be resisted for very long. It is still our duty to do whatever we can to resist them." (A. Huxley)

plakát

Život v Heights (2021) 

Miranda a jeho srdcová muzikálová adaptace, pěkná pocta "tavícímu kotlíku" v NYC (x), latino komunitě (x) a převážně dominikánské čtvrti Washington Heights. Imigrantský spirit, starý dobrý americký sen v lepší budoucnost, kulturně pestrá megapolis, letní nálada, sympatický obsazení, písničky tak středně chytlavý, stopáž standard pro Broadway, tady bych přeci jen pokrátil.

plakát

Neznámé známé (2013) 

Další povinný Morrisův dokument pro zájemce o americkou zahraniční politiku, a to nejen díky obsahu, ale opět i výjimečné formě, konceptu a intimitě. Zde posazený Rumsfeld prochází výběr z tisíců poznámek a zpráv, co naposílal během své dlouhé dráhy jednoho z nejvýznamnějších státníků, za Forda a především pak Bushe mladšího (kauzy mučení zajatců, mýtus zbraní hromadného ničení, patová situace v Iráku). Cením podobně jako v případě Fog of War a World According to Dick Cheney - že vysoce kontroverzní osobnost dostane možnost se obhájit a vysvětlit svůj úhel pohledu. Teď po bolestné Trump shitshow musím říct, že je příjemné vidět ve vrcholné politice inteligentní lidi s tak kultivovaným projevem + že logika jako svoboda znamená i volbu páchat zlý skutky, když se kácí les a jde o globální bezpečnost, padají holt třísky, nebo terorista není voják, je u mě dostatečná. P.S. a pouhé dva týdny poté, RIP

plakát

George W. Bush (2020) (TV film) 

Téměř čtyřhodinová revize života George W. (x) a jeho prezidentství jako nepřetržité série velkých dramat a krizí. Ve stínu otce a nepravděpodobný kandidát, přepočtená Florida (x), 9/11 a nečekaný válečný prezident, Cheney (x) Rumsfeld (x) "temná síla", Middle East aneb jak se snaha udělat pořádek zvrhla v ještě větší nepořádek, nejistá reakce na hurikán v New Orleans až pak průserová hypotéční krize. Do jisté míry si na kritiku zadělal Bush sám, je tu ale jasně vidět, že samotná nepřízeň osudu byla v jeho případě také značný faktor a historicky vzato by nemusel obstát až tak zle, jak ho velká část z nás pamětníků vnímá. Zároveň řádná sonda do psychologie 43. prezidenta USA. Co tu naopak vůbec nezaznělo a mělo, je kauza Patriot Act a nárůst masového sledování viz. později Snowden. Jistě ale doposud nejlepší bushovský doku-profil, co je k mání. [běželo v rámci cyklu AMERICAN EXPERIENCE]

plakát

Špatnej polda (2009) 

Herzog odkazuje na film noir s důrazem na "bliss of evil", nafetovaný polda Cage blouzní, chová se jak hovado, potácí se s .44 revolverem za opaskem a herecky plně prodá svý vyšinutý charisma, sodoma-gomorácký New Orleans krátce po hurikánu je v troskách a plný plazí havěti. Ano, velmi netradiční temná detektivní komedie (jak říká nadšeně sám režisér, je to dementní), poprvé wtf, teď na podruhé už mám v srdci.

plakát

Park Avenue: Money, Power and the American Dream (2012) 

Jistě, škrtat peníze do vzdělání ve prospěch daňových úlev pro super-bohatý + systém korporátní lobby a kupování si politiků pro USA není dobrá vizitka, ale zase bacha. Ayn Rand pro mě má určitý appeal, místy tenhle Gibney působí jako banální levičácká kritika kapitalismu, hanění jednotlivých obyvatel 740 Park Avenue zábavná, leč trošku lacinější metoda... Jako sonda ale zajímavý, přičemž logicky, váš dojem zde bude asi silně souviset s vaší politickou orientací.

plakát

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu (2021) 

Máme tu další populární dokument zacílený vyburcovat veřejnost, lehce vás vyšokovat a přimět šetřit životní prostředí. Ani tento nelze brát i s navijákem (doporučuji pár fact-check videí), ale prezentuje řadu významných problémů ve věci oceán & průmyslový rybolov, což nijak nezpochybňuji a cením. Vedlejší úlovek, vybíjená žraloků (x), ekosystém vyhozený z rovnováhy, bordel ze sítí (kam se hrabou brčka), bullshit nálepky na zboží... Závěr se záběry zmasakrovaných velryb ve vodě zabarvené krví + řešení NEJEZ RYBY - no, poněkud laciný. I tak jsem ale rád, že se podobný tituly točí, pravidelně poutají velkou pozornost a já si rozšiřuji obzor. (x)

plakát

The Good Lord Bird (2020) (seriál) 

Po Underground Railroad příjemně odlehčená série, příběh Johna Browna a jeho božích pistolníků na výpravě zburcovat Ameriku, vymýtit otroctví na Jihu a pokrytectví na Severu. Osobně jsem našel kámen úrazu ve fiktivní hlavní postavě černošskýho děcka - mnohem radši bych ten fokus na samotného Browna, v jehož roli "starozákonně" zapálený Hawke je zábavný a super. Až moc často jsem si říkal sakra, tohle mě nezajímá, dejte mi radši dění jinde. To a ještě něco málo mi chybělo ke čtvrté hvězdě... ♪♫

plakát

Tulsa: The Fire and the Forgotten (2021) 

Strašidelně zametený masakr v Tulse 1921 dnes stejně plave na povrch (mj. HBO Watchmen), zde však není ve středu zájmu ani tak samotný incident, jako spíš jeho sociální/ emocionální dopad na tamní černošskou komunitu. A já chápu potřebu znát osud obětí a zachovat památku na tak odstrašující událost, říkám si ale, zda 100 let po incidentu volat po reparacích, topit se ve stesku a zášti za dávná bezpráví, hledat údajné masové hroby atd., zda to všechno "rasový rozkol" přemostí, anebo spíše ještě více prohloubí... Méně upínat a honit se za duchy minulosti, více soustředit se na budoucí prosperitu, úroveň vzdělání a všeobecný progress. Toť můj pohled na věc, potažmo tento dokument.

plakát

Aguirre, hněv Boží (1972) 

Kinskiho proradný skřetí zjev, zesílené zvuky neprostupné amazonské džungle, hloubavý feel a vtahující dokumentární kamera, neviditelný nepřítel a zoufalá zlatá horečka dobyvatelských chamtivců - Herzog hezky na pomezí odvahy a šílenství, rád si zopakuji v kině když to vyjde. Fitzcarraldo je umístěn na sklonku, zatímco Aguirre na vrcholu věku velkých zámořských objevů a kolonizací, výstup je však zhruba stejný.